Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z rocznym dzieckiem

Polecane posty

Gość gość

Problem polega na tym że moje dziecko nie potrafi zjeść niczego innego jak zmiksowanej zupki,deserku ze słoiczka i banana przez siateczke.jak podam mu zupkę z lekkimi grudkami to za raz ma odruch wymiotny.tak samo jest z innymi produktami za raz sie dławi :) co w tym przypadku mogę zrobić?miał ktoś też taki przypadek?

Gość gość
nikt nie poradzi?

Gość gość
Probowac,probowac,probowac.

Gość gość
ale w jaki sposób?chwilami boje sie że coś mu podam,to że się udusi :(

Gość gość
Sprobuj blw. Dlaczego wczesniej nie podawalas niczego do raczki?co robilas jak byl taki etap siegania po wszystko i wkladania do buzi?dalej to robi? Nie mozesz sie bac,poczytaj o pierwszej pomocy. Dawaj warzywa i owoce do raczki. Kilkanascie tysiecy raze podbije ale w koncu zaakceptuje.

Gość gość
Problem chyba na własne życzenie..gdzie byłaś 5 miesięcy temu, kiedy powinnaś podawać jedzenie z grudkami? Bo takie są słoiczki po 6 miesiącu? A jak się robi samemu, to po 6 miesiącu wystarczyło wszystko rozgnieść widelcem, a nie miksować. Gdybyś tak robiła, to byś problemu nie miała.. roczne dziecko i banan przez siatkę.. przegięcie. Moje dziecko ma 7,5 miesiąca.. dostaje jedzenie ze słoiczków lub sama coś gotuję.. jak ja robię mu pełny obiad to rozgniatam jedzenie tylko,a nie miksuję, jak dostaje ze słoiczka to często również daję mu brokuła, kalafior, marchew czy ziemniaka do "podgryzania" (1 ząb dopiero wychodzi). I sobie radzi.. Do tego dostaje palucha kukurydzianego od dawna, a od tygodnia biszkopta.. i świetne sobie radzi mimo braku zębów.. Nie wiem jak można się obudzić z rocznym dzieckiem, że ono je papki.. a kto je do tego przyzwyczaił? Teraz to musisz konsekwentnie dawać z grudkami i tyle. Najlepiej daj mu jakieś warzywa w całości, niech bierze do ręki i wcina. Brokuł czy ziemniak są idealne do tego. Albo skórka od chleba, biszkopt. Czeka Was ciężki czas skoro dziecko nie było nauczone żucia wtedy, kiedy powinno. A buteli ze zwykłym smoczkiem też używa? Bo potem będziesz pytała, co zrobić, żeby 2 letnie dziecko nauczyć pić z kubka.. sory za ironię, ale taka prawda.. przegapiłaś czas, w którym dziecko powinno poznawac grudki i dlatego maluch się buntuje. musisz próbować, zachęcać. pokazywać, jak jecie.. połóż przed dzieckiem na talerzyku kawałki warzyw niech weźmie do ręki i wcina.

Gość gość
i przestań się bać, że się udławi.. bo się dziecku udzieli nerwowa atmosfera... banana w całości to dziecko 6 miesięczne potrai zjeść.. a nie przez siatkę

Gość gość
nie nie przegapiłam wcale tego.podawałam mu pewne produkty do jedzenia już od 5 msc ale przy każdej sytuacji kończyło sie wymiotami.łatwo jest najechać na kogoś że taka czy owaka.za chwile bedzie że jestem niodpowiedną matka:(

Gość gość
nie powiedziałam, że jesteś nieodpowiednią matką.. już sobie nie wmawiaj.. ale coś jest nie tak, skoro problem widzisz wtedy, kiedy dziecko ma 12 miesięcy, a nie jak miało 7-8. Może dziecko dostawało za dużo na łyżce? a może te grudki były za duże? moze nie smakowało? Jest 18-sta.. więc dziś zdążysz... ugotuj jakieś warzywo (ziemniak), co tam masz.. posadz i daj do ręki... nie weźmie do buzi? nie będzie chciało jeść?

Gość gość
wiem wiem najgoorszy pierwszy raz.dzieki za odp:)

Gość gość
i co? zjadło dziecko coś?