Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szukam osób chorych na niedoczynnośc tarczycy

Polecane posty

Gość gość

Mam kilka pytań odnośnie tej choroby.

Gość gość
Jaki macie wyniki TSH i jaką dawkę leku przyjmujecie i jakiego

Gość gość
150 mikrogramów Euthyroxu, TSH 1,1 zaczynałam od 25 przy TSH 8

Gość gość
ale nic Ci to nie da, bo każdy potrzebuje innej dawki, dlatego trzeba próbować i badać często na początku, zanim się trafi

Gość DiamondGloss
Witam, ja choruję na tą chorobę. Jaki masz problem?

Gość DiamondGloss
W moim przypadku zaczynałam od Euthyrox 25, a dziś biorę Euthyrox 88 a co weekend 100mg ze względu na zapalenie tarczycy, które wyszło w usg

Gość gość
Od jakiego poziomu TSH zaczyna się chudnąć? Ja na razie biorę 75 mg Letroxu. TSH 3,4 Zaczynałam od 25 mg przy TSH 4,8

Gość DiamondGloss
Zakres normy TSH wynosi 0,4 – 4,0 mU/l. Może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podane, jaki zakres jest uznawany za normę. Ile ważysz i jaki masz wzrost?

Gość gość z tarczycą
Miesiąc temu zdiagnozowano u mnie chorobę. Choć skierowanie do endokrynologa dostałam ponad rok temu bo bardzo wypadały mi włosy i miałam TSH ok 5. Byłam prywatnie. Lekarka kazała mi się zapisać do niej w przychodni na NFZ i zrobić znów TSH za 1,5 miesiąca. Wtedy wynik wyszedł mi ok. 3, więc w normie i nie poszłam do niej, bo po co sobie chorób szukać. Poza tym czułam się dobrze, schudłam bez diety i ćwiczeń, włosy zrobiły się gęste i przestały wypadać. Zapomniałam o wszytskim. Po pół roku choroba uderzyła z podwójną siłą, przytyłąm 15 kg w bardzo krótkim odstępie czasu, włosy wypadały garściami. Ale nie wiązałam tych objawów z tarczycą. Poszłam do lekarza rodzinnego gdy dostałam kołatania serca. W podstawowych badaniach znów wyszło wysokie TSH i poszłam do endokrynologa. O drazu Letrox i USG i reszta badań. Od miesiąca jem Letrox i kompletnie nic nie wiem na temat tej choroby.

Gość gość z tarczycą
Waże 95kg przy 168.

Gość DiamondGloss
gość z tarczycą Czy masz jakiś konkretny typ otyłości? Czy po prostu całe twoje ciało jest pulchniejsze? Bo rozumiem, że jesteś kobietą?

Gość DiamondGloss
Z tarczycą jest tak, że gdy łykasz tabletki to poziom zaczyna być w normie i jedyne co to naeży go kontrolować średnio co pól roku i raz do roku usg w celu sprawdzenia ewentualnych guzków, zapaleń. A co do odchudzania... Ja mam 178 cm i ważyłam 103 kg gdy odkryłam tą chorobę dziś waże 77 kg Jeśli chcesz powiem tobie co robiłam

Gość gość z tarczycą
Jestem kobietą. Ważyłam mniej więcej 65-70 kg. Było ok. Jak poszłam do pracy do biura przytyłam ok 5 kg, ale nie było tragedii. Wystarczyło trochę ruchu po pracy i waga wracała do normy. Po pewnym czasie już kg nie spadały, aż dobiłam do tej wagi co teraz. I tak nie jest źle bo już nie tyje. Teraz wiem, że to tarczyca. Wcześniej dużo jeździłam na rowerze, należałam nawet do klubu sportowego.

Gość DiamondGloss
Powiem Tobie, że z doświadczenia własnego i doświadczenia innych zananych mi osób nadczynnośc tarczycy nie stanowi aż tak wielkiego problemu aby schudnąć (o ile nie masz innych chorób, które by mogły za tym stać)

Gość gość z tarczycą
Właśnie o to chodzi, że najpierw zdiagnozowano u mnie chorobę serca a mianowicie tachykardię, i przy diagnozie tej choroby wyszło wysokie TSH i wtedy udałam się juz do specjalisty. Musiałam zrezygnować z roweru na rzecz mniej intensywnych ćwiczeń.

Gość DiamondGloss
Polecam Tobie masaże bańkami chińskimi (naprawdę zdziałały cuda ) a co do ćwiczen, które sadzą efekty a nie obiciążą twojego serca to ćwiczenia z piłką fitness

Gość gość z tarczycą
Mam w domu orbitreka, ale jeszcze boję się z niego korzystać aby nie obciążać serca. Może zacznę powoli na nim ćwiczyć na małym obciążeniu i wolnym tempie.

Gość DiamondGloss
na urzadzeniach wysilkowych do ktorych nalezy orbitrek jest taka zasada - spalasz tluszcz jak masz wysokie tetno. A cwiczenia z pilka powoduja, ze poprzez ciagle napiecie miesni one sie umocniaja i tluszczyk zaczyna znikac - chociaz wiadomo potrzeba czasu

Gość gość z tarczycą
Piłka raczej odpada, nie Lubie tego typu wysiłku. Wolę chodzić na długie spacery, które powodują wysiłek, ale nie obciążają serca. Ile trzeba łykać tabletki na tarczycę. Nie mam hashimoto, ale mam bardzo małą tarczycę.

Gość gość
Z chorobą da się żyć. trzebva tylko łykac tabletki rano. cala filozofia.

Gość gość
nie zawsze niektórzy nie mogą brać takiej dawki, jak powinni, bo mają wtedy problemy, na przykład z sercem niektórzy mają problemy z wątrobą i muszą robić przerwy albo przerwać leczenie niektórzy mimo prawidłowych wyników mają objawy niedoczynności, na przykład nie mogą schudnąć, mają obrzęki, wypadają im włosy, mają depresję itd. więc nie zawsze jest różowo, ale miło, że niektórym ta choroba nie sprawia problemów