Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy lot samolotem prosze o porady

Polecane posty

Gość gość

Wiem ze mozna zabrac 20 kg bagazu ale czy jak lecimy w 2osoby to mamy miec 2 torby po max20 kg czy mozemy jedna max 40kg? Mozna zabrac jakies przekaski, picie dla dziecka? Jesli tak to cz okreslona jest ilosc?

Gość gość
Aha czyli jednak lepiej spakowac sie w dwie mniejsze. A co moge miec w torebce? A czego nie?

Gość gość
A jak jestem w ciazy to kiedy mam to zglosic zeby nie przechodzic przez bramke z rendgenem.?

Gość gość
Można mieś jedną walizkę nawet w okolicach 40 kg. Kilogramy bagaży dzieli się przez liczbę osób lecących wspólnie- wspólnie musicie się też odprawić. W Waszym przypadku kilogramy przedzieli przez Ciebie i męża. Choć wygodniej z dwiema mniejszymi niż targać po lotnisku jedną ciężką.

Gość gość
wejdź na stronę Okęcia, to sobie wszystko przeczytasz (przepisy są standardowe.. no chyba, że lecisz do USA, to są nieco inne). A z walizkami: tak, jak pisali - zależy od linii. ZAWSZE limit jest na sztukę bagażu, NIGDY nie sumuje się.

Gość gość
Zawsze i nigdy... Zawsze jak lecimy z mężem i wspólnie się odprawiamy to zawsze na wagę wędruja 2 walizki i nie ma znaczenia ile waży każda z osobna.

Gość gość
jak powyżej Dokładnie tak jest:) Jeśli razem podchodzicie to nie ważne ile ma każda z waszych pojedynczych walizek

Gość gość
Chcemy jedna duza walizke bo ja jestem w ciazy a mezowi bedzie latwiej ciagnac jedna wieksza niz dwie male. Pozatym jeszcze lecimy z malym dzieckiem ktore bedzie trzeba niesc na rekach. Nigdy nigdzie nie lecielusmy i sie troche stresujemy

Gość wierka na traktorze
No ja ostatnio lecialam lufthansa i mialam 25 kg w mojej walizie - myslalam ze tyle mozna,a mozna 23 - i jakies 13 kg w torbie dzie ka. Zostalam pouczona,zebym na przyszlosc lepiej rozkladala,bo te regula je dotycza poszczegolnych sztuk bagazu,a nie ze sie sumuje.

Gość gość
OK, latam trochę po Europie i nigdy z żoną nie dawaliśmy walizek jednocześnie - całe życie człowiek się uczy

Gość wierka na traktorze
Mozecie wziac sobie wozek dla dziecka - on le i za darmo. Mozecie dac przy odprawie,mozecie oddac pod samolotem,jak wam pasuje.

Gość gość
w Pyrzowicach przy lotach czarterowych np. do Grecji czy Egiptu zawsze obsługa kazała stawiać dwie walizki. Kiedyś moja ważyła 25 kg- więc teoretycznie mogłam płacić za nadbagaż, ale mojego męża ważyła 13 kg. I kobita policzyła zsumowaną wagę na nas dwóch- wyszło że się mieścimy w limicie.

Gość gość
a ktore linie sumuja kilogramy bagazu? Bo latalam roznymi i zawsze liczone mialam od walizki. Pytam z ciekawosci bo nie slyszalam, aby mozna bylo wziac jedna walizke 40 kg.

Gość gość
Nie latam czarterami, ale zawsze odprawiam się albo z męzem albo z koleżanką z pracy i zawsze stawiamy dwie walizki na wagę. Po prostu pytamy czy mozemy postawić 2? Jeszcze NIGDY nikt nam nie powiedział że nie.

"gość Wiem ze mozna zabrac 20 kg bagazu ale czy jak lecimy w 2osoby to mamy miec 2 torby po max20 kg czy mozemy jedna max 40kg? Mozna zabrac jakies przekaski, picie dla dziecka? Jesli tak to cz okreslona jest ilosc?" x 2 torby po 20 kg - zadna linia ci nie zezwoli na torbe 40 kg bo nie ma infrastruktury do obslugi tego. Co do zabierania picia na poklad to musisz podac dokad lecisz - przepisy sa rozne , inne w UE, inne poza nia.

Gość gość
ROR jak zwykle kompetentnie się wypowiedziała bez podania źródła:) zacytowała i doradziła;)

" [zgłoś do usunięcia] gość ROR jak zwykle kompetentnie się wypowiedziała bez podania źródłausmiech.gif zacytowała i doradziła" x a zasmiecaiara topikow w akcji w pelnej krasie - nie ma nic do pwoiedzenia to komentuje styl innych - siejac chaos co do topiku- zenada;/

Gość gość
ROR ma racje

Gość gość
Autorko a jakimi liniami lecisz?

Gość gość
Nie wiem jakimi liniami. Lece z warszawy do grecji

to nie wniesiesz na poklad zadnego picia - choc wyjatkiem jest tutaj dziecko, ale czesto zalezy to od widzimisie celnikow - choc przysluguje Ci, mozesz co najwyzej zostac poproszona o napicie sie plynu dla dziecka (np. mleka). Kosmetyki plynne tez tylko w malych biteleczkach - o ile w bagazu podrecznym.

Gość Megi8
Możesz wnieść na pokład picie ale musi być fabrycznie zamknięte. Odkręconej butelki nie wniesiesz. Więc picie, które przygotowałaś w domu nie wniesiesz.

Gość gosc123450
mozesz wniesc butelki do 100ml jak walizka troche przekroczy 2o kg nie ma problemu, u nas zawsze przekracza:D i nigdy nie doplacalismy:D

to czy robia problem czy nie - zalezy od linii, sa linie ktore nie robia problemu a sa tez takie ktore sa bardzo restrykcyjne pod tym wzgldem i robia problem nawet o dodatkowe 0,5kg

Gość gość
autorko duzo zalezy od tego jakimi liniami lecisz najlepiej jak zadzwonisz do biura obslugi klienta i sie wszystko spytasz ja lecialam LOTem do USA i z powrotem wiele razy i tez z malym dzieckiem: - bagaz na 1 osobe - do 23 kg, czyli jak Ty, maz i male dziecko to mozecie wziasc 3 walizki po 23 kg - bagaz podreczny - 1 na dorosla osobe, czyli u Was 2 podreczne po 8 kg, ale ak trafisz na fajna osobe to Ci nie bedzie wazyc podrecznego bagazu - do podrecznego mozesz wziasc ubrania, slodycze, zabawki, maly sprzet elektroniczny, nie mozesz - napojow (aczkolwiek jesli masz niemowlaka to mozna mleko w butelce 100ml, mleko w proszku), ostrych przedmiotow - picie ewentualnie mozesz miec na lotnisku, ale jak sie przechodzi przez bramki to trzeba je wyrzucic - ja bylam z niemowlakiem to moglam przewiezc wozek z fotelikiem i poprosilam przy odprawie o kolyske na samolot

Gość gosc123450
ROR a jakie to linie?, bo latałam roznymi i zawsze zero problemu, zwykle nasze torby waza ponad 23kg

"gosc123450 ROR a jakie to linie?, bo latałam roznymi i zawsze zero problemu, zwykle nasze torby waza ponad 23kg" x kiedys Qantas byl bardzo restrykcyjny (ale juz nimi nie latam), widzialam tez problemy w Cathay Pacific - mnie nie dotknelo ale widzialam u innych (to byl akurat oblozony lot Hong Kong - Londyn) - po prostu sie zdarza czasem i juz. Nie mam tez dobrych doswidczen z All Nippon Airways;/

loty do usa to osobny przypadek bo sa bardzo restrykcyjni ;//

Gość gosc123450
rozumiem, ja tymi liniami nie maial okazji latac z wiadomcyh poowdow, nasze loty sa z Wawy i Frankfurtu:) cele czysto urlopowe

Gość kurcze bylam wlasnie w sklepie
Kurcze bylam w sklepie i chcialam kupic corce na droge jakies picie co mialoby 100ml i zadne tyle nie ma:( najmniejsze sa 200