Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gruba_Sobie

Jestem otyła

Polecane posty

Gość gość
wiadomo, że brzuch największy, jak się tyle je to organizm odkłada tam gdzie najbliżej czyli brzuch, tak samo miałam. masz duży stopień otyłości, nie wiem czy sama dasz radę, kiedy pojawi się zastój pewnie się poddasz i znów zaczniesz żreć, idź kobieto do lekarza i dietetyka, dlaczego tak się bronisz przed tym? i w części jest to wina dziadków, rodziców, jak mówiłam kiedy jest się dzieckiem, ale już masz 16 lat !

"Ale ja naprawde wygladam okropnie .. Nogi i rece w porownaniu do brzucha mam chude . Brzuch mam okropnie duzy .. Kiedy chodze brzuch kolysze sie raz na jedna , raz na druga strone ;/ Od jutra zaczynam diete !" Jaką dietę? Czy ty naprawdę nie rozumiesz że nie wystarczy strzelić z palca i zacząć dietę? Dieta jest dość skomplikowanym systemem i naprawdę trzeba mieć wiedzę aby ją odpowiednio ułożyć. A to że niektóre kobiety sprowadzają dietę do głodówki czy obcięcia kolacji to świadczy tylko o ich ignorancji, która w twoim przypadku może się zakończyć tragicznie.

Gość gość
mam w rodzinie taki przypadek. dziewczyna ma 14 lat, waży chyba ze 120 kg, wygląda na 25 lat :O też mieszka z matką i dziadkami na wsi. Ale ona je doslownie wszystko, o kazdej porze, ciagle je, buzia jej sie nie zamyka. Matka za mlodu tez byla gruba, potem schudla, ale i tak nie jest szczupla bo skora jej strasznie wisi. To jest wina rodzicow i dziadkow, ktorzy od malego tuczą swoje dziecko, kupują mu slodycze i wszystko. Ciezko bedzie potem schudnac, a jesli nawet to ci sie uda, to skora bedzie ci wisiec koszmarnie :(

Gość gość
poczytaj sobie do czego prowadzi taka otylosc, jak namowic mame ze chcesz isc w tej sprawie do lekarza? poczytaj wiec jej tez.. tu nie chodzi o estetyke, tylko o twoje zdrowie.. i to ze jak narazie czujesz sie ok to nie znaczy ze po jakims czasie cos sie w tobie odezwie, kazdy tu ci dobrze radzi, poki jestes taka mloda zrob cos z tym, nie odkladaj tego na potem, z czasem bedzie tylko trudniej.. na wstepie mozesz zamienic jasne pieczywo na ciemne, kasze zamiast ziemniakow, jesc wiecej warzyw do obiadu tak zeby zapelnic zoladek czyms zdrowszym, malo kalorycznym, ogranicz slodycze a najlepiej calkiem je wyeliminuj, staraj sie jesc mniejsze porcje, na poczatku bedzie trudno ale potem zoladek sie przyzywczai do mniejszych porcji, jezeli mozesz to spaceruj tak z pol godziny albo rower..

Gość gość
tak obserwuję co piszesz i mam wrażenie, że tobie tak średnio zależy na schudnięciu, wolałabyś chyba, żeby ktoś za ciebie to zrobił, a jedyne co cię martwi, ale też nie bardzo to wygląd. Pomyśl o zdrowiu, wiesz, że otyłość prowadzi do szeregu chorób: nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, nawet bezpłodność, torbiele jajników, kłopoty z sercem itd.

Gość gość
ta dziewczyna potrafi zjesc w 15 minut całą paczkę ze slodyczami jaką dostanie na urodziny, w ktorej jest: kilka czekolad, bombonierka, kilka paczek chipsow, wafelki, batoniki rózne, kg cukierkow i jakieś inne slodkosci, a także owoce np. banany, jak to zazwyczaj w paczce rodzice kupują dzieciom, i ona to wszystko zjada na raz :O

Ja tez jem wszystko o kazdej porze nawet jak nie jeste glodna , ale dopiero niedawno zdalam sobie sprawe z powagi sytuacji , ale nie potafie sie ograniczyc .. A ta dziewczyna z twojej rodziny na cos choruje ?

Jezeli nie jest to sądze że łatwiej jej będzie zrozumieć. Możliwe że też się o to martwi ale nie chce ci mówić bo boi się że cię urazi. Powiedz jej prosto z mostu że musisz i chcesz się odchudzac.

Gość gość
z fotki nr 2 z godz.

Gość gość
taa skora bedzie wisiec choc jak abrdzo to tez zalezy jak szybko schudniejsz. pierwsze pare kg przy takiej wadze powinny dosc szybko zleciec. zrob cos z tym bo w przyslosci bedziesz miec problemy! mysl o tym ze tu chodzi o twoje zdrowie!

Gość gość
jeśli na śniadania, obiad, kolację jesz to co rodzina, to narazie zrezygnuj ze słodyczy, albo przynajmniej postaraj się w tym tyg. jeść dziennie tylko jednego batonika (bo domyślam się, że dziennie jesz ich więcej), posiłki jedz na małych talerzach i co ważne każdy kęs przeżuwaj od 30-50x, uwierz to działa, przed posiłkiem na około 30 minut wypij małymi łyczkami szklankę wody, do tego spacery, może taniec? jeśli wstydzisz się wychodzić to możesz puścić muzykę i sama w pokoju tańczyć, ja tak robiłam

Gość gość
nie pomożesz sobie bez lekarza i dietetyka, na wstępie pamietaj , pierwsza taka wskazówka którą stosują dobrze wtajemniczone dziewczyny które są szczupłe to nie jest tak że nie wolno jesć i głodzisz się oprócz zdrowych pokarmów -jedz przeżuwając długo , żuj jedzenie i żuj do znudzenia i nie popijaj, popij dopiero jak skończysz jesć na przykład wielką bułkę z wędliną, sałatą, rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem, ziarnem jedz15 minut, celebruj ją , na koniec wypij kubek herbaty

Gość gość
ta dziewczyna nie jest chora, ona po prostu je jak świnia, a nawet gorzej, bo nawet świnia wie kiedy już ma dość, zoładek pełny i już przestaje jeść. Ona jest po prostu zaniedbana, nikt sie nią nie interesuje, a też powinni iść z nią do dietetyka, ale to jest wieś więc wiadomo, ludzie na wsi mają trochę inną mentalność. Jak ich dziecko ma 14 lat i waży 120 kg to uznają, że to nic złego, że przecież dobrze wygląda i jest zdrowe, ma apetyt.

Gość gość
'Pomyśl o zdrowiu, wiesz, że otyłość prowadzi do szeregu chorób: nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, nawet bezpłodność, torbiele jajników, kłopoty z sercem itd.' dobrze ktos napisal.. mnie tez rodzice pasli jak bylam mloda, ale nigdy nie bylam az tak otyla, tylko dosc spora nadwaga, i co mnie zmusilo do zrzucenia tych kg to zaburzenia hormonalne i trudnosci w zajsciu w ciaze.. teraz pilnuje sie co jem, ale do zmiany diety z czasem idzie sie przyzywczaic, tylko poczatek trudny

Gość gość
no właśnie, moja babcia zawsze mówi, że gruby człowiek to ładnie i dobrze wygląda, bo to świadczy o dobrobycie :O x sama musisz walczyć, może być ciężko, ale uwierz, że jak dasz radę to będziesz silniejsza, pewniejsza siebie i kiedyś powiesz sobie "sama dałam radę!" ale najpierw szybko, szybko do lekarza i dietetyka!

Gość gość
polecam Ci jeść normalnie jak jesz z tym że zamiast chleba i ziemniaków ryż do tego pół piersi kurczaka pokrojona leciutko obsmażona najlepiej na oliwie jak nie ma to odrobine oleju do tego papryka pokrojona w kosteczke np. jeszcze fasola szparagowa,seler,marchew itp. dodać ryż odrobione soli ,co ważne chili i majeranek ,czosnek i curry ! na patelnie dorzuć 1 saszetke ryżu instant chwile posmaż i dolej około szklankę wody,tak pod przykryciem na niewielkim ogniu pogotuj około 5 min i zostaw aż całą wodę wchłonie ryż. ja tak jedząc schudłam 10 kg w miesiąc ale ważyłam 86kg a im większa w3aga tym większy spadek jest.

Gość gość
no jeszcze nie, ale skoro w 3 lata przytyłaś 50kg!!! to co będzie za kolejne 2-3 lata....:O

Gość gość
o jezu w co ty sie ubierasz? powiedz co jesz na obiad kolacje i obiad i napisz co zrresz miedzy posilkami? i ile okolo kalori jesz na dzien?

Gość gość
z jednej strony dobrze cię rozumiem, a z drugiej nie bardzo. sama ważyłam 120kg przy 164cm wzrostu. facet mnie zdradził i się po prostu zapuściłam. miałam głęboko gdzieś przez długi okres czasu, to jak wyglądam. imo i tak wszystkim wydawalo się to bardzo dziwne, ze w przeciągu roku przytylam 60kg! pierwsze kroki od razu skierowałam do lekarza. komplet badań etc.. dietetyk, trener.. i naprawde dzieki pomocy z zewnątrz, po roku czasu waże już tylko 70kg. samemu schudnąć jest bardzo ciężko, to jest wręcz niewykonalne. na domowe odchudzanie mogą sobie pozwolić osoby z 10ma kg nadwagi. takie osoby jak ty czy ja potrzebują już pomocy specjalisty i naprawdę w takiej licznej asyscie odchudzanie nie jest zadnym problemem. oni umieja zaradzić na nadmierny apetyt na za mała aktywnosc fizyczna etc.

Gość gość
wiesz ja też jestem otyła, teraz już 92 ale było 100 przy 168cm, w nadwagę wpędziłam się sama bo po prostu lubiłam jeść, potem standardowe błędne koło - brak akceptacji otoczenia to zajadałam stresy, potem się zaczęły problemy hormonalne i z 80 zrobiło się 100. Korzystałam z setek diet itd, byłam u dietetyków, ćwiczyłam, brałam suplementy, i nic to nie dawało, dopóki nie wybrałam się do lekarza który te problemy hormonalne zauważył i zaczął mnie leczyć. I to nie jest tak, że to był jedyny powód, dla którego nie mogłam schudnąć, ale przy dużej otyłości problemy hormonalne które były wcześniej niezauważalne nasilają się i pogarszają sytuację. Otyłość może takie problemy wręcz wywołać, stworzyć, i jeśli faktycznie są to bez lekarza nie schudniesz. Ja powiedziałam dość, korzystam z pomocy endokrynologa, z rozstępami sobie radzę dzięki medycynie estetycznej, ćwiczę pod okiem trenera bo sama ćwicząc wielokrotnie nadwyrężałam kostki, kolana, nadgarstki, szkoda mi zdrowia. To wszystko wymagało dużych oszczędności finansowych, właściwie zrezygnowałam z przyjemności, wyjść, wyjazdów, ale rok takich poświęceń za długie i zdrowe życie to nic. Także zdecydowanie wybierz się do lekarza, do endokrynologa, bo nawet jeśli przytyłaś z obżartswa to mogły powstać problemy zdrowotne które teraz będą Ci utrudniały schudnięcie, będziesz sfrustrowana że tak wolno/lub wcale ci nie idzie i będziesz zajadać stresy. poważnie - lekarz, dietetyk, i jeśli nie trener to plan treningu ułożony przez profesjonalistę/lekarza. warto na to wydać kasę teraz niż za pół roku na operację kolan.

Gość gość
witam ja przez rok przytylam 14 kg.powod mniej ruchu zajadanie stresu ,jak ktos mnie zdenerwuje wyzeram wszystko,znam sie na zdrowym stylu zycia ,wszystkie diety od podszewki ... ale po dzisiejszym spacerze gdzie spodnie uciskaly mi zoladek mialam problem z oddychaniem postanowilam wiecej sie ruszac wiecej spaceru i wlaczyc zdrowe jedzenie...dodam ze przyczyna otylosci jest cukrzyca a co za tym idzie jaskra,w skrajnych moze lepiej nie dokoncze zeby czegos zlego nie sciagnac. ostatnio w tv byl reportaz o chlopcu ze wsi ktory ma 5 lat i wazy 31 kg.wychowuja go dziadkowie.............................. Z POWODU NADWAGI CHCA ODEBRAC IM PRAWA DO OPIEKI.RZECZ DZIEJE SIE NA POLSKIEJ WSI.ZATEM RUSZAC SIE I MNIEJ JESC ZEBY SKURCZYC ZOLADEK