Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc mama

nocnikowanie

Polecane posty

Gość gosc mama

Dzis zaczelam tlumaczyc mojemu dziecko do czego sluzy nocnik. Synek skonczyl wlasnie 2 latka. Postawilam nocnik w lazience , puscilam malego bez pieluchy, ale nie udalo mi sie trafic w moment sikania zeby go wysadzic. Jak u was drogie mamy wygladala nauka , ile trwala ? zastanawiam sie czy bedzie mialo sens jesli bede zakaladala pieluche na spacery ( inaczej sie zmoczy ). prosze o rady.

Gość gość
sa jakies doswidczone mamy?

Gość gość
Dopiero teraz mu pokazałaś co to nocnik??

Mam też probloem z nocnikiem, ale sytuacja nieco inna. Synka po raz pierwszy posadziłam na nocniku (dla zgrywu) jak miał 10 miesięcy. Zrobił wtedy kupke i byliśmy w szoku. Od tego czasu sadzam go w miarę regularnie - przy czym jak zaczął chodzić, to bywały dni, ze nie chciał usiąść, wyrywał się i posadzić się go nie dało. Gdy juz siedzie na nocniku, to prawie zawsze coś zrobi, ale ..... niestety sam jeszcze nigdy nie zawołał, ze chce. Teraz ma skończone 2 i pół roku. Miesiąc temu przez półtora tygodnia ganiał po domu w majtkach bez pieluchy (miałam urlop), ale nie nauczył się wołać, ze chce - robił i siku i kupke w majtki. Tłumacze mu, ze musi wołac, ale nie woła. Nie wiem jak mam go tego nauczyć. Jakieś propozycje?

Gość gościóóóówa
A ja robiłam 2 podejścia do nocnika-pierwsze jak miał ok 10,11 miesięcy.I jak glupia ciseszyłam się, że robi na nocnik, a tak naprawdę to było na zasadzie , że znałam rytm jego wypróżnień,zwykle rano,po śniadaniu i go wtedy sadzałam, a on robił to nieświadomie.Potem coś mu odbiło,zaczął się drzeć,wyrywać więc nocnik sobie darowałam na dość długi czas.Obecnie syn ma 29 miesięcy, i już wie do czego służy nocnik,sumiennie korzysta od miesiąca.Poszłam do sklepu,kupiłam 2 paczki kolorowych majteczek i zaczęliśmy z grubej rury.Na spokojnie w domu pokazałam mu wszystkie majtki,zaczęłam tłumaczyć że jest dużym,mądrym chłopcem i tacy chłopcy robią siusiu i kupkę na nocnik,zaproponowałam mu żeby sam wyrzucił do śmieci pieluchy bo nie będą mu już potrzebne(wzięłam czysty worek a on wywalał,ale potem je spowrotem wzięłam z worka,ale schowałam żeby już nie widział że są) pierwszy dzień był ciężki-osikał kilka par spodni i majtek,potem nie chciał sikać ani w spodnie ani na nocnik-więc wstrzymywał.Najdłużej wstrzymał ok 6 godzin,ale potem zaraz zaczął popuszczać i płakać,więc w zasadzie posadziłam go na nocnik siłą,on się zesikał i w ryk,no to ja kontra-zaczynam się wydzierać brawo,siku,zaczęłam klaskać,porwałam go z tego nocnika,podrzucać w górę krzycząc hurrra siku!No i to był decydujący wieczór.W pierwszy dzień osikał się kilka razy, i w ostatnią sobotę na urodzinach swojej rówieśniczki-chyba był tak zaaferowany zabawą i innymi dziećmi że zapomniał.I efekt u mnie był taki, że fakt,późno zaczęłam naukę nocnika, ale za to załapał ją bardzo szybko-wystARCZyły mu dwa dni przypominania, na 3 dzień sam siadał,dopominał się o bicie brawo i hurra jak się załatwił, i sam sobie go opróżnia i płucze pod kranem w łazience.Obecnie pieluchę ma tylko na noc i widzę że coraz mniej usikana jest rano,czasem zdarzy się noc , że jest całkiem sucha.Na spacery już nie zakładam, jak jesteśmy w parku to uczę chowania się w krzaczek i podlewanie krzaczka.Tak więc chyba nie ma sensu patrzeć po koleżankach , że ich dzieci potrafią a moje jeszcze nie.Być może twoje dziecko z czasem dojdzie że pielucha wcale nie jest taka wygodna i fajna, i samo odrzuci.Kiedyś na placu zabaw biegał,biegał,złapał się za siusiaka i wołał żebym przyszła,więc poszliśmy podlać krzaczek,mówię chodź synku założymy pielyuchę-larmo,wycie, nieeee,pieluchę zabrał mi z ręki,porwał,zwinął i wywalił do kosza.Z placu zabaw polazłam z nim jeszcze gdzieś, i jakie było moje zdziwienie po dotarciu do domu, że wózek i gacie są suche...ale z wózka jak torpeda pocisnął prosto na nocnik.

Tylko, ze tak jak pisałam u nas przez półtora tygodnia maly chodził tylko w majtkach i przebierałam mu je kilka razy dziennie i po tym półtora tygodnia nic go to nei nauczylo - więc teraz znowu zakładam pieluchę, bo chodzi do żłobka i na razie nie mogę sobie pozwolić na takei testy. Widocznie medota 'szokowa" nie na wszystkich działa. Ale jak proponuję nocnik, to siada i zrobi do nocnika i sie razem cieszy,my i chwalę go, ale potem znowu zrobi w gacie - a ciężko mu co 15 minut proponować nocnik, bo oboje zwarjujemy.

Gość mirinda7up
Mój syn tez ma 2,5 roku, zacząłam go odpieluchowywać w maju, nie sadzałam na nocnik, tylko prosiłam, żeby powiedział, kiedy będzie mu się chciało (świetnie mówi od dłuższego czasu), ale cały dzień siusiał w majtki bez nrugnięcia okiem, więc dałam mu spokój na tydzień. W kolejny weekend ponowiłam próbę - to samo, wieczorem juz nie miałam go w co ubrać, znów tydzien przerwy i w trzeci weekend załapał od razu, od samego rana jak gdyby nigdy nic: mamusiu, ściągaj mi te majtki, chcę siiiiiiiiiku! I tak już ponad 3 miesiące :) dodam, że od razu całkowicie pozbawiłam go pieluchy, jak wychodziliśmy i na noc również - na spacerach siusia na trawę, w nocy zwykle budzi się około 3- ciej bądź przesypia sucho całą noc, ale zdarzyło się też 3 czy 4 razy, że zasiusiał łózko. Mama i teściowa miały pretensje, że nie uczę go korzystać z nocnika w wieku miesięcy całych az 10 - ciu, ale miałam to gdzieś ;)

Gość mama dwulatka prawie
nam tez nei wychodzi nocnikowanie. mam wrazenie, ze sie wstrzymuje, potrafi chodzin 4 gfodizny w sychyc najteczkach. gdy zaloze piluche do spanie to w niej jest i siku i kupa po 10 munutach! bna nocnik siada, ale nic nie robi. Jak widze, ze robi kupe w pieuche i mowie, zeby poszedl na nocnik, to ucieka do kata i robi swoje. Nie wiem czy zmusic, wyrzucic piluchy i nawe na noc nie zkaldac, czy tlumaczyc i czekac az cos sie odblokuje?

Gość gość
mnie tez początkowe próby przerazaly.. mała lała po nogach i wcale jej to nie przeszkadzało.. jak tlumaczyłam to wszystko rozumiała - a jak jej sie chciało to sikała tam gdzie stała i już. Zaczełam dawac "odznaki" czyli przyklejałam jej na bluzeczkę nalepkę jakąkolwiek za zrobienie do nocnika - i to efekt przyniosło.

Gość gość
Mój miał kilka podejść, miał prawie 2,5 roku jak się nauczył, w to lato. Od razu bez pieluch, i w domu i na wyjście- zostały tylko do spania. Przez pierwsze dni nie kumał faktycznie, ale nagle zaczął wołać, zawsze była nagroda, chwalenie... potem mały krok w tył bo znowu zaczął w majtki robić, potem mały krok do przodu- bo teraz robi posadzony zawsze, potrafi stanąć na spacerze i "podlać" drzewo, kupy w majtki nie robi, czasem z sikaniem popuści i woła że chce dokończyć na muszlę. Ale sam z siebie generalnie woła rzadko, wiem że umie więc czekam aż znowu zacznie to robić. Bez presji i bez przypominania mu o tym, grunt że potrafi usiąść i się wysikać i nie polega to na łapaniu momentu w którym dziecko akurat potrzebuje. No i wcześniej widać po nim, łapie się za siusiaka. Jak mówi że nie chce, nawet jak to tuż przed wyjściem, to nie sadzam go, choćby po 5 min. spaceru miał zacząć się wiercić.

Gość gość
No i u nas głównie nakładka na muszlę- próbowałam na nocnik ale nic nie robił, siedzieć nie chciał, później wyczaiłam że na muszli ma swoją ulubioną pozycję którą na nocniku ciężko przyjąć. Tym bardziej że nogi ma długie i na nocniku są mocno zgięte, na nakładce mu po prostu wygodniej.

Gość gość
Mój syn skonczyl roczek,dostal nocnik i chcialabym powoli go uczyc ale nie wiem od czego zacząć. Narazie jest z nim oswojony na zasadzie ze nosi go po domu,tlucze sie o podlige albo wrzuca do wanny.