Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prosze o interpretacjie USG jajników

Polecane posty

Gość gość

miałam robione usg jajników i jeden z nich jest opisany tak kilka drobnych pęcherzyków w rzucie jajnika hyperechogeniczny niejednorodny 17 na 15mm zwapnienie (teratoma). a lewy jajnik tylko kilka drobnych pęcherzyków

Gość sami009
Nikt nie wie??? lekarza mam dopiero za mc tyle jeszcze musze czekać

Gość gość
no wbij sobie w googleach teratoma - mi wychodzi ze potworniak....no, ale masz wpisane zwapnienie.

Gość gość
łacinie teratoma. Potworniaki dojrzałe w jajniku występują najczęściej jako torbiele skórzaste (cystis dermoidalis ) – jednokomorowe, wyścielone dojrzałą skórą z przydatkami (gruczoły, włosy). Rzadziej w ich ścianie spotyka się inne tkanki (zęby i kości przydatne są w diagnostyce rtg). Są obustronne w ok 8-15%. Stanowią one ok 20% nowotworów jajnika u dorosłych (praktycznie nie spotyka się w tej grupie wiekowej innych nowotworów germinalnych) i ok 50% u dzieci. Przemiana złośliwa w obszarze cystis dermoidalis jest sporadyczna (grubo poniżej 1%) – zezłośliwieniu może ulec każda składowa (głównie raki epidermoidalne, rzadziej złośliwe przydatkowiaki, czerniaki i mięsaki). Lite potworniaki dojrzałe są wielką rzadkością.

Gość gość
potworniaki niedojrzałe zwykle lite, prawie wyłącznie u dzieci lub młodych kobiet. zachowują się złośliwie i źle rokują (2 lata przeżywa 50%). na ogół są jednostronne (po drugiej stronie może występować torbiel skórzasta).

Gość sami009
to oznacza nowotwór??

Gość gość
nowotwor potocznie rak....ale moze u ciebie jest poprostu torbiel...a lekarz robiacy usg co powiedzial

Gość sami009
niestety tylko że nie może mi nic powiedzieć o leczeniu zadecyduje l;lekarz prowadzący u którego wizytę mam za mc mam 22 lata czy to możliwe w tak młodym wieku?

Gość gosciowa
tak, teratoma to najczesciej lagodny guz, ale czasem moze zezlosliwiec. Musisz koniecznie isc z wynikami do lekarza.

Gość sami009
dziękuje za odpowiedż:*

Gość gosciowa
co do tego czy w tak mlodym wieku mozna miec raka, ano mozna, ale nie nabijaj sobie tym glowy, bo jak pisalam, jest to najczesciej lagodny guzek, ale prowdopodobie bedzie musial zostac usuniety operacyjnie.

Gość sami009
dzięki trochę mnie uspokoiłaś ale martwie się i tak ciekawe co pow gin

Gość sami009
a czemu operacyjnie nie da się lekami?