Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówka 214

Tabletki na wysokie tętno serca a ciąża

Polecane posty

Gość ciężarówka 214

Właśnie dowiedziałam się, że będę mamą. Problem w tym, że przyjmuję tabletki na wysokie tętno serca o nazwie Nebilet. Na ulotce przeczytałam, iż nie mogą je stosowac kobiety w ciąży chyba, że w uzasadnionych przypadkach. Czy któraś z Was przyjmuje takie tabletki? czy mogą być jakieś skutki przyjmowania tych tabletek w ciąży?

Gość gość
idz do lekarza, my nim nie jestesmy... Jak mamy ci doradzic, powinnas isc jak najszybciej do lekarza, on ewentualnie da ci tabletki jakies zastepcze, a co my mozemy zrobic...?

Gość ciężarówka 214
Pytam bo może któraś też tak ma. Wizytę mam dopiero za tydzień, a tabletki muszę brac codziennie.

Gość gość
to nie pytałaś kardiologa gdy planowałaś ciążę?

Gość gość
ona poprostu nie mysli, ma orzeszek zamiast mozgu i nie mysli, o tym, ze ciaza to wysilek, a porod jeszcze wiekszy. Kobieto jak teraz masz wysokie tetno, to jak ty chcesz wejsc zdrowa w 2 trymestr, gdzie wysokie cisnienie krwi jest zagrozeniem ogormnym dla kobiety i dziecka... Niektore kobiety sa tak glupie...

Gość ciężarówka 214
Tabletki mam od lekarza ogólnego - mówił, że można brać w ciąży. Chyba zaczerpnę wiedzy od ginekologa.

Gość ciężarówka 214
Ciśnienie mam dobre tylko tętno podwyższone. Ginekolog również nie odradzał ciąży. Wszystko konsultowałam wcześniej.

Gość gość
taka tylko tetno podwyzszone, w miare postepu ciazy cale twoje ciesnienie bedzie roslo, musisz uwazac ile przytyjesz, starac sie nie za duzo, mimo, ze bedzie ci sie chcialo jesc, bo inaczej bedziesz musiala ciagle lezec w szpitalu...

Gość ciężarówka 214
Jak rozmawiałam z ginekologiem to nic mi nie mówił o jakichkolwiek późniejszych problemach czy diecie. Po prostu jestem zdrowa i mogę bez żadnych problemów starac się o dziecko... teraz to mnie wystraszyłyście.

Gość gość
Spokojnie - idź do lekarza i powiedz, że jesteś w ciązy - ja mam wysokie ciśnienie - jak postanowiliśmy, że chcemy zostac rodzicami poszłam do swojego rodzinnego, żeby zmienić leki bo te które biorę są zabronione w ciązy... od 3 miesięcy biore nowe leki...

Gość ciężarówka 214
Jeśli mogę zapytać to jakie teraz bierzesz? bo leki na tętno są te same jak przy nadciśnieniu. Dobrze się czujesz?

Gość gość
ja jestem teraz w ciazy, wyniki przed ciaza I cisnienie mialam swietne, zaszlam w ciaze, od 15 tygodnia zaczynam miec podwyzszone cisnienie, grozi mi zatrucie ciazowe, jezeli skoczy jeszcze bardziej, albo dojda do tego jeszcze inne objawy, musze pilnowac wagi, mimo, ze wciaz jestem glodna, to musze uwazac ile jem I co jem, bo inaczej wyladuje w szpitalu. Ciaza to obciazenie dla organizmu, jezeli cos lekko szwankuje to w ciazy wlasnie moze wyjsc. W ciazy prawidlowe cisnienie jest bardzo wazne, a ty juz bierzesz leki to musisz na siebie szczegolnei uwazac. Pilnuj wagi to jest najwazniejsze, kazdy zbedny kilogram podnosi cisnienie krwi.

Gość gość
ja brałam bisocard i jak dowiedziałam się że jestem w ciązy musiałam je odstawić ale nie z dnia na dzień tylko stopniowo zmniejszać dawkę i w 1,5 tyg zeszłam z nich. Idz do lekarza.

Gość ciężarówka 214
Ja póki co mam najmniejszą dawkę z możliwej - 1/4 tabletki, wybiore się do lekarza rodzinnego i zapytam. O wagę na szczęście póki co nie musze się martwić: 56/163

Gość gość
ja przed ciążą i w ciąży brałam betablokery (nie pamiętam nazwy). Próbowałam odstawić, ale moje ciśnienie wówczas skakało, więc nie mogłam tego zrobić. Najprawdopodobniej na skutek brania betablokerów moje dziecko urodziło się małe -2600 i 49 cm w 39 tygodniu. W niemowlęctwie byłą raczej trudnym dzieckiem ;) W grudniu kończy 2 lata i jest zdrowa jak ryba.

Gość gość
jestem w 15 tyg 5 dniu ciąży , i 2 dzień biorę beta blocker jeszcze dokładnie nie znam nazwy gdyż jestem w szpitalu. Jednak mój gin powiedział że kobiety go biorą i jest ok i on nie a nic przeciwko, nie znał nospy i się na nią nie zgodził - więc chyba wie co robi (jestem w Niemczech dlatego no spy nie zna). Ja miałam niskie ciśnienie i wysoki puls i do tego bóle serca. Pierwszy raz od 13 lat nie czuję że mam serce ;P Najlepiej jak porozmawiasz z ginekologiem. :)