Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc załamany gosc

moje dziecko znowu sika w majtki pomóżcie

Polecane posty

Gość gosc załamany gosc

witam, chcialabym sie podzielic moim problemem :( otoz moj synek ma 2 latka i 4 mce okolo 5 mcy temu zaczelismy naukę sikania i nauczył sie szybko bo jakos w ciagu 3 tyg bylo po problemie i od razu w nocy nie mial zakladanego pampersa, a w dzien sikał do nocnika, do wc albo sam albo jak miał ochote to wołał kogo chciał. a od jakiegos czasu znowu posikuje :( na szczęscie "tylko" w dzien bo w nocy nadal sucho mimo iz czasem spi po 12 h ciagiem to w nocy nie wstaje tylko rano wysika sie no ale do rzeczy od kilku tygodni znowu posikuje sie w dzien :( pytam sie grzecznie mówi ze nie chce mija chwila i zesikany, on nie ma czasu :( bo zauwazylam ze posikuje sie w tedy gdy jest zajety zabawą , albp jak jest na podworkuuu to nie zawoła a wczesniej sam sciagal majtki i sikał na trawke na placu... jestem kompletnie załamana, denerwuje mnie to bardzo, kazdy mowi badz cierpliwa a mnie szlag trafiaaa, krzycze na niego ze nie ładnie robi, ze tak sie nie robi on mówi ze wie i dalej robi to co wczesniej :( zawsze po wysikaniu sie do nocnika sa brawa, pochwały , jak jestesmy na zakupach to zawsze zawoła, czy jak jedziemy samochodem,,, co bedzie jak pojdzie do przedszkola??? :( ma isc za pol roku :( dlavczego nastapił taki regres??? co robie zle, nic sie nie wydarzylo złego wszystko po staremu a jemu sie tak odwidzialo czy macie jakies rady??????? bo mnie juz nerwy puszczaja i mam ochote mu wlać ,niech wie ze za kazde mokre majtki to go czeka bo ja juz nie mam siłyyy :( :( p.s. zapytacie pewnie o kupe....lepiej nie pytajcie :( bo z tym jest problem całe 5 mcy :(

Gość gosc załamany gosc
dziekuje Ci bardzo, bardzo bardzo, że to napisałas, potrzebowałam takiego wstrząsniecia :( bo juz nie daje rady :( masz racje w 100% tylko, ze trafiło akurat na mnie , na osobe u ktorej wszystko zawsze musi byc na cacy :( wiem ze nie tędy droga, ze krzyki, osmieszanie nic nie da a moze i da..odwrotny skutek, ale moje nerwyyyy są na skraju wytrzymałosci :( bo przeciez nie potrafie zrozumiec ze to tylko dziecko a ja mam 20 pare lat :( :( tylko, ze ja siebie obwiniam gdzie popelnilam błąd ze dziecko po 5 mcach ładnego sikania i kontrolowania sie nagle ma to w d***e :( on jak sie zesika to mine ma taka nie winną , wie ze bede krzyczała , ze zabiore mu zabawke by wiedzial ze takie sa konsekwencje tego co zrobil!!! a dalej ma to gdzies :( zaraz mnie całuje, sciska i jakby nic sie nie stało,.. a dla mnie to porażka macierzynska :(

Gość Doświadczony przez życie
Szkoda mu czasu na pójście do ubikacji. ktoś musi z zegarkiem w ręku myśleć o tym za niego i regularnie, potrzebuje, czy nie iść do łazienki załatwić potrzebę przerywając zabawę, bajeczkę, posiłek w najbardziej nieodpowiednim momencie. Szybko się nauczy, że nie warto zapominać o fizjologii. Ja swojemu starszemu musiałem przypominać o siusiu jeszcze w wieku 7 lat.

Gość gość
Ja może perfekcjonistką nie jestem, nie mam jakiś wymagań co do dziecka, uczy się w swoim tempie- nie słucham otoczenia w tej kwestii, ale też mnie jasny szlag trafiał jak to widziałam... wiem że POTRAFI, wydaje się że rozumie, a tutaj ubrani czysto na większe wyjście, łapię w biegu torebkę, rączkę dziecka a ten "posiusiałem się"- i nogi aż po kostki zalane i zafajdane... Gryzę się w język do bólu, to mój problem- bo dla niego to nie jest problemem i nie rozumie tego. Po tym jak po którejś scenie uświadomiłam sobie co robię- ochrzaniam niespełna 2,5 letnie dziecko za obsrane majtki, obiecałam sobie że nigdy więcej. To nie tylko w przypadku potrzeb fizjologicznych. On chłonie nastroje jak gąbka- jestem zmęczona, on marudzi, źle się czuję- chodzi rozdrażniony... wydaje się czasem że robi na złość, ale on tylko reaguje jak umie. Tak często powtarzałam mu że "jest już duży" że chyba w to uwierzyłam, a przecież- tak na serio, jest malutki, ledwie co odrósł... Powtarzam mu że jest mądry, a potem nieraz wydaje się że powinien rozumieć wszystko, najlepiej tak jak ja... Pomaga liczenie do dziesięciu :P

Gość wifigdańsk
przede wszystkim jesteś osobą bardzo nerwową i emocjonalną i tak się dziwię ze mały wczesniej załapał majac taką nerwową mame-bez obrazy ale do dziecka trzeba łagodnie spokojnie i cierpliwie,skoro masz ochote mu wlac to prawdopodobnie predzej czy pozniej tak sie stanie nie wytrzymasz pytanie tylko co z tego wyniknie? bedzie jeszcze gorzej.jesli nie mozesz poradzic sobie ze swoimi emocjami to moze czas odwiedzić psychologa.

Gość gosc załamany gosc
wiem, ze jestem emocjonalna i nerwowa ale czy to przekresla bycie mamą ??? :( chyba nie , wiec teraz mam problem jaki mam i potrzebuje porady jak z tego wyjsc?? jakby mi ktos dał gwarancje ze za 2mce i 3 dni przestanie tak robic to dzis bym ze spokojem spala a dzien zaczełabym przyjemnie a nie myslac ciekawe ile dzis czeka mnie niespodzianek :( wraca,m do pracy, synek do przedszkola :( nie wyobrazam sobie telefonu, ze sie zesrał albo zesikał 20 raz i zabrakło ubran :( kolezanko wyżej własnie on POTRAFI !!! Jakiż miód na me serce jak w sklepie stoimy a moj synek ledwie co mówiacy "mamusiu sikać" a ludzie za mną jejku jaki mądry, taki malutki a taki mądry...w kosciele potrafi zawołac 5 x i z kazdym razem jest siku :) a jak tylko zajmie sie zabawa , albo spedza czas ze swoimi kuzynkami i zabawia sie czyms to juz leje na potęgę :o wiem ze newry tutaj nie pomogą ale trafiulo na mnie powiedzcie co robic by mojemu dziecku sie odwidzialo, i zebym nie zrobiła mu krzywdy słowami :( bo nigdy sobie tego nie wybaczę !

Gość wifigdańsk
hehe dzieci to potrafią wymyslac ze chce im się siku jak się nudzą ( piszesz ze w kosciele potrafi wolac 5 x),moja byla cwana i jak kladliscmy ją spac to błagała siku a tak przez cały dzien nie chciala bo szkoda czasu lepiej się bawic;p moja rada-musisz przyjac do wiadomosci ze regresy beda sie zdarzac i w przedszkolu tez moga byc niespodzianki i trzeba się z tym pogodzic ale z teog co wiem to w przedszkolu-dzieci wlasnie mało sikaja bo niewiadomo wlasciwie czemu-moja w pon jak poszła 1 raz to nie robila siku przez całe 6 godzin niewiem moze byla tak zaaferowana nową sytuacją,sasiadki corka tez przez peirwsze tygodnie nie robila ani siku ani kupy ani nic nie jadła ani nie pila tak bardoz byla zestresowana,dopiero w listopadzie zaczela się przyzwyczajać.

Gość gość
Ja jedyne czego pilnuję- to to żeby moje dziecko nigdy nie usłyszało "jesteś głupi, brzydki, nie potrafisz". ZAWSZE słyszy że jest mądry, dobry, kochany, i nauczy się na swój sposób. Ale krytykuję zachowanie- tak nie wolno, to jest głupie i mądre dzieci tak nie robią, i tak non stop. Pewnie że każdy ma mile połechtane ego- dziecko chwalą, to znaczy że ja jestem z***bistą matką, prawda? Nieprawda, po prostu taki egzemplarz mi się trafił, a w czasie ząbkowania nieraz były sceny na mieście, bo się czuł fatalnie i adekwatnie zachowywał- wtedy byłam gorszą matką? Nie jest moją zasługą że dziecko potrafiło chodzić jak miało 9 mcy- co najwyżej moją że nie płakał jak się przewrócił, że w wieku dwóch lat mówiło pięknie całymi zdaniami- a co najwyżej zasób słownictwa, i niewiele z mojego działania jest w tym że potrafi kontrolować potrzeby fizjologiczne- ja jedynie mogę pokazać do czego służy muszla toaletowa i nocnik. Dzisiaj byliśmy w dłuższej trasie- widziałam pod koniec że się wierci, ciągnie majtki... szepnęłam tylko żeby wytrzymał jak może. Dał radę- wysiedliśmy i na pierwszym trawniku- fontanna, to znaczy że wytrzymał! Ale nie mam w tym innej zasługi niż mówienie mu że za chwilę wyjdziemy. Jakby nie wytrzymał- ani ze mną, ani z nim nic nie byłoby nie w porządku. Robi to do czego jest zdolny. Gdyby nie wytrzymał- dzisiaj już mądrzejsza odrobinę powiedziałabym- to szybko do domu kochanie bo zmarzniesz.

Gość Doświadczony przez życie
To co pisałem wyżej. Ty musisz przewidzieć kiedy jemu będzie się chciało i uprzedzić ten moment, zmusić do pójścia na siusiu.

Gość gosc załamany gosc
przewidziec???? ja i tak jhestem bardzo przewidywalna, az do znudzenia :( zresztą tak dzisiaj czytam co pisalam wczoraj mam fajnego, madrego synka , który WOŁA siku , jedynie ma wpadki 9/10 podczas zabawy z dziecmi :( ja robie z tego tragedie, ale szukam złotego srodka na ten problem :(

Gość lililililili
Hej. Ja co prawda dopiero zaczelam trening ale nerwy tez mi puszczaja. Dobrze cie rozumiem. Tlumacze dziecku, prosze , przekonuje. poki co bezskutecznie. Najbardziej denerwuje mnie to ze wszystko kreci sie wkolo nocnika i siusiania, ciagle przebieranie i jego opor przed tym, jak i przed siadaniem na nocnik. Wytrwalosci Ci i sobie zycze. u mnie to dopiero poczatek, ale wiem jak musisz sie czuc , kiedy juz tyle wypracowalas.