Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szukam przepisu na zupe

Polecane posty

Gość gość

Hej:) Nigdy jeszcze nie gotowałam zupy czy ktoś może podrzucić przepis na jakąś prostą w przygotowaniu ale zdrową zupę. Nie używam kostek rosołowych itd:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w internecie przepisów zatrzęsienie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Eh: wwal do gara jakies mieso: moga byc kosci, moze byc kawalek kurczaka. Podgotuj, jak sie taka szumowina zrobi to ja zbierz, obierz cebule, umyj i na chwile poloz na palnik az sie przypali, wwal do gara, wwal do gara: marchew, pietruszke, jakis koperek, natke pietruszki (co tam masz), przypraw sola i pieprzem. Wyjdzie Ci rosol. Jesli chcesz miec 1. pomidorowa to mozesz zaprawic: wez lyzke maki do talerzyka i troszke wody, zmieszaj dodaj smietany i koncentratu. 2. jarzynowa: wwal jakies warzywa (moze byc mrozonka), zapraw smietana jak lubisz badz jakims jogurtem naturalnym. 3. Szczawiowa - wwal szczaw. 4 Ogorkowa - wwal ogorki kiszone w kostke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na gigancie
Składniki, 2 porcje: • 1/2 kg małży w muszlach (świeżych lub mrożonych) • 50 ml białego wytrawnego wina • 200 g grubej marchewki • 1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w drobną kosteczkę • 200 ml bulionu warzywnego • 2 łyżki masła • 1/3 łyżeczki soli morskiej • 1/2 łyżeczki cukru • 50 ml śmietany kremowej UHT 30% • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: MAŁŻE: Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Włożyć do garnka wraz z winem, przykryć i dusić przez 3 - 4 minuty na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić. Odłożyć 1/4 ładnych małży w całości (wraz z muszlami) a resztę wyjąć z muszli (muszle wyrzucić). Zachować wywar. MARCHEWKA: Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, następnie posiekać w poprzek na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z grubym dnem razem z cebulką, 1/4 szklanki bulionu, masłem, solą oraz cukrem. Wymieszać i zagotować, przykryć i dusić na średnio małym ogniu przez 8 minut, aż płyn odparuje, od czasu do czasu mieszając. Marchewki powinny być błyszczące i miękkie. Wywar z małży wlać do garnka z marchewką (bez zanieczyszczeń z samego dna). Dodać pozostały bulion i śmietankę kremową. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać z małżami (zarówno obranymi jak i w muszelkach) oraz z natką pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Analogicznie pieczarkowa, itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
DZIĘKUJĘ:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×