Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscmama

jadłospis 9miesięcznej dziewczynki a przyrost wagi

Polecane posty

Gość goscmama

Córka je bardzo dużo ale nie tyje za wiele, badał jej krew i mocz , wyniki w normie, konsultowałam z położna i wszystko niby dobrze bo od samego początku jest na 25 centylu i w nim się trzymie ale mi się wydaje że ona naprawdę dużo je, fakt jesteśmy rodziną wysokich a chudych ja 175 cm a mąż 187, podam jadłospis, czekam na uwagi 5.00 rano-mleko modyfikowane90-120 10.00 kaszka sinlac(od niedawna)150 +50g owoców 14.00-15.00 obiad 200 mg 17.00-18.00, 150g deseru + 50 ml kaszki sinlac(na podtuczenie od niedawna), wczesniej same owoce) 20.30.-21.00 mm 150-180 ml i tak do 5 rano mała waży 7600 mierzy 72 cm, kaszkę sunlac wprowadziłam sama jakieś rady, coś robię zle? a ostatni miesiąc przytyła tylko 200gr, fakt meczą ją zęby i raczkuje non stop ale aperyt ma ten sam, synkowie o tym czasie byli grubsi chociaż teraz są 'chudzielcami''

Gość gość
A jak kupy? Potliwosc?

Gość gość
Pewnie to uwarunkowania genetyczne, nic tylko się cieszyć :) Powolny metabolizm, nadwaga to jest dopiero problem.

Gość gość
Na moje oko powinna jeść więcej mm (z kaszą), już tak ok. 210 ml 3 razy dziennie. Waży może i niedużo, ale też nie jakoś bardzo mało, spokojnie:)

Gość gośćmama
kupy ładne, żółciutkie, 1-2 dziennie, ona nie potrafi wypić 210 ponieważ byłą na piersi do 7 miesiąca i jest nauczona małe ilości a czesto choć tak potrafi zjeść 150 kaszki plus 50 owocow na raz a wydaje mi sie ze to duzo , mleka wypije 180 max, ale z reguly 150ml, mi się wydaje że 200-250 kaszki sinlac to i tak dużo więc jak wypije mleko w nocy i noc to jest ok, zreszta cięzko przed snem dać kaszkę łyzeczką jak jest zmęczona, a na pudełu od sinlac jest napisane że kaszka max 300 ml na dzien, próbuje ją podtuczać bo okropnie dużo się rusza ale nie może być cały czas na kaszkach, jużsama nie wiem co robić

Gość gośćmama
200-250 ml kaszki na dobe mialo byc

Gość noplaa
kochana mój był na piersi 9,5 miesiąca,teraz ma 10,5 miesiąca i bez problemy 3 razy dziennie wypija 200-230 ml...

Gość noplaa
mm (zagęszczone i raz kasza) w tym wieku powinna pić ok. 650 ml...

Gość gośćmama
nie poci sie,a jak widze ze niektore maja po 10 kilo w tym czasie to zastanawiam sie jak to robią przeciez ona je dosc duzo a jak nie ma ochoty to pluje i krztusi sie i nic na sile jej nie wloze, chociaz zdecydowanie zje wiecej lyczeczka niz przez butelke, jak tak dalej pojdzie to bedzie miala 8 kilo na roczek i caly czas w foteliku nosidelko

Gość noplaa
ale jak się dużo rusza to też inaczej...nie brakuje dzieci które w wieku 9 miesięcy siedzą posadzone pół dnia, wiec tyle nie spalają ;)

Gość gośćmama
ale ona nie wypije na raz 210 i tyle, dopoki byla na piersi jadla co 2 godziny wiec teraz jak je co 3-4 to i tak duzy odstep jak na nia a na pudelku od mlek ajest napisane ze powinna wypijac 500 ml na dobe nie 650, jak mam jej wmusic wiecej?wszystkie moje dzieci jedza po trochu i czesto a chude jak szczypiorki

Gość noplaa
sprawdzaj w schemacie żywienia, bo na pudełkach, to różne rzeczy piszą...

Gość gość
mozesz jej robic jajecznice z chlebem i maslem zamiast tych kaszek caly czas. Ja na kolacje mojej corce gotowalam owsianke bo tylko po niej spala do 8 rano a poza tym jest bardzo zdrowa

Gość noplaa
to spróbuj jej dawać częściej mm, a mniej...i nie wiem czy Sinlac, to najlepszy wybór, to sam cukier.

Gość gośćmama
250 kaszki plus 270 mleka, 200 gram owocu plus 200 gr obiadku, mi sie wydaje że sporo, i albo śpi albo raczkuje, nmie siedzi w ogóle zaraz w ruchu nawet nie chce być na rękach tylko ciągle na podłodze raczkując i co zrobic, przecież nie może być cała dobe na kaszkach, a jak dostaje kaszke na noc to jakos brzuszek ja boli , w dzien okej, ale na noc woli mleko i spia tak samo dlugo jak po kaszcze, juz nie wiem czy potuczyc ja albo dam spokoj i bedzie taka chudziną

Gość noplaa
ale przecież mieści się w siatce centylowej:)

Gość gośćmama
pytała położnej io też potwierdziła że o tym czasie 500 ml mleka na dobe to wystarczająca ilosć, małą je na słoiczkowym jedzeniu i za bardzo nie przepadam za normalnym, chleba nie lubi, do obiadkow dodaje extra dobrej jakosci maslo lub smietanke,. w sinlac nie ma tak duzo cukru 19gr na 100 ml, mniej niz w kaszkach mlecznych, owocowych, wczesniej mialam kaszke organiczną z 0.4 g cukr NA 100G, A POJECHALAM DO POLSKI A TAM 30 g cukru w kazdej kaszce owocowej, załamałam sie, i moje szwagierki do podawaja- oczywiscie dzieci tak ubite ze na 16 miesiecy zaczely chodzi a podobno w angli tak kiepskie jedzenie , a tu potrafią być kaszki prawie bez cukru i deserki hippa 4 za 1 funta a w polsce słoiczek za 3 zł , załamka na całego

Gość to sie nie zdziw
19 g cukru na 100 g to jest duzo - zwlaszcza dla takich maluszkow. A nie lepiej ugotowac wlasnie owsianke czy kupic kaszke kukurydziana czy nawet zwykla manne i dodac do niej rodzynek, banana czy cynamonu? Zdrowiej, taniej i zajmuje prawie tyle samo czasu a przynajmniej nie faszerujesz dziecka cukrem od urodzenia

Gość gość
u mnie jest podobnie. Mała ma 2,5 roku zjada 2xtyle co jej 5letni kuzyn a chuda jak szczypior na 25 centylu trzyma sie odkąd skończyła 5 mcy, mimo ze urodziła sie prawie 4 kg. Robilismy juz chyba wszystkie mozliwe badania odkąd okazało sie że nie podwoiła wagi na roczek - morfologie i mocz wielokrotnie, usg jamy brzusznej i nerek, celiakie, nietolerancje laktozy, próbe potową - wszystko wyszło prawidłowo.. przy czym my jestesmy niscy i grubi oboje i w naszych rodzinach skłonnośc do nadwagi jest genetyczna. I wcale nie była dotad bardzo aktywnym dzieckiem, zawsze lubiła sobie troszke posiedziec - dopiero od kilku mcy lata jak szalona ale to mnie akurat cieszy... choc męczy :) Doszłam do wniosku ze taka jej uroda i mam wiekszą motywacje zeby jej wpajac zasady zdrowego zywienia, bo jak przy takim pochłanianiu spadnie jej metabiolizm to pójdzie w slady rodziców..

Gość gość
mamy podobną sytuacje córka zjada tak: 5 rano-180 ml mm 8.30-kaszka i owoce-ok.180 ml 12-zupa 200 ml 15-180 ml mm 17.30 owoce objętość małego słoiczka 19.30 kaszka ok 200 ml waży 8,3 kg ma 73 cm średnio przybiera ok.200 gram na miesiąc-raczkuje ćwiczy wstawanie jest bardzo żywą dziewczynką.a więc poprostu ten typ tak ma i już :)

Gość goscmama
nie faszeruje jej cukrem od urodzenia, do 6miesiaca byla tylko na piersi, dotychczas na kaszkach organicznych a od 2 tyg na sinlac,to kaszki w polsce sa z max iloscia cukru i matki je podawaja bez skrupułów, ale wygląda na to że to taki urok jej,

Ale w czym problem, przy grubaskach pewnie wygląda chudziutko, ale faktycznie ma wagę akurat :)