Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezradna mama

co robic gdy dziecko sie zanosi

Polecane posty

Gość bezradna mama

Witam. Czy ktos moze mi doradzifc co robic gdy dziecko sie zanosi? Moja mala zanosi sie bardzo czesto ale ostatnio robi sie az sina i traci przytomnosc na kilka sekund a zaraz po tym idzie spac. Panicznie sie boje ze za ktoryms razem moze stac sie tragedia. Rozmawialam z lekarka to stwierdzila ze nie ma na to reguly ale najlepiej nie dopuszczac do tego. To jak mam corke wychowac skoro ma nie plakac? Na wsztstko pozwalac zeby mi weszla na glowe? Ja nawet niewiem w ktorym momencie ona sie zaniesie. Niekiedy od byle czego sie zaczyna. Corka ma rok i 4 miesiace. Prosze pomozcie :(

Gość rozalika
Jesteś przewrażliwiona. Nie masz poważnych problemów?

Gość gość
słyszałam kiedys ze trzeba dać dziecku klapsa w tylek,ale jakos nie jestem przekonana do tej metody.Sama chetnie sie dowiem co robic w takiej syt bo mam 5msc dziecko i jed=szcze wszystko przede mną

Gość gość
Lekko dmuchnąć w usta. Pomaga.

Gość bezradna mama
Sorry ale daruj sobie komentarze w stylu powaznych problemow haha bo nie bede patrzala bezczynnie jak mi dziecko umiera ... O klapsie tez slyszalam ale nie pomoglo. Chodzi mi o to co robic gdy dziecko sie zaniesie ale zeby nie stracilo przytomnosci

Gość bezradna mama
Dmuchnelam jej dzisw twarz ale to ja tylko rozwscueczylo

Gość gość
Ja się jakiś czas temu pytałam o to w przychodni. Trzeba dmuchnąć kilka razy w buzie albo unieść dziecko w góre też kilka razy.Wtedy złapie powietrze, Tak też robiłam, pomagało.

Gość gość
W twarz? Dmuchnij prosto do buzi.

Gość gość
u mnie zawsze działał klaps :) niekoniecznie w tyłek, częściej dawałam w plecy i łapał oddech, jeżeli zdarza ci się to często to idź na eeg z dzieckiem bo to mogą być objawy choroby, może to nic ale lepiej sprawdzić u neurologa, częste napady płaczu kończącego się zanoszeniem występuje u dzieci z padaczką dziecięcą

Gość bezradna mama
Czyli w trakcie zanoszenia sie dmuchnac delikatnie prosto do buzi tak? Albo kilka razy podniesc do gory?

Gość bezradna mama
Bedzie trzeba isc znia bo to moze byc tez soaby uklad nerwowy

Gość gość
dmuchnąć do ust,tak jak poprzedniczka napisała.

Gość gość
Tak- prosto do buzi aby dziecko złapało powietrze.

Gość bezradna mama
A co gdy traci przytomnisc? Wtedy jestem bezradna :(

Gość bezradna mama
Ok teraz bede wiedziala jak to robic

Gość gość
Tak jak pisały dziewczyny- dmuchnąć do buzi, to mi lekarka poradziła jak kiedyś w gabinecie po szczepieniu tak go zatkało przy płaczu, więc chyba sama nie miała lepszej metody. Ale co do sinienia i mdlenia- lepiej się skonsultuj z pediatrą.

Gość bezradna mama
Pediatra powiedziala ze nie ma reguly na omdlenia

ja pierdziele super pediatra... eh.. bardzo ci współczuje, mojej córce zdarzyło sie tylko 2-3 razy w zyciu a ma juz 6 lat i tak byłam w stresie... porozmawiaj z innym pediatrą- bo ten widac sam nie wiedział

Gość bezradna mama
Bede musiala isc prywatnie z nia do neurologa. Dziekuje wszystkim za cenne rady oby byky skuteczne. Pozdrawiam :)

Gość gość
koniecznie idź z nią do neurologa, bo albo się tak poddusza że aż potem musi odespać ( a jak takie indcydenty będą się powtarzać to uszkodzi sobie mózg, będzie jej szło gorzej w szkole i takie tam), albo to napad padaczkowy z następującą później patologiczną sennością.

pod pache i szybko twarz przetrzeć zimna woda ,tak dosyć intensywnie, aby "otrzezwilo-ocucilo" Zimna woda na twarzy o wiele lepszy i szybszy skutek przynosi niż poklepywania i dmuchania

glowa do dolu i poklepywanie miedzy łopatkami tez niby nie raz skutkuje ale to przy lżejszych zanoszeniach się Przy ciężkich już naprawdę poważnych przetarcie zimna woda twarzy /głowki doslownei poprawia krążenie, dziecko w mig lapie oddech bezwiednie

Gość gość
Absolutnie nie wolno podrzucac,ani trzasc dzieckiem. W czasie ataku staje sie zapewne wiotka,wiec podczas telepania nia moze sie udusic wlasnym jezykiem. Dmuchnac w buzie Spryskac.buzie Lekko uszczypnac aby skupila uwage na czyms innym Moze byc tak ze mala wykorzystuje to aby zwrocic uwage na siebie. Wizyta u nerologa i kardiologa powinna byc.

Gość gość
lać buzie wodom? nie macie wyobraźni, a ja się zachłyśnie ? pare kropel w buzi pociągie z powietrzem i wtedy to można narobić problemów.

Rozum to sobie jak chcesz, ale ja pisze o przetarciu dziecku twarzy/głowki zimną wodą a nie wsadzanie je pod kran czy nurkowanie do wanny Herbaty pic tez mu nie dawaj bo a nuż się zachłyśnie

Gość gość
u mnie wystarczy dmuchnąć na twarz/nosek z odległości 15cm żadnego wdmuchiwania do ust :O

Gość gość
picie a polewanie twarzy bezwiednego dziecka to jednak jest różnica.