Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uwikłana22

PORADŹCIE MI JAK ODCIĄĆ SIĘ OD RODZINY szukam rad

Polecane posty

Gość uwikłana22

Mam złe stosunki z rodziną. Okropną siostrę, rodziców stających w jej obronie. Ona lubi ludzi tylko jak mają pieniądze i jej dają. Rodziców tez terroryzuje. Dostałam od babci dom. Niestety jest w sąsiedniej miejscowości od miejsca zamieszkania dotychczasowego mojego. Mimo, że dom wymaga wielu remontów, zamieszkałam już w nim dwa lata temu, mieszkałam przez półtora roku i niestety wróciłam do rodzinnego domu na czas jednego z poważniejszych remontów. Mieszkając tam czułam się lepiej, jednak rodzina nadal była blisko, wtrącali się, były kłótnie:( Stoję przed wyborem 1.wrócić do siebie 2.Wyprowadzić się do Torunia. 3. Wyprowadzić się do Warszawy. Niestety jestem obciążona zobowiązaniami miesięcznymi w wysokości 1 000 zł. Do tego idę na studia od tego roku. 1. Mieszkając u siebie, nie płace czynszu, mam swój ogródek, warzywa, kury, przestrzeń, Moje miesięczne koszty to 1000zł+200zł studia+rachunki 100 zł = 1300 + jedzenie. Zarabiam 2 000 i mi starcza na wszystko, jeszcze odkładam jak mi coś wpadnie. 2 i 3. Nieoceniony święty spokój, wyrwanie się ze "skażonego" środowiska, podłych ludzi, oderwanie od rodziny.... Nowe horyzonty... Tutaj mieszkając z rodziną są ciągłe kłótnie, rozmowy o sąsiadach, wyciąganie brudów z przeszłości. W nowym miejscu zaczynam od nowa, dzieli mnie odpowiednia odległość. Jestem niezależna. ALE co z moimi kurami, domem??? Czemu nie umiem nauczyć się separować od nieistotnych ludzi, spraw, nie słuchać nie interesujących mnie plotek??? 1000 + 200 szkoła +pokój zależy 400-600 zł = 1800 + jedzenie Mogę nie zarobić 2 500, mogę być bez pracy, są różne warianty. Czyli musze tu zostać i spróbować JAKOŚ odciąć się od wszystkiego i wszystkich tu na miejscu. Tylko JAK????

Gość gość
Asiula Cebula? haha :D

Gość uwikłana22
Jestem nowa na forum. Poradźcie

Ja Ci dam moim zdnaiem najlepsza rade :) Nie rob niczego wbrew samej sobie, nie staraj sie spelniac niczyich oczekiwan jesli tego nie chcesz, zyj w zgodzie z sama soba. To da ci szczescie :) i wewnetrzny spokoj. Ja na Twoim miejscu zostalabym w tym domu po babci a od toksycznej rodzinki definitywnie bym sie odciela.

Gość uwikłana22
Chciałabym zostać w domu po babci. Tylko boję się, że nie dam rady w pełni żyć swoim życiem:(

Gość uwikłana22
Psychicznie, finansowo na szczęście nie

Gość wiśnióweczka
Z tego co piszesz logiczne jest zostanie u siebie, w domu po babci. To Twój dom, podwórko, jesteś u siebie. Konieczne opłaty spokojnie jesteś w stanie pokryć i masz szansę na normalne życie. Od rodziny możesz się odizolować nieco, zaczniesz studia, będziesz miała mniej czasu. Może z czasem relacje poprawią się albo na tyle się zdystansujecie, że nie będzie powodów do ciągłych kłótni. A daleko masz na uczelnię? poradzisz sobie z dojazdami? jak długo będziesz jeszcze płaciła ten 1000zł? W sumie to sporo pieniędzy, a mało Ci zostaje "wolnych"

Gość gość
przepraszam za nierozsądne pytanie: po co ci te kury? Bo z tego co widzę, to jest dodatkowy obowiązek, bo stworzenia na pastwę losu nie można zostawić.

Gość uwikłana22
Kury można wybić, nie ma problemu. Tylko jak pomyślę sobie o tym kupnym mięsie to mnie skręca:P Masz rację, własne, swobodnie..To najlepsza opcja. Na studia mam 50 km - dobre połączenie. 1000 zł jeszcze przez rok, a potem 850 zł

Gość uwikłana22
Czuję się czasem jak w pułapce. Uwikłana w te rodzinne relacje nie umiem się z tego wyrwać. Nie wiem czy wykonalne jest to, że z rodziną będę miała kontakt raz na dwa tygodnie, skoro mieszkają w sąsiedniej miejscowości 2 km dalej... :(

Gość gość
Decyzja oczywiscie należy tylko i wyłącznie do ciebie ale podpowiedzi wyżej są jak najbardziej na miejscu (z wyjątkami) życzę ci z całego serca powodzenia.