Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wypowiedzenie z pracy

Polecane posty

Gość gość

kto sie zna na prawie pracy? jesli chce zlozyc wypowiedzenie teraz i mam miesieczny okres wypowiedzenia, to naprawde do konca pazdziernika obowiazuje umowa i musze w pracy spedzic jeszcze 2 miesiace?

Gość gość
nosz plis, niech mi ktos powie

Gość gośćautor
kurde, masakra :( a jest mozliwosc zeby jakos skrocic ten okres, zakladajac ze nie porzuce miejsca pracy?

Gość gość
rozwiązanie umowy za porozumieniem, ale to wymaga zgody pracodawcy ew. rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia, ale musi być naruszenie praw pracownika przez pracodawcę

Gość gośćautor
na porozumienie to wiem ze szef sie nie zgodzi, niestety nie mam podstaw na zw bez wypowiedzenia. jedyne przewinienie to to, ze do tej pory nie mielismy szkolenia z bhp :( na urlop tez mi pewnie nie pozwoli isc, masarka :( a ile dni przed koncem miesiaca trzeba zlozyc wymowienie?

Gość gość
Nie da się odpowiedzieć. Okres wypowiedzenia określony w miesiącach kończy się zawsze w ostatnim dniu miesiąca. Czyli: obojętne w którym dniu września złożysz wypowiedzenie to umowa zostanie rozwiązana zawsze dopiero w ostatnim dniu października. Jesli chcesz aby okres wypowiedzenia trwał jak najkrócej to złóż wypowiedzenie w ostatnim dniu roboczym września.

Gość gośćautor
a biorac pod uwage, ze 1.09 byl w niedziele, a ja zlozylabym wymowienie dzisiaj, to rozwiazanie umowy nastapiloby we wrzesniu czy nadal w pazdzierniku?

Gość gośćautor
2 miesiace w tym koszmarze, szkoda ze nie pospieszylam sie z tym wymowieniem - fakt, szefa nie bylo dawno, ale moglam to zrobic wczesniej :(

Złóż wypowiedzenie i wnioski o urlopy 1 .na należny Ci wypoczynkowy , 2. na bezpłatny na pozostałe dni wypowiedzenia .

Gość gość
Niestety, w październiku.

Gość gośćautor
tego wypoczynkowego moze mi odmowic, bo nie ma nikogo na takim niewolniczym stanowisku jak ja :(

Gość gość
Pracodawca ma obowiązek udzielić Ci urlopu w części, której nie wykorzystałaś, a która jest proporcjonalna do okresu zatrudnienia. Jesli odmówi, musi zapłacić.

Gość gość
Pogooglaj sobie - brak szkolenia bhp jest ciężkim naruszeniem obowiązków pracodawcy. Możesz rozwiązać umowę bez wypowiedzenia.

Gość gośćautor
mysle ze on bedzie wolal zaplacic, zwlaszcza ze to nie beda dla niego az tak duze pieniadze... 15 dni mi zostalo urlopu, dla niego to tyle co nic. kurcze, gdyby nie to ze go nie bylo przez cale wakacje w biurze, to zalapalabym sie jeszcze na 2tygodniowy okres wypowiedzenia... tyle bym sie przemeczyla...

Gość gośćautor
naprawde brak szkolenia jest wystarczajaca podstawa do tego? ale wtedy trzeba isc do sadu pracy, nie?

Gość gość
Przeczytaj co napisałam wyżej. Opinie specjalistów z zakresu prawa pracy są jednoznaczne i dla Ciebie korzystne.

Gość gośćautor
a co w takiej sytuacji sie robi? gdzie i jak zglasza sie naruszenie obowiazkow? jak wygladaja kwestie formalne: do kiedy mam ubezpieczenei i za ktory miesiac ostatni mi zaplaci?

Gość gość
Nie. Składasz oświadczenie o rozwiązaniu umowy wskazując powód - naruszenie obowiązków przez pracodawcę. Czekasz na świadectwo pracy. Jeśli w świadectwie pracy wstawi Ci niewłaściwy sposób rozwiązania umowy (prawdopodobnie rozwiązanie umowy z Twojej winy przez porzucenie pracy) idziesz do sądu pracy.

Gość gośćautor
o rany, super :) dziekuje za pomoc!!!

Gość gość
Możesz tez nasłać na niego PIP i wtedy dodatkowo beknie, ale to jak juz dostaniesz świadectwo :)

Gość gość
art.5t5 zdaje sie kodeksu pracy

Gość gość
art. 55§ 1¹ , sprawdzilam, ale

Gość gośćautor
po tym wszystkim to juz mi bedzie obojetne, ale dla dobra innych pracownikow moze to wlasnie zrobie...:) niech ma za swoje, czasy niewolnictwa sie skonczyly :)

Gość gość drugi
to ja pisałam o tym art.55 ale Rozwiązanie umowy o pracę w w/w trybie przez pracownika ograniczone jest terminem i nie może nastąpić po upływie 1 miesiąca od zdarzenia uzasadniającego decyzję pracownika. Powyższe wynika z art. 55 § 2, który stanowi o odpowiednim stosowaniu art. 52 § 2 K.P. więc tu sobie poczytaj jeszcze http://www.solidarnosc.org.pl/legnica/porady_prawne/rozwiazanie_umowy_w_trybie_art55.html czyli skoro wiedziałaś o braku szkolenia wcześniej to on się może przyczepić, więc lepiej by było mieć lepszy powód, np.nieterminowa wypłata pensji

Gość gośćautor
kurde, raz sie spoznil o jeden dzien - w styczniu, wiec odpada...