Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoinformowana mama

Szczepicie Wasze dzieci

Polecane posty

Gość niedoinformowana mama

Tak jak w temacie. Zastanawiam się czy szczepic moje dziecko wg kalendarza szczepień czy może szczepić tylko na obowiązkowe bądź w ogóle.... Sporo czytalam ale wciąż mam metlik. Mamy napiszcie jak jest u was? Nie boicie się skutków szczepień?

Gość gość
Pewnie że szczepiłam! Pomyśl ile chorób może wrócić przez te "ekolożki". My wszyscy byliśmy szczepieni i żyjemy. Przecież to dla zdrowia....

Gość gość
Moje dzieci szczepiłam skojarzonymi 6w1 i żadne nie miało jakichkolwiek powikłań.

Gość gość
Masz mętlik, to dokopuj się dopóty, dopóki nie znajdziesz najlepszego DLA SIEBIE i dla twojego dziecka rozwiązania. Po co zakładasz następny temat, jak możesz wpisać ''szczepienia'', nawet tu na kafe i wyskoczy ci kilkanaście tematów na ten temat. I tak nie znajdziesz tu odpowiedzi, bo zawsze znajdą się przeciwnicy i zwolennicy, a to Ty sama masz dojść do informacji, które pomogą Ci podjąć decyzję, a nie sugerować się relatywną opinią anonimowych osób.

Gość gość
ja nie szczepię na większość tych szczepionek, a resztę kupię sama. większość rodziców nawet nie ma pojęcia na co ich dzieci są szczepione. radzę o tym poczytać.

Gość gość
my wszyscy byliśmy szczepieni, tak ale nie tyle razy co nasze dzieci. każdy z nas przechodził różyczkę czy świnkę, więc nie piszcie że my to przeżyłyśmy.

Gość gość
No wlasnie' szczepienia kiedyś byly"inne"(?) warto szczepić dziecko na różyczkę, odrę i świnkę?

Gość gość
nie warto MMR to jedna z gorszych szczepionek. ale ok. 50 % rodziców jak idzie na szczepienie to nie wie na co szczepi i dlaczego, a jak już wiedzą to nie mają pojęcia o składzie szczepionek.

Gość gość
Akurat na rozycke bylysmy szczepione. Polaczenia rozyczka-swinka-odra nie pojmuje. Chlopca zaszczepilabym na swinke,dziewczynke na rozyczke. Na odre oboje. Na tante dwie choroby tylko i wylacznie dlatego ze w powiklaniach moga zakonczyc sie bezplodnoscia. U kobiet rozyczka w ciazy jest b.grozna dla nienarodzonego jeszcze dziecka. Pewnie ostatecznie synka zaszczepie na mmr,bo wiem jaki stres przezywal moj maz,nie wiedzial czy chorowal na swinke,bal sie zachorowac w kazdym momencie,ze potem dzieci nie bedzie mogl. Mial sie zaszczepic ale jakos szybciej w ciaze zaszlam :Pwiec juz machnal reka. Tylko ze ja odwleke to szczepienie jak sie da. I tak mamy kilkumiesieczne opoznienie w szczepieniu. Moja lekarka na szczescie nie pogania,mowi ze tu lepiej 20 razy odwlec niz zaszczepic za szybko.

To trudna decyzja i musisz ją podjać sama. Argumenty i jednej i drugiej strony wydają sie logiczne. Musisz postącić zgodnei z własnmym sumieniem, a nie z tym, co robią inni. Mój synek dostał tylko pierwszą dawkę a gruźlicę (ale dopiero jak miał 3 miesiące) i 3 dawki na żółtaczkę. Nic więcej. I nie żałuję. Nie namawiam nikogo, aby nie szczepił - dla mnei po prostu się to kłóci i taka była moja decyzja. Tak naprawdę nigdy się nei dowiemy co jest lepsze. Skutki szczepień moga być bardzo odległe - nawet o kilka lat, ale skąd mamy wiedzieć, czy np. jakaś choroba za parę lat była skutkiem szczepienia czy nie? Nie dowiemy się. To prawda, ze my byliśmy szczepieni kiedyś i żyjemy, ale na mniej chorób, innymi szczepionkami i żyjemy, ale nękają nas różne dolegliwości (alergie, nadwaga/otyłość, nerwowość, ADHD, nowotwory itp.). Ja nei mówię, że te dolegliwości są skutkiem szczepień (bo tego nie wiem), ale mogą być. A ryzyko powinno się minimalizować. Dzieci mojej koleżanki były szczepione na różyczkę i mimo to oboje różyczkę przeszły. Wiem, ktoś powie, ze dzięki szczepieniom przeszły ją łagodniej. Guzik prawda - przeszły normalnie.