Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę chudnac w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Hej, jestem w 28 tygodniu ciąży. Przytyłam już 17 kg :( Obwiniam się strasznie bo to tylko i wyłącznie moja wina, nikogo innego że tyle "żre". :( Za każdym razem powtarzam sobie, że to już ostatni cukierek...albo, że ta zapiekanka mi nie zaszkodzi bo to przecież bułka z serem i pieczarkami. Przestałam się sobie podobać. nie mieszczę się już w żadne ciuchy. Boję się, że mój mąż będzie chciał mnie zdradzić, przez to jak wyglądam. Parę razy już dał mi do zrozumienia, że wyglądam źle, ale mimo to cały czas mi powtarza, że dla niego wyglądam pięknie bo noszę pod piersią jego dziecko. Chciałabym zastosować jakąś dietę, tylko taką w miarę prostą, bez "dziwadztw". Dodam, że sportu nie mogę żadnego uprawiać bo lekarz nie pozwolił się forsować, mam leżeć i odpoczywać, ponieważ już raz byłam w szpitalu. Lekarz wtedy stwierdził, że mam obniżoną szyjkę macicy i że mogę poronić. Kazał cały czas uważać i chyba jedyne co mi pozostało to dieta. Wiem, że powinnam jeść zdrowo itd...ale mój problem tkwi w tym, że nie potrafię sobie opracować jadłospisu na konkretny dzień. Dzisiaj też byłam u lekarza i niestety mam podwyzszona glukozę, mój wynik po wypiciu glukozy 75 g to 160, więc za dużo. Dostałam skierowanie do szpitala, idę jutro :( aż mi się płakać chce:( Nie chcę zaszkodzić swojemu dzidziusiowi:( Wiem, że jeśli będę cały czas tak postepować jak dotychczas to może źle to się skończyć dla mojego zdrowia i dla zdrowia mojej małej kruszynki. Proszę pomóżcie...

Gość gość
odstaw słodycze kategorycznie, białe pieczywo, zapiekanki i fast foody, zacznij jeść owoce i warzywa i będzie dobrze- sporo jeszcze przed Tobą i to włąśnie wtedy najwięcej się tyje

Gość gość
powiem Ci ze ja w pewnym momencie ciazy przytylam od wizyty do wizyty przytylam 5 kg, jak lekarz to zobaczyl to powiedzial ze jesli chce wrocic do figury z przed ciazy to musze sie pilnowac i 1 kg max 2 kg na miesiac, z tego co pamietam w 24 tyg ciazy wykryto cukrzyce ciazowa i tez wyladowalam w szpitalu, mialam diete i juz do konca ciazy przytylam nie duzo, nawet sie cieszylam ze mam ta cukrzyce bo przytylam tylko 13 kg a mam nadwage to i tak wielka bylam, musialam mierzyc cukier dwie godziny po posilku, w szpitalu dostalam glukometr ktory pozniej przegladal diabetolog i patrzyl czy cukry skacza bo jesli beda bardzo wysokie to wtedy insulina, mi sie udalo bez insuliny ale przestrzegalam diety, nie przejmuj sie, wrocisz do formy po porodzie, pamietaj ze teraz dzidzia tez rosnie, jesli ciagnie Cie do slodyczy to poprostu nie kupuj, jak u mnie pojawila sie cukrzyca i jsk ktos przychodzil na kawe i chcial ciastka to sobie przynosil, glowa do gory,

Gość gość
Na diecie cukrzycowej na pewno schudniesz :( . Ja tak miałam. Ostatecznie w ciąży przytyłam tylko 2 kilo :) :). Fajnie jest po porodzie bo mam mniej kg niż przed ciążą :) . Głowa do góry :)

Gość gość
aha, niestety ja miałam insulinę na noc :(

Gość gość
A tak zapytam jak to jest możliwe, że przytyłaś tylko 2 kg? I na czym polega ta dieta cukrzycowa, trochę czytałam mniej więcej o tym, ale wiadomo jak to jest w tym internecie... A w przypadku kiedy, ja już mam +17 to do końca ciąży mogę tych kg mieć mniej? Oczywiście stosując tą dietę.

Gość gość
I właśnie ja też mam takie skoki wagi, w ciągu czterech tygodni 4, 5 kg :(

Gość gość
Niby moja koleżanka przytyła w ciąży 25 kg, odwiedziła mnie ostatnio ze swoją śliczną i zdrową córeczką, a jest chuda jak patyk

Gość gość
Diabetolog ci policzy ile możesz spożywać ww na jeden posiłek i do tego trzeba się stosować, możliwe że dostaniesz też insulinę. Jest to 5-6 posiłków przez całą dobę co kilka godzin a porcje malutkie... a jak diabetolog zobaczy ile ważysz to na pewno twoje porcje będą maluśkie.

Gość gość
Ja tez przytylam w 1 ciazy 26kg ktore pozniej bez wiekszych wyzeczen zgubilam, teraa jestem w 2 ciazy w 16tyg i juz mam +7;/ mam nadzieje ze tez szybko sie pozbedne dodatkowych kilkogramow

Gość gość
waga swoją drogą ale przy cukrzycy dziecko może mieć makrosomię itd i dlatego też dieta jest taka ważna.

Gość gość
jak masz cukrzycę ciążową to szybciutko przejdziesz na dietę :D. ja jestem w 8 mies. ciąży, mam cukrzycę, i przytyłam 9 kg. a wcale nie jestem drobniutka i na początku wsuwałam lody, słodycze kilka razy dziennie i gdyby nie ta diagnoza pewnie miałabym na koncie dużo więcej kg. obstawiałam że przytyję w ciąży 30 kg, a tu test glukozy i kurek ze słodyczami zakręcony. ale ja też uwielbiam warzywa i sałatki i dlatego jestem na diecie. od razu przejdziesz na warzywka i bedziesz mierzyc cukier 4-5 razy dziennie. nie ma tu mowy o słodyczach, białej mące, białym pieczywie, ja to nawet kaszy nie mogę jesć. żadnych zapiekanek itp.

Gość gość
ja do 24tc i obciazenia glukoza przytylam 16kg, po przejsciu na diete(swoja droga wiecej sie dowiedzialam z internetu, niz od lekarzy, bo jak postepowalam wg ich wskazowek to cukier mialam wysoki) chudlam, do porodu mialam 10kg na plusie- wiec to jedyna zaleta diety cukrzycowej, bo bez niej bym z 30przytyla ;)

Gość gość
tak trzymanie diety w cukrzycy ciazowej jest bardzo wazne ze wzgledu na maluszka, wiem ze niektore kobiety chudna na tej diecie, porcje male ale mozna przezyc, ja np. na sniadanie nie moglam jesc chleba razowego tylko chrupki typu WASA bo po innym byl wysoki cukier, ja dostalam rozpiske co z czym moge laczyc, mialam rowniez stale pory posilkow takze nastawialam budzik zeby zjesc sniadanie, duzo tez dahe regularnosc dzieki czemu nie odczuwasz takiego glodu

Gość gość
a w którym tygodniu wykryto u Ciebie cukrzycę?

Gość gość
Ja przytylam 30 kg i to bez cukrzycy,po roku waze tyle co przed ciazw bez rozstepow i obwislej skory,takze przestan sie obwiniac to zle samopoczucie rowniez wplywa na malenstwo

Gość gość
Czyli rozumiem, że od 24 tc schudłaś 6 kg ?

Gość ja cały czas się odchudzam
jestem w ciąży 7 miesiąc i przytyłam 8 kg - nienawidzę swojego ciała teraz - czuję się jak wielorybica przed ciążą ważyłam 50 kg ale jestem niska bo mam 159 cm

Gość gość
Oj naprawdę chciałabym tak jak TY przytyć tylko 8 kg. Tez jestem w 7 miesiącu, a przytyłam 17. I mam 164 cm wzrostu. Przed ciążą ważyłam 60 kg.

Gość gośćl
Załamał mnie dzisiaj nawet mój lekarz, weszłam do gabinetu, on popatrzył na mnie i do mnie, że nieźle mi sie przytyło. Poczułam się okropnie :(

Gość gość
przykro mi dziewczyny ze tak sie czujecie, dla mnie ciaza to najpiekniejszy czas, to jedyny czas kiedy podobal mi sie moj brzuch ( mam nadwage) wrecz bylam w nim zakochana :) ciaza to czas kiedy non stop slyszalam kompkementy, typu ze ladnie wygladam,ze ciaza mi sluzy itp. pozniej niestety mi tego brakowalo :(

Gość gość
Ja w ciąży ostatecznie przytyłam tylko 2 kg, bo po prostu na diecie cukrzycowej schudłam z tego co przytyłam w ciąży- jakieś 4-5 kg ( przy czym w ciągu jednego miesiąca znacznie przybrałam na wadze -chyba w IV miesiącu, a wcześniej nie przybierałam w ogóle ) i dodatkowo dziecko zjadło moje wcześniejsze kilogramy chociaż nie miałam nadwagi przed ciążą. Pilnowałam diety cukrzycowej, bałam się insuliny , dużo pomogło mi forum o cukrzycy ciążowej na kafeterii- tam uzyskałam najwięcej informacji.

Gość ja cały czas się odchudzam
ja nienawidzę być gruba - czuję się okropnie z tym i mam depresję

Gość gość
tak, od 25tc schudlam 6kg. Ja zawsze bylam az za szczupla, wiec na poczatku szybkim wzrostem wagi sie wrecz cieszylam, ale w pewnym momencie lekarz tez delikatnie dal mi do zrozumienia, ze moze az za szybko ;) ale dieta podczas cc byla dla mnie koszmarem, wiec sama dla siebie nigdy bym jej nie stosowala, jedynie dobro dziecka mnie motywowalo

Gość tyskaa
ale mi też wszyscy prawią komplementy, że ładnie wyglądam, że nie widać po mnie tych aż 17 kg. I naprawdę cieszę się z brzusia i teraz też tylko on mi się we mnie podoba bo jest fajny taki okraglutki ;) Mimo wszystko czuję się ociężale, nogi mi puchną, bolą ;/

Gość tyskaa
Jutro zrobią mi badania, a pojutrze pewnie będzie wiadomo jak z tą glukozą jest. W każdym bądź razie na dietę muszę przejść bo nogi to mi nie wytrzymają

Gość tyskaa
Idę się pakować do szpitala. Buuu :(

Gość gość
będzie dobrze :) głowa do góry :)

Gość gość
nie martw sie, zleci szybko! A lepiej isc dla pewnosci, choc ja tez strasznie nie chcialam sie klasc do szpitala

Gość tyskaa
Pewnie, że lepiej iść i przeleżeć swoje, wszystko dla dobra maluszka.