Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 i kontrola z zusu kilka pytań

Polecane posty

Gość gość

jestem zatrudniona, od 3 miesięcy na L4 z powodu wypadku. Kto ma prawo mnie skontrolowac? ZUS czy pracodawca? A po drugie- nie mam we wskazaniach leżenia, czy moge bez problemu jechac na zakupy, czy do siostry na 2 dni? Co wtedy, gdyby zjawiłą się kontrola? I po trzecie- czy maja prawo zapytac mnie, na co się leczę? Kompletnie sie na tym nie znam, więc prosze o pomoc

Gość na pomaranczu
kontrola z ZUS nie przychodzi do domu :D:D:d pracodawca moze sie zjawic :P

Gość gość
jak to nie przychodzi do domu? U mojej kuzynki byli własnie w domu

Gość na pomaranczu
dlatego najlepiej brac zwolnienia 2 tygodniowe ZUS sie nimi wcale nie zajmuje bo zanim wysle do ciebie pismo bys sie stawiła na kontrole to sie zwolnienie konczy :P

Gość gość
Czy ktos moze odpowiedziec na moje pytania?

Gość gość
ja jestem w ciąży na zwolnieniu jestem od samego początku ponieważ straciłam pierwszą ciążę aktualnie jestem w 18 tygodniu i 5 dniu mieszkam poza miejscem zamieszkania i dziś dzwoniła moja mama że właśnie były 2 kobitki na kontroli z zusu i mam się zgłosić do 7 dni sam jestem ciekawa co chcą hmm a i L4 mam co 3 tygodnie

Gość gość
Kontrola z zus PRZYCHODZI do domu!! Jak Cie nie ma zostawiaja zawiadomienie ze byli i prosza o jak najszybszy kontakt i przyczyne nieobecnosci w domu. Tak mial moj maz w styczniu. Zwolnienie na kregoslup. Bez lezenia. Napisal w wyjasnieniu ze byl na rehabilitacji.

Gość gość
słuchajcie, ale mi psychiatra zalecił zmianę srodowiska na kilka dni i planuję wyjazd do siostry. Co wtedy, gdy przyjdzie kontrola?

Gość gość
A i mial ze soba zaswiadczenie od rehabilitantki ze ma u niej zabiegi.

nie masz we wskazaniach leżenia to śmiało możesz chodzić na zakupy itd. w razie chęci sprawdzenia Twojej choroby zus wyśle Ci zaproszenie :) na badanie i wtedy musisz się wstawić bo inaczej zabiorą zasiłek chorobowy. Pracodawca też ma prawo skontrolować , czy np nie dorabiasz sobie na zwolnieniu. ZUS jak kontroluje czy wzywa do siebie trzeba mieć np wypis ze szpitala . Ja choruję piąty miesiąc i raz byłam wzywana, ale zwrócili mi i osobie towarzyszącej za drogę

Gość gość
ale jak to na badanie? lecze się psychiatrycznie- będa mnie badać? :-) O co moga zapytać?

jak będą wzywać musisz mieć historię choroby . może od psychiatry nie wzywają bo to ciężka sprawa. mój przypadek był inny bo byłam po poważnej operacji na nogę. po dwoch miesiącach mnie wezwali i musiałam mieć wszystkie dokumenty , akurat ja miałam wypis ze szpitala.

mnie nie badali . lekarz przeczytał tylko wypis zrobił ksero i kazał jechać do domu.

jeszcze tak na marginesie , w razie wezwania do zusu . lekarz również może stwierdzić że się jest już zdrowym i skraca zwolnienie .

Gość gość
a moga cofnąć zasiłek? Jesli tak, to na jakiej podstawie?

cofnąć to mogą chyba tylko w razie nie wstawienia się na wezwanie. w poście wyżej pisałam że mogą skrócić , np. masz l4 na 10 dni , jedziesz dziś na kontrolę a lekarz może stwierdzić że jesteś już zdrowa i od jutra możesz iść do pracy.Wystawia druczek o zdolnośći do pracy i l4 jest automatycznie przerwane. Ponoć po takim przerwaniu niektórzy idą po ponowne l4 do lekarza.