Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna i orazio

skomplikowany slub Polki z Wlochem 2015

Polecane posty

Gość justyna i orazio

Witaam wszystkie Panie i Panow, chcialbym prosic o pomoc, poniewaz moja sytuacja jest bardzo skomplikowana i nie mam pojecia od czego zaczac. Jestem polka, moj narzeczony(Orazio) jest wlochem, ale urodzil sie w Anglii (oboje mieszkamy w Anglii). Ja jestem katoliczka, Orazio rowniez lecz nie posiada bierzmowania i ze wzgledu na jego stan zdrowotny nie jest w stanie przyjac tego sakramentu. Chcemy wziac slub konkordatowy w polsce, za okolo 2 lata. Szukamy sali do 70 osob, wraz z noclegami, zespolu lub dj ktory posluguje sie jezykiem angielskim oraz kamerzysty i fotografa (woj. Slaskie). Czy ktokolwiek wie co trzeba zrobic aby otrzymac slub katolicki z osoba bez bierzmowania pochodzenia wloskiego lecz urodzonego w UK? Jakie dokumenty nalezy przetlumaczyc i gdzie? czy ja moge przyjac nauki przedslubne w katolickim kosciele w UK i czy moj narzeczony rowniez bedzie musial je odbyc? Prosze rowniez o propozycje wyzej wymienionych (sale, dj itd) w woj. Slaskim, najbardziej zainteresowana jestem pow. cieszynskim ( Wisla, Ustron itd)

Gość gość
BEZ bierzmowania nie ma ślubu. najpierw przyjmujesz bierzmowanie potem możesz się żenić/wychodzić za mąż

Gość gość
Skoro slub za dwa lata to co narzeczony do tego czasu nie wyzdrowieje by przyjac bierzmowanie?!! przepraszam,ale sie usmialam jak to zdanie przeczytalam.

Gość gość
bierzmowanie może przyjąć nawet osoba leżąca,więc niech ten narzeczony nie wymysla głupot

Gość gość
bardzo prosta sprawa,w Ustroniu i Wiśle jest wiele hoteli którzy zorganizują wszystko jak będziesz chciała,znajdą ci usługodawców,moja koleżanka robiła w Wiśle w hotelu Gołębiowskim[drogo ale super],inna robiła w Hotelu Belweder w Ustroniu,pamiętaj o tym że w Polsce za 100 euro od osoby zrobisz z***biste wesele z noclegiem i poprawinami,we włoszech za 100 euro zrobisz obiad weselny,włosi będą zachwyceni polskim weselem

Gość j i o
przepraszam, ale nie bede tlumaczyc dlaczego moj narzeczony nie moze odbyc bierzmowania jest to nasza prywatna sprawa!!!! moge tylko powiedziec ze jest on osoba niepraktykujaca i nie zainteresowana wiara, ale ja jestem katoliczka i uwazam ze slub koscielny jest wany!! widze ze ludzie zamiast wypowiedziec sie na zadane pytania szukaja dramatow. Ja oczekiwalam zupelnie czegos innego, wiec prosze osoby ktore byly w takiej sytuacji o pomoc, poniewaz tylko takie wypowiedzi mnie interesuja!!

Gość gość
to było od razu pisac ze on niewierzący ale zgadza sie na ślub w kościele,to w takim wypadku zróbcie ślub mieszany,jak ci pisałąm powyzej skątaktuj się z lokalem gdzie byłoby wesele a oni zorganizują ci wszystko,sami większośc spraw załatwią a tobie tylko każą przyjechać z dokumentami i kasą,moja koleżanka miała w Gołębiowskim w Wiśle i oni wszystko dla niej załatwili,księdza też załatwili a był ślub mieszany,ona 2 miesiące przed ślubem przyjechałą z narzeczonym przywiozła dokumenty i kaske

Gość gość
Od razu trzeba bylo napisac o tym a nie miec zal ze ktos wypowiedzial sie tak a nie inaczej....

Gość justyna i orazio
Witam wiec juz po slubie. Wypowiem sie zeby kazdy w naszej sytuacji wiedzial jak I od czego zaczac. A wiec co do dokumentow moj maz potrzebowal zaswiadczenie z wloskiej ambasady ze jest nie karany oraz nigdy nie byl w zwiazku. Niestety ambasada w anglii wydala dokument ze jest kawalerem. Mielismy szczescie ze pani w urzedzie stanu cywilnego zalatwila drugi dokument niestety moj maz nie potrafii czytac po Wlosku. Wiem Wloch ale urodzony w Anglii wiec rodzica nie chcialo sie kontynuowac tradycji. Co do bierzmowania chodzil na nauki 6 tygodni co tydzien z 7 letnimi dziecmi. Wszystkie dokumenty z kosciola musza byc wyciagniete I przetlaczone . Nauki przedslubne w Anglii bardzo fajnie prowadzone 2 niedziele 3 h. Ksiadz w Anglii musi wypisac protokol zrobic wywiad I wypisac zgode na slub w innym kosciele. Wszystkie dokumemty wysyla on to Kurii w Anglii a oni do Kurii w Pl I tam juz wszystko powinno byc rozwiazane. Do urzedu Potrzeby paszport I akt urodzenia przetaczony oraz dokumemty z ambasady. My mielismy bardzo duzo problemow po drodze poniewaz kazdy mowil cos innego. mam nadzieje ze te informacje komus pomoga. powodzenia