Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agawa_Agawa

2 i pół latek nie przybiera na wadze

Polecane posty

Gość Agawa_Agawa

Witajcie, Mój synek skończył własnie 2 i pół roku - mniej więcej od roku (może ciut krócej) jego waga waha sie w granicach 10 - 10,8 kg. Ogólnie jest drobniutki (zawsze był), ma 88 cm wzrostu, ale o ile wzrostowo mu przybywa (chociaz chyba wolniej niż rówieśnikom), to jednak wzwyż rośnie. krew, mocz, tarczyca, usg jamy brzucha - wszystko w normie. Jakies badanie na przeciciała wyszło dodatnie i lekarka skierowała na gastroskopię (że niby podejrzenie caliaki) - robiliśmy tydzień temu, czekamy na wyniki (będą za 3 tygodnie). Synek robi 2 - 4 kup[ki dziennie (czasem są luźne). Robiłam eksperymenty czy nei jest uczulony na mleko - odstawiłam mu na miesiąc jego mleko (zamiast tego pije ryżowe oraz Peptamen Junior), ale nie zauważyłam żadnych szczególnych zmian, ani mniejszego wydalania.. Oprócz tego, ze nie przybiera na wadze, to nie ma żadnych innych niepokojących objawów - nei wymiotuje, nie ma wysypki, po zachowaniu nie widzę, aby się źle czuł, apetyt w miarę ma. Jest wesołym dzieckim. Czy któraś z Was tak miała za swoim dzieckiem, że długo nei przybierał na wadze, a potem ruszyło ? Wiem, ze musi kiedyś ruszyć, ale się boję, czy ten zastój jest normalny (taki jego urok), czy to jednak jakas choroba? Gastroenterolog powiedziała, ze na razie wykluczymy celiakię i jeśli to nei będzie to to będziemy dalej szukać przyczyny. Ale boje się, bo mam wrażenie, ze on się robi coraz chudszy - nawet z ubrankami mam problem, bo wszystko na nim wisi.

Gość gość
A co jada?

Jada raczej normalnie: chlebek/bułki pszenne (nie udało mi się go przekonać do pieczywa "cieknego"), z masłem, - wędlina - staram się kupować tą bez konserwantów - czasem paróweczki - także kupuję te dla dzieci, z dużą zawartością szynli, albo cielęce - kaszka - manna na wodzie z dodatkiem mleka + syrop z agawy, masło roztopione i cynamon - czasem kaszka Humana, albo HIPP - ale juz teraz rzadko - czasem płatki owsiane ugotowane na wodzie + mus owocowy + odrobina mleka mleko - mięso - takie jak robię na obiad, ale jemu staram się np. obłuskiwać panierkę - aczkolwiek chętnie je drób, a inne już rzadziej - od czasu do czasu ryby - najczęściej łososia - ziemniaki - lubi takei rozbełtane z joguirtem naturalnym - jogurt naturalny - czasem żóólty ser, ale malo - czasem jajecznicę - ale też rzadko - naleśniki ( z syropme z agawy ub cukrem trzcinowym) - bardzo lubi - placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym - z warzyw - kalafiora, brokuła, marchewkę gotowaną, ogórka surowego, pomidora, fasolkę szparagową - z owoców - zasadnizo wszystkie, ale czasem ma wielką ochotę i potrafi zjeść pół pojemnika malin, a czasem w ogóle nie chce I to tyle.

Miało być, ze nie udało mi się go przekonać do pieczywa CIEMNEGO. Acha i zapomniałam o słodyczach napisać - jada raczej mało, nieczęsto - najczęściej Petitki, domowe ciasto (u babci), czasem gorzką czekoaldę, ale sporadycznie

Gość gość
Moja córka ma 2 lata i 9 miesiecy i wazy ok 12 kg.Wszyscy biorąc ją na ręce. Kręcą głowami,ze taka lekka a ich dziecko w tym wieku bylo dużo,dużo cięższe. Normalnie czuje się jakby mi przez to mówili,ze głodzę swoje dziecko,ale ona ma po prostu średni apetyt.Raz je wiecej czasem mniej.

DO gościa "przedostatniego" - to mnei pocieszyłać trochę :-) Mój synek co prawda urodził się o wadze 3210 g, wiec normalne, ale przez pierwsze 3 tygodnie prawie w ogóle nie przybierał na wadze (karmiłam piersią) i po 3 tygodniach przeszłam na mm i wtedy waga ruszyła od razu w górę. Ja właściwie to bym się nawet nei martwiła bardzo, ale do własnie pediatra na bilansie 2-latka stwierdziała, że powinnam się martwić, bo synek jest malutki, chudziutki i ona nas wysłała do gastroenterologa i endokrynologa -= i chociaż jeszcze nie wiadomo czy jest na coś chory, to zaczęłam się juz sama martwić. Tyle, że u Ciebie synek robi 1 kupę dziennie, a mój średnio 3 szt. (i są duże), a zdarzały sie i dni, ze nawet 5 - 6, chociaż takie, ze 1 szt. też były. Jak robi do nocnika to na ogól sa normalne, jak wali w pieluchę, to czasem trudno stwierdzić, czy jest normalna, czy luźna, bo się to zdoła rozchlastać po pieluszce. Ważyłam go przedwczoraj rano na czczo i wyszło 10,9 kg, wiec jestem cała happy, ze już bliżej 11.

Gość gość
a co to ma do rzeczy ile razy ktos się wypróżnia?

Gość gość
Może mu sinlac dawaj firmy nestle ?

WYpróżnienia - no jesli je normalnie, a duzo wydala i ma niską wagę, to nasuwa sie samo przez sie, ze co zje do wydali - wiec ilosć kup ma chyba znaczenie, także ich konsystencja. Sinlac - nie bardzo mu smakuje

Gość gość
Wiesz podejrzewam, że jak byś mu się zarzuciła duże ilości cukru w tych słodkich kaszkach, sokach typu Kubuś, itp...to by mu przybyło, tylko czy jest sens ;). Karmisz dziecko zdrowo i to się chwali.

Ja także obawiam sie o niska wage mojej córki, ma roczek i wązy 8 kg, wszystkie wyniki wychodza dobre , duzo zjada a jakos nie tyje..

Gość też mam podobnie
oliwia, mój ma 11 miesięcy waży 8,3 kg, to też mało, 3 centyl...a też je ładnie, 2x250 ml mm zagęszczonego i raz gęstą kaszę też 250 ml, czyli ponad normę dla takiego dziecka, plus oczywiście stałe jedzenie...

Gość gość
Mój syn ma 2lata i 9 mies i od bardzo dawna waży 12 kg jest szczupły,urodził się z wagą 2900zl ,karmiony był piersią długo ,wzrost ma odpowiedni do wieku ,natomiast waga jest na końcu siatki centylowej ,nie wiem nie znam się na tych siatkach ale pielęgniarka mówiła że mógł by ważyć więcej ,robiłam mu badania podstawowe krew i mocz i ma super wyniki ,ogólnie ma apetyt i to niezły jak na dziecku w tym wieku ,i bardzo dużo energii ,jakoś nie martwi mnie ta waga .

To fakt, że staram mu się nie dawać dużo słodyczy, a jeśli już to jakieś "lepsze". bardzo długo nie jadał slodyczy wcale - kaszki kupowałam takie bez cukru, to samo z gotowymi deserkami w słoiczkach (bardzo tego pilnowałam). W sumie jak poszedł do żłobka, to się bardziej "rozbrykał" - bo tam wiadomo - biszkopty, petitki, jogurty owocowe (czasami) - ale na szczęście zna umiar. POza tym, wiem, ze nie uchronię go od cukru przecież. Sama staram się piec na trzcinowym. Do picia ma głównie wodę - soki tylko sporadycznie, a i to te naturalne, bez cukru. Wiem, że jakbym pewnie włączyła więcej słodkości, to może by przytył, ale właśnie nie o to chodzi, aby tył niezdrowo. Też jest na 3 centylu. No nic czekam zatem na wyniki gastroskopii i trzymam kciuki, aby nie miał celiakii.

Gość też mam podobnie
to ja pisałam o cukrze ;). jak pisałam wyżej mój ma niespełna 11 miesięcy i też praktycznie nie je cukru, kaszki Holle, Baby Sun, pije wodę (to akurat mało), nawet przez moment się zastanawiałam, czy go tymi kaszkami z cukrem nie podtuczyć, ale to głupota ;), w końcu jeszcze jest w normie. no tak zależy jeszcze jaki wzrost mój synek ma 73 c, to 10 centyl, więc i z tym nie jest wielki, waga w 3 centylu, jak dla mnie to on owszem jest szczuplutki, ale też nie to że straszna chudzinka. mocno się nie martwię, na razi na żądne badania nas nie skierowali, teraz będę bardziej jego wagę kontrolować, trochę mu porcje jedzenia pozwiększałam, może przy jego dużej aktywności praktycznie od 6 miesiąca życia (zaczął ostro pełzać, przewracać się, niedługo potem raczkować) potrzebuje więcej jedzenia. jest wesoły, rozwija się dobrze, no tylko mógłby te pól kg więcej ważyć ;)

Gość też mam podobnie
Jak się urodził miał 3270 g, więc tak średnio, był tylko na piersi do 6 miesiące i ładnie mu waga przyrastała, był w 75, 50 centylu. A teraz spadek do 3 centyla.

Gość też mam podobnie
agawa trzymam kciuki żeby nie celiakia!

Dzięki - dam znać co wyjdzie. Mój też nie jest jakiś wychudzony jeszcze, ale widać, ze jest szczuplutki, taki szczypioreczek - i spodenki i koszulki to nosi z metkami "12 - 18 mies.", albo "18-24", mimo, ze ma już 30 mies.

Gość ribalowa
Moj ma niecałe 2.5 roku. Ma 86 cm wzrostu i 12 kg. Niecaly 3 centyl:(((

Gość ribalowa
Pytanie jaki Wy Rodzice macie gabaryt;)? Bo my z mezem niscy i chudzi i wszyscy mydlą nam oczy ze to geny. Ale tak czy siak jestesmy pod opieką endokrynologa

Gość też mam podobnie
agawa, macie wynik badania?