Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matrimonka

Gdzie urodzić dziecko

Polecane posty

Gość matrimonka

A dokładniej- w jakim kraju? Z mężem mamy- powiedzmy- wystarczającą sytuację finansową, choć pracuje tylko on (ja z racji umowy zlecenia musiałam zrezygnować z pracy-ciąża nie pozwala mi na jej kontynuowanie), ale wiadomo- dziecko, do tego opłaty, wszystko kosztuje. Zastanawiamy się czy nie wyjechać na 2-3 lata gdzieś zagranicę- żeby odłożyć trochę grosza także na remont domu, który kupiliśmy na wsi, no i, żeby żyło nam się lepiej. Może któraś z Was orientuje się, gdzie przysługiwałyby nam najlepsze dofinansowania i ulgi, z racji rodziny? Jak to w praktyce wygląda?

Gość gość
Chyba najlepsze warunki będą w Norwegii, tak przynajmniej wynika z ostatnich statystyk, dokładnie nie wiem, bo mnie tam nie ma ;) musisz się podowiadywać, ale dobrze by było gdybyś tam popracowała około roku przed porodem.

Gość koloropatia
no, niestety, popracować już nie popracuję ;) tak właśnie myślę gdzieś o Skandynawii, to tyle co statystyki, ale jak to w praktyce wygląda? Mąż z zamiłowania wykańcza wnętrza- skończył studia, żeby rzucić to na wykończeniówkę :P w Polsce to dobre pieniądze, ale potrzebujemy jeszcze lepszych, bo kupiliśmy dom z 1930 roku i on wymaga, powiedzmy- "drobnych" nakładów finansowych ;)

Gość gość
Jest jeszcze opcja że jak mąż pracuje, to będzie dostawał na was pieniądze (piszę o Norwegii) i może pracować tam sam, a Ty możesz być albo tam albo tu. Tam dostanie na pewno lepsze pieniądze, ale musi mieć zagwarantowaną pracę. Niech najpierw sam pojedzie i się zaczepi.

Gość koloropatia
no tak właśnie myślimy, że najpierw to on wyjedzie, a jak już się ustatkuje i coś uda się złapać i wynająć, wtedy dołączę :) znajomi nam radzą, żeby nie kombinować i niech on jedzie za granicę i wróci przed porodem,a potem z doskoku wyjeżdża na kilka miesięcy, ale co to za rodzina, gdy tak długo bez siebie są?

Gość gość
Już teraz nie są tacy skłoni w Norwegii w przyznawaniu zasiłków.

Gość gość
Z pewnością będzie Wam ciężko, zwłaszcza Tobie jak nie będziesz miała nikogo do pomocy na dłużej. Tam byłoby wam raźniej razem, ale z drugiej strony i tak większą część dnia będziesz sama, a życie tam tanie nie jest. Więcej chyba oszczędzicie jak on tobie do Polski będzie pieniądze przesyłać. Będziecie musieli rozważyć wszystkie za i przeciw. Na szczęście Norwegia nie jest tak daleko i zawsze będzie można latać to tu, to tam ;)