Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Charlotte222222

anoreksja

Polecane posty

Gość Charlotte222222

Moja przyjaciółka jest chora na anoreksje, z tego więc powodu mam problem. Martwię się o nią i nie wiem jak się zachować. Wiem, że ona chce się leczyć, ma umówioną wizytę u psychologa, lecz chodzi mi o to jak ja mam się zachować w stosunku do niej. Np, kiedy mnie odwiedza, staram sie nie poruszać tematu jedzenia.Tzn rozmawiamy o jej chorobie, ale np jak nadchodzi pora obiadu, nie mam pojęcia jak się zachować. Staram sie nie jesc przy niej, ale czy to dobrze? Ogólnie nie zmuszam jej do jedzenia. Jest dorosłą osobą i nie chce jej zmuszać do niczego, ale z drugiej strony męczy mnie to, że ona się głodzi hmm. Więc sama mam uczucie bezsilnośćo... Wiecie co robić, gdy wasz przyjaciel/przyjaciółka ma ten problem? bardzo proszę o jakieś rady....

Gość gość
wątpię żeby psycholog coś pomógł, no chyba, że to będzie naprawdę dobry terapeuta, który specjalizuje się w tego typu przypadkach, jeśli nie to szkoda czasu, serio. Ja mam bulimię i chodziłam po psychologach, terapeutach i nikt mi nie przegadał, nie pomógł, najpierw radzę udać się do psychiatry.

Gość ano REX je
dlaczego z nia nie porozmawiasz?

Gość Charlotte222222
rozmawiam z nia bardzo duzo o tej chorobie. Ale bardziej mi chodzi o to, jak z nia rozmawiac. i co robic jak jest u mnie i nadchodzi pora obiadu.....wtedy jestem bezsilna :/

Gość prawictwo pospolite125
wazy ponizej 45 kg

Gość gość
a dlaczego niby masz przy niej nie jesc? jest pora obiadu,to pytasz czy chce zjesc z wami,nie to nie,ale ty jedz na zdrowie.to nie jest tak,ze ona nie moze jesc,ona nie chce jesc,a to roznica.

Gość gość
zdjaesz sobie sprawę, że mówiąc do niej "jedz, no zjedz/ale jesteś chuda, wyglądasz niezdrowo/musisz coś zjeść" to tak naprawdę utwierdzasz ją w tym, że robi dobrze tzn. takie osoby odbierają to w ten sposób" specjalnie tak mówi, bo mi zazdrości, jestem taka silna, potrafię schudnąć, a ona nie, ja im jeszcze pokazę, nie dam się" wiem co mówię, sama to przerabiałam;/

Gość Charlotte222222
dlatego własnie nie wiem co robić jak nadchodzi pora obiadu. Sama mnie prosila o to, by jej nie zmuszac- to tego nie robie. Ale no meczy mnie to, że sie głodzi. nie wiem kompletnie co robić :(

Gość gość
a co cie to obchodzi czy sie glodzi? sama mam anoreksje i przyjaciolki nie robily teatru z pory obiadowej, mi to lata kolo d**y ze ktos kolo mnie je. nie przejmuj sie i jedz kiedy masz ba to ochote

Gość gość
dokładnie umów się z nią do kawiarni i zamów pyszny pachnący torcik czekoladowy kuś ją ale nie namawiaj- to tylko taki pomysł. Może lepiej jej się zapytaj co masz robić w takiej sytuacji - przecież się przyjaźnicie.

Gość Charlotte222222
ona mi mowi, ze moge jesc przy niej. Ale, ze ona nie bedzie jesc i koniec.

Gość Charlotte222222
i bardzo mnie to obchodzi, ze ona sie glódzi. Jest dla mnie wazna osoba i to dlatego, chyba nie ma w tym nic dziwnego.

Gość gość
jebniete jestescie, kus torcikiem? tylko sie w****i ze szopki odstawiasz. anorektyczki to nie sa odchudzajace sie panienki ktore cwicza swoja wole tylko osoby ktore boja sie jedzenia,bo wiedza jak tragicznie beda sie czuly,gdy cos zjedza. wlasnie jem jogurt 0 % bo mialam ochote straszna cos zjesc,ale juz wiem,ze pojde zwrocic bo niebwytrzymam z pelnym zoladkiem. niektore. jednak nie potrafia rzygac

Gość gość
no właśnie, jak się nauczyć rzygać, tyle już probowalam (szczoteczka, dwa palce, sól ) i nic, masakra;/ znacie jakiś sposób?

Gość Charlotte222222
nie będę się wymądrzać, że wiem dużo o anoreksji itp. Ale wiem, że to nie są jej widzimisie. po prostu wiem :/ dlatego szukam jakiejkolwiek pomocy :/

Gość gość
z tym torcikiem to raczej pokaż jak się normalnie żyje "kuś torcikiem" czyli nie udawaj że nie jesz, pokaż jak ty zdrowa spędzasz czas a ona tylko siedzi i się gapi bo boi się jeść - a zresztą mam do gdzieś może tak piszę bo chcę się odchudzić i wiem co mnie w*****a- pozdrawiam

Anorektyczki powinny siedzieć w szpitalach psychiatrycznych bo przecież to też choroba psychiczna