Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gruba_Sobie

Jestem otyła

Polecane posty

Hej . A wiec mam 16 lat i przy wzroscie 175 waze 123-125 kg ;c . Od zawsze jestem otyla , ale to juz jest otylosc kliniczna , zagrazajaca zdrowiu .. Mieszkam z dziadkami i z mama , jestem jedynaczka , a dziadkowie wiadomo - lubia rozpieszczac swoje wnuki . Moja mama pracuje do wieczora , wiec to przez dziadkow sie tak zapuscilam . Moj proble polega na tym , ze nie potrafie odmowic sobie jedzenia . Jem wszystko w duzych ilosciach od malego . Nie cwicze na wf w szkole , bo mam problemy z kostka , nie uprawiam zadnego sportu , wiec moja jedyna aktywnoscia fizyczna sa radkie spacery z przyjaciolka . W szkole smieja sie ze mnie , ale tylko niektorzy chlopacy , szczegolnie gdy wyciagam z plecaka bulke , albo ide po batoniki do sklepiku . Co mam zrobic , prosze pomozcie , moj brzuszek juz zaczyna mi przeszkadac ;c

Gość gość
dietetyk i aktywnosc fizyczna nie ma innej metody

Gość gość
wspolczuje, niektorzy nie mysla i robia krzywde dzieciom tak ich futrując.

Wg mnie , to nie krzywda , ale poprostu tak mnie utuczyli , bo mnie kochaja .. Nie wstydze sie mojego ciala , ale poprostu zaczelo mi to przeszkadac , bo przestaje miescic sie w ciuchy , odrazu dostaje zadyszki , jestem ospała , moj brzuch odstrasza wszystkich chlopakow ;c , o sporcie nie ma mowy .. Nie chce sie meczyc i wstydze sie pokazac np. na silowni albo basenie .

Gość gość
8 razy na dobe spacery z psem i masz 20 kg mniej

Gość prawictwo pospolite125
ile zajmujesz siedzeń w autobusie ? DWA ?

Gość gość
ty musisz pójść do lekarza bo sama rady sobie nie dasz i dietetyk musi ci zrobić badania krwi, ciśnienie i dopasować dietę bo nierealne jest żeby teraz zakazać ci jeść , potrzebujesz leczenia, na forum sobie nie pomożesz , idx sie leczyć bo skaracasz sobie życie

Gość gość
taa nie krzywda

Gość gość
zapisz się na jakieś fitnesowe zajęcia + dietetyk

Gość gość
A może do sklepiku zamiast po batonika idź po marchewkę lub jabłko? 8 spacerów nie pomoże, spacer na świeżym powietrzu wzmaga apetyt. Po prostu mniej jedz!!!

Gość gość
przeciez masz patologiczną otyłośc zagrażającą życiu a ty piszesz że nie chcesz do lekarza ręce opadają

Gość gość
cześc, miałam podobną sytuacje, też jedynaczka, wychowywali mnie dziadkowie i dostawałam to co chciałam, to na co miałam ochotę, w wieku 13 lat, 165cm 90kg. Jednak szykany i przezywanie w szkole (od salcesonów, baleronów) zmotywowały mnie do zadbania o siebie. Na początku odstawiłam tylko słodycze, jadłam normalnie jasny chleb, ziemniaki, to co domownicy, ale zrezygnowałam ze SŁODYCZY I FASTFOODÓW, do tego właśnie spacery z psem i schudłam w rok 20kg, potem zaczęłam się bardziej interesować żywieniem, dietami, zamieniłam jasny chleb na pełnoziarnisty, dodałam więcej białka, schudłam 10kg. Jednak "ślady" po dawnym życiu zostały np. rozstępy, na szczęście nie są czerwone tylko białe, już mniej widoczne, ale są. Także wg mnie to jest robienie dziecku krzywdy! Dziecko nie myśli racjonalnie, to rodzice powinni wiedzieć co dla niego jest dobre, takie tuczenie dziecka to krzywda na całe życie, zmienia się metabolizm, ciało, skóra, wszystko... Zadbanj o siebie póki możesz, kiedy nie ejst za późno, ale najlepiej udaj się do dietetyka, wykonaj wszystkie badania (na cukier, hormon tarczycy itd.)

Gość gość
popieram komenty wyzej idz do fachowca dietetyk lekarz porozmawiaj z dziadkami zeby gotowali ci lekkie rzeczy itd wez sie za siebie jeszcze masz szanse schudnac

Pod koniec 6 klasy bylam u lekarza , ale wtedy wazylam ok 70 kg , wiec tylko wyslal mnie na badania do szpitala w ktorym lezalam pare dni i okazalo sie , ze nie mam cukrzycy , cholesterol tez w normie , wiec nie wiem , po co mam isc do lekarza -.-

Gość gość
czyli ważyłas jak miałaś 13 lat 70 a w ciągu 3 lat przytyłaś 55 kg !!! i jeszcze pytasz po co do lekarza ? idziesz po śmierć

Nie ma wielkiego wyboru - dietetyk. Przy tej wadze radzę skonsultować się z lekarzem przed podjęciem aktywności fizycznej ponieważ łatwo uszkodzić sobie stawy.

Gość gość
ona nie chce iść do lekarza, bo się wstydzi rozebrać, domyślacie się chyba co lekarz jej powie! ALE INNEJ OPCJI NIE MA, CHCESZ ŻYĆ TO MARSZ DO LEKARZA!

Tak , to przez zmiane szkoly i nauke tak przytylam . Jak napisalam wyzej przed gimnazjum wazylam jakos 75 kg . Juz wtedy zaczynali sie ze mnie smiac , a ja ten stres zajadalam i sa efekty . Wiec wiadomo , ze jak sie tyle przytyje przez 3 lata rozstepy zaczynaja " ozdabiac " cale cialo .

Gość gość
ty nie masz problemu jak większośc kobiet które lubia czekoladę i chcą schudnąć żeby kupić mniejsze bikini albo żeby brzuch nie odstawał , ty jesteś chora, masz otyłośc olbrzymią i jeśli sie wstydzisz lekarza to tą decyzją załatwiasz sobie trumnę, nie wstydź się, na lekarzu wrażenia nie robi ciało człowieka , przyzwyczajony a ty potrzebujesz pomocy

Gość gość
Pawictwo, dziewczyna z fotki nie waży dużo..

Lekarz lekarzem, ale tu jest potrzebny dietetyk. Przeciętny lekarz nie ma bladego pojęcia o dietach.

Gość gość
z której fotki ? numer 1 czy numer 2 ?

Gość gość
tak, ale do lekarza rodzinnego najlepiej, da skierowanie na podstawowe badania (morfologia, cukier, tarczyca) i na twoim miejscu poprosiłabym o skierowanie do psychologa oraz do endokrynologa! x potem marsz do dietetyka!

"Tak , to przez zmiane szkoly i nauke tak przytylam . " Tak, przez zmianę szkoły, naukę, dziadków, matkę co pracuje, tuska, komorowskiego i putina. Wszyscy winni tylko nie ty. Nie szukaj sobie usprawiedliwienia za swoje błędy. Dziadkowie tez zapewne bronią cię do jedzenia nie zmuszają tylko jak sama piszesz nie potrafisz sobie odmówić.

Ale ja naprawde wygladam okropnie .. Nogi i rece w porownaniu do brzucha mam chude . Brzuch mam okropnie duzy .. Kiedy chodze brzuch kolysze sie raz na jedna , raz na druga strone ;/ Od jutra zaczynam diete !

Gość gość
bo robisz z niego smietnik.

Oczywiście, w takim przypadku niezbędne jest dokładne przebadanie aby dietetyk wiedział z jakimi dolegliwościami ma do czynienia, chodzi mi o to że po prostu lekarz dietetyka nie zastąpi w kwestii odżywiania. Ale naprawdę, taka waga to nie przelewki, tu nie jest już problem wizualny, to jest walka organizmu o przetrwanie.