Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajo na miękkkkkko

pyt o żywienie 5 mies dziecka do doświadczonych mam

Polecane posty

Gość jajo na miękkkkkko

Podpowiedzcie proszę, czy dobrze karmię smyka. Jest długi 75c i szczupły 25c. Rano mm 180ml. Drugie śniadanie mm 180ml. 2 godz później pół słoiczka warzyw. Obiad mm 180ml. Czasem trochę owoca lub kleik ryżowy na wodzie z owocem. Kolacja mm z miarką kleiku ryż bobovita 180ml Czasem w nocy się budzi i wypije 180ml mleka. Myślicie, że nie przekarmię dziecka? Wydaje mi się, że to dość dużo jak na 5 miesięczne niemowlę.

Gość gość
Duzo to to nie jest. Co ile go karmiszh?

Gość gość
Duzo to to nie jest. Co ile go karmiszh?

Gość gość
Dostalam rozpiske od lekarza I wyglada to u mnie tak. Rano 210 mm, pozniej jogurt, pozniej warzywa plus mleko 150 okolo, pozniej owoc jakis na noc kaszka

Gość gosc9444444444444
Wiesz wszystko zależy od jakości produktów WP

Gość jajo na miękkkkkko
Mleko co 4 godz. Warzywa i owoce podaje 2 godz po mleku a następnie podaje znowu mleko za 2 godz bo już płacze, że jest głodny. W nocy ma przerwę długą w karmieniu.

Gość gość
Hej moj ma 5 miesiecy i tydzien i zjada mniej. Teraz staram sie zeby zjadl z 4 razy po 180 i mi nie wychodzi! Obiadkow pelnych nie je. Sama mu gotuje ale jak zje 80 g zupki to jest sukces. Tymi sloiczkowymi w ogole pluje. Owoce daje mu sloiczki bo jablka nie lubi,wsuwa banany i gruszke,ale tylko pol sloiczka.i na zupce nie wytrzymuje 3h. Na dobe wyjada z 650 ml mleka. Ostatnio mam problem z karmieniem po kapieli bo musze prawie na spiocha dawac. Jest b.dlugi,nie miesci sie w siatce, ma 75cm. Wazy co raz mniej,urodzony w 75c, teraz ledwo zalapuje sie na 50c. Z wizyty na wizyte chudnie, ale nawet nie jestem w stanie wcisnac mu na spiocha.

Gość gość
mój smyk je mniej więcej tak: 180ml mm 100ml mega gęstej kaszki zupkę/przecier, nie wiem ile, bo je z miseczki ale zależy od dnia, mniej więcej 100-200ml potem mały słoiczek deserku przed spaniem robię mu kaszkę mannę na mleku modyfikowanym z biszkoptem. Z tym że mój ma 7 mcy, ale jest niejadkiem :)

Gość jajo na miękkkkkko
Ehhhh. Właśnie mi się wydaje, że mój to zarloczek. Wiem, że na mm łatwo przekarmić dziecko, ale chyba tyle potrzebuje, skoro zjada i jest tylko w 25centylu. Do tego jest bardzo r***liwy. A jak twój chudnie, to pediatra nie zaleca jakiś kaszek albo kleików do mleka?

Gość gość
25.08.13 gościu z tej godziny, nasz też jadł coraz mniej-była to wina mleka, wróciliśmy do mleka poprzedniego, musieliśmy zmienić ze wzg na skazę białkową, ok 3 mca życia przeszliśmy z nan pro ha którego wtedy miał jeść chyba 90ml a zjadał 150-180ml, zmieniliśmy na pepti-dziecko jadło maks 400 ml na dobę!!!, poszłam do pediatry wróciliśmy do mleka i dopiero teraz zaczął jeść...

Gość gość
To jeszcze raz ja od niejadka. Do tej pory zjadal max.ze 150ml mm,ale dzis probowalam zrobic maja rewolucje i tak: 8-180ml mm 11-pol sloiczka banana(o 12 mial byc obiadek ale zasnal :/) 13.30 80g zupki (dzis to bylo miesko+marchewka+woda z gotowania marchewki.powinnam dodac gluten ale dzis z pospiechu zapomnialam) 15-180 ml mm 18.20-110 ml kaszki ryzowej na gesto Mial jesc po 20 ale jakos nam sie drzemki poprzestawialy i o 19 padal ze zmeczenia.a jakby zasnal to ju na cala noc wiec szybka kapiel i o 19.30- 80 ml mm. Czyli jakby dopelnienie poprzedniego posilku. Bedzie musial dojesc bo nie wytrzyma do sniadania,ale zje gora 120 ml przez sen jak sie bedzie wiercic.

Gość gość
Ja od niejadka. U nas byl problem z mm,na bebilonie. Jadl bardzo malo,prezyl sie ,plakal na nan przeszlismy i je z apetytem ale nie wyrabia "normy".a ze urodzil sie duzy to i duzo musi jesc. Co z tego ze wazy 8 kg,ale jest chudzina! Ciuszki nosi na 80. Na dlugosc sa ok,ale.wszerz wisza. Do bobaska mu daleko.

Gość gość
Jako doświadczona mama stwierdzam, że zbyt wcześnie wprowadziłaś sztuczne żywienie. Zaleca się do 6 miesięcy żywienie mlekiem matki.

Gość jajo na miękkkkkko
Mój banana z gerbera wypluwa, próbowałam tego i jest tak słodki, że buzie wykręca. Daje ten słoiczek do kleiku na wodzie.

Gość gość
Mój też urodził się duży, bo urodziłam wcześniaka w 35tc 2800 i 51 cm, w wieku 3 mcy ważył równo 5800 dokładnie w dniu skończenia 3 mcy... No i właśnie wtedy przeszliśmy na pepti i problem się zaczął :( i teraz ma 7 mcy i waży ok 8 kg...

Gość gość
mój nienawidzi banana... jako tako mu wchodzi jak kupię banana, ugotuje na parze-w urządzeniu do gotowania na parze trzymam ok 20 min, i dodaje go do mm, oczywiście robię papkę blenderem :)

Gość jajo na miękkkkkko
Pytam mam karmiących mm. Na piersi po 4 tygodniach tak schudł, że pediatra mnie opierdzieliła. Nie chce mi się przyczyn braku laktacji opisywać ale 4 tyg głodziłam swoje dziecko. Więc nie pouczaj mnie nt kp bo nic o mnie nie wiesz.... nie dołuj mnie matko polko bardziej i nie oceniaj.

Gość gość
Ja od niejadka Wiesz ja bym chetnie piersia karmila,nie trzeba myc butelek,wyparzac,przygotowywac mleka. Ale nie o tym watek. Musialam odstawic ze.wzgledu na zdrowie synka-bardzo dlugo utrzymujaca sie zoltaczka,ktora na piersi nie mijala i po ponad miesiacu po mm nie do konca spadla. Potem nie bylo sensu walczyc o laktacje,dziecko dlugo butli sie uczylo,piersi by juz nie zaakceptowalo bo zapomnialo wiec tak zostalo. No wlasnie moj banana uwielbia.krzywi sie tylko przy pierwszej lyzeczce. Gruszka tak samo. Ale on w ogole dziwny,noe lubi byc karmiony. Jak mu podaje to zaciska usta,ma swoja lyzeczke i jak ja wklada do buzi to ja mu podaje i tak je. Czekamy na blw jak usiadzie. Teraz dostaje tez owoce w siatce,normalnie by sie dorwal do tych w calosci ale boje sie zakrztuszenia. Od gruszki,nektarynki czy tez arbuza nie moge go odessac.

Gość jajo na miękkkkkko
Mój za to wcina słoiczki a jak sama gotuje, to krzywi się hihi.

Gość gość
ja miałam problem z moim 7mio miesięcznym, jak pojadł trochę zupek (wprowadziłam stałe od 4 mca) to potem kaplica, więc podpowiem Wam gdyby coś podobnego zdarzyło się Wam: sadzacie go przy stole, najlepiej na kolanach, lub na krzesełku, najlepiej aby ktoś też jadł, a do jedzonka zrobić... ziemniaki z i tu do wyboru śmietana/jogurt naturalny, ja preferuje jogurt bo niestety mam alergika i wszystko musze dluzej wprowadzać w związku z tym jogurt był wprowadzony i było szybciej :) zjadł chyba 3 ziemniaki, bo tyle ugotowałam, ale gdyby było więcej zjadł by wszystko :)

Gość ja od niejadka
Sprobuje tego banana na parze,dodam do kleiku. Mamo gosciu 7miesieczniaka a ile ma cm twoje dziecko? Rzeczywiscie malo przybral przez 4 miesiace. Wiem co czujesz, ale moj podobnie przez 2 miesiace tylko kg. A powinien w 4 i5 miesiacu przytyc z 1400. Po 700g na miesiac. Ale nie jestem w stanie mu wcisnac wiecej. Przez sen wypluwa. Jak daje na sile to placze. Dodawalam kleiku ale nic pomagalo. Wrecz nie chcial jesc. Jeszcze niedawno super szlo te karmienie na noc i to z zageszczone kaszka a teraz nic. Za to duzo wiecej pije wody.

Gość jajo na miękkkkkko
Może jeszcze jakaś mama 5 miesięcznego dziecka karmionego sztucznie opisze ile wcina pociecha :)

Gość ja od niejadka
Jajo ja raz kupilam dynie z ziemniakiem to plul na km,ostatnio kupilam indyka z warzywami to tak cuchnelo ze nie dziwie sie ze nie chcial jesc;) nie zjadl nawet lyzeczki,probowalam orzez butle.i nic. Na drugi dzien ugotowalam brokula,zmiksowalam,dodalam do indyka ze sloika,dolalam wody i zjadl zuch ze 120ml. Jutro sprobuje posadzic przy stole z nami. Moze juz podola temu zadaniu,ciganie sie do siadania,dzis zlapal sie w wozku bokow i usiadl a potem w wanience tak samo.

Gość ja od niejadka
Chcialam dzis taki sam temat zalozyc jak ty. Jajo a twoj dawno skonczyl 5 miesiecy?wiesz wolalabym miec takiego jadka niz niejadka ;)jakbym nie pilnowala por posilkow i ilosc to by jadl b.rzadko i malo(probowalam juz tej metody)

Gość jajo na miękkkkkko
Uuuu to dzielny chłopiec jak juz chce siadać :) mój dynie lubi. Tylko ten przesłodzony, pewnie fruktozą, banan mu nie wszedł. No nic, mam nadzieje, że nie będzie z mojego zawodnik sumo ;)

Gość jajo na miękkkkkko
5 mies i tydzień. Tak źle i tak niedobrze, jak za dużo to grubasek jak za mało to może się źle rozwijać, dlatego pediatrzy pilnują tak wagi, czy bobas dobrze przybiera.

Gość ja od niejadka
To w tym samym wieku jak moj,co do tygodnia. Mi najgorzej jest ustalic pory karmienia. Bo z niego straszny spioch ( po rodzicach ;)) wstaje kolo 8,najchetniej kolo 9,dzis go glod obudzil bo jadl o 12 w nocy a nie o 5 nad ranem, i tylko zdazylam go nakarmic a on krzyczal juz.spac i o 9 spal. Dlatego nam sie wszystko poprzestawialo dzis. Do tej pory jadl o 5-6 100ml okolo i dojadal po wstaniu. A wczoraj nie dal sobie wcisnac przed spaniem, i glodny spac poszedl to ta porcje zjadl o 12 w nocy i do rana juz nic. To nadrobil rano,ladnie zjadl,ale znow na wieczor sie nie wyrobil z posilkami. Jutro kolejny dzien rewolucji. Rano obfite sniadanie(do tego dazyla moja lekarka),potem chyba dam deserek,potem znow mleko,bo jakby co to zje przed drzemka,bo z butelki, obiadek,potem kaszka,sprobuje dac kolo 17 i mleko przed snem. Musze jakos to ustalic,zeby mialo rece i nogi.

Gość jajo na miękkkkkko
Mój wstaje o 5 rano :) ale może mleko twojemu nie smakuje? Może za ciepłe albo za zimne. A może ząbki albo urozmaicenie diety jakiś ból brzuszka powoduje.

Gość vvczzxxx
do autorki - twoje dziecko dużo je :) Mój smyk ma też 5 m-cy i karmię go piersią co 2 godz. + raz dziennie 2 łyżeczki zupki jarzynowej (więcej nie chce) i niekiedy soczek lub kompocik. Mały waży 9300g :)

Gość jajo na miękkkkkko
9300 wagi, a jaki jest długi. Mój ma na pewno bardziej rozciągnięty żołądek na mm. No niestety kolejny minus mm. Mój ma 70cm i waży 7500g.