Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiandra

spokoj za szescpiecdziesiat czy zapiertol za siedem oto jest pytanie

Polecane posty

Gość kasiandra

otoz, mam do wyboru 2 prace 1. kawiarnia, w ktorej pol dzia potrafi sie nic nie dziac- siedze sobie i ksiazke czytam po zrobieniu co trzeba sa napiwki jesli sa klienci, kilkanascie-20kilka zl dziennie herbaty i kawy moge picdo zarzygania 6,5 za h plus 2% utargu ( ok 12-15k/mies) 2. restauracja, w kt musze stac na bacznosc przed barem przy szefie ( szef mniej wiecej od ok 14-18 do 21, nie w kazdy dzien) pytac ludziom cyz im smakuje, nagabywac ( mega dyskomfort dla mnie) za 7 zl za godz napiwki coz.. kolezanka wczoraj miala 80, ja dzis 6,50... niby dzien najgorszy w historii lokalu, nie wiem co o tym myslec i cyz te 50 groszy godzine i potencjalne nie wiem czy istniejace napiwki sa warte wykanczania sie fizycznie?

Gość kasiandra
up! i prosze doswiadczonych kelnerow o odp czy to normalne, by kazdemu z gosci wreczac dodatkowo menu jesli na stole juz jedno lezy? i jest +1 jesli tak, to coma na celu kladzenie menu na pustym stole, skoro i tak doniesie sie ilosc zgodna z licba gosci? o.O

Gość gość
bierz nr 1

Gość gość
ja raczej patrzyłabym na warunki umowy, "pewność" pracy, kwestie godzin pracy i dojazdów, ale jeżeli są zbliżone to zdecydowanie kawiarnia

Gość Norwegia Norwegia
zdecydowanie 1

Gość kasiandra
kawiarnia znajduje sie jakies 25 min ode mnie tramwajem- dowiedzialam sie, z emieli ja zamykac... ale skoro zatrudniaja nowe osoby to moze jest lepiej \restauracje mam 5 min piechota od domu, ale jest w centrum handlowym, w kt ma powstac rowniez kfc w obu przypadkach umowa-zlecenie, wiec pewnosci zadnej

Gość gość
te 50 gr to żadna różnica. a podawanie menu adekwatnie do ilości osób przy stole i pytanie, czy wszystko w porządku parę minut po podaniu zamówienia to standard w każdej szanującej się restauracji :O

Gość gość
a jaka to restauracja? jakas porzadna? zagraniczni turyści tam bywaja? bo jak tak to pewnie napiwki będą, kiedyś dawno temu to było, zaraz po maturze pracowałam i wyplate miałam bardzo niska, na owe czasy 700 złotych ale 1500 napiwkow, a było to 13 lat temu. ale to była restauracja gdzie dużo niemcow przychodzilo i na raz dawali po 5-10 zloty napiwku

Gość kasiandra
wlasnie dlatego pytalam- te 50 gr to zadna roznica gdyby napiwki serio byly wysokosci 50-80 zl jak zachwalal wlasciciel i pracownica, to bralabym restauracje, przynajmniej blisko domu, na sieciowce zaoszczedze ale 6,50 za 8 godzin to troche dramat jesli chodiz o napiwki no i moze sie nie zrozumielismy- ja rozumiem, ze podaje sie ilosc menu razy ilosc osob przy stoliku, tylko po co w takim razie klasc na kazdym stole DODATKOWE menu skoro lezy ono rowniez na kontuarze, na banerach nad lada... no i ja sama nienawidze jak mnie kelner w trakcie jedzenia ( z pelnymi ustami mam z nim rozmawiac), albo w trkcie rozmowy nagabuje czy smakuje, albo stoi caly czas przed barem i gapi mi sie w talerz...

Gość gość
tak często bywa w restauracjach ze menu jest na stole, ja to rozumiem, bo powiedzmy jesteś zajeta jako kelnerka a ja jako gość siadam do stolika i czekam. a tak mam 1 menu i sobie w tym czasie oglądam zanim podejdziesz (mi się wlasnie tak pare razy zdarzylo i nie widze w tym nic niestosownego, wręcz przeciwnie wkurza mnie czekanie na menu 10 minut zanim kelnerka mnie zauważy i będzie miała czas podejść. przypatrz się czy w tej restauracji sa zagraniczni goście, jak sa to ok, jak nie ma to raczej sciema z tymi napiwkami. ktoś kto pracuje jak Tyza dajmy na to 6,50 albo 8 zl na godzine nie da ci napiwku wynoszącego tyle co jego godzinna stawka, no a ze wstyd dac 50 groszy (no głupio jakos, przynajmniej mi by było), no to lepiej nie dawac wogole albo zaplacic karta. taka prawda

Gość kasiandra
to jest miejsce wydzielone z hali galerii ( nawet nie samodzielny lokal ze scianami- ot kilka stolikow w przestrzeni plus bar), zagranicznych gosci nie spotkalam no i generalnie po to szukam pracy jako kelnerka by dostawac jednak napiwki, kolezanki zarabiaja nawet druga ( lub wielokrotnosc) pensji z samych napiwkow jakbym chciala zarabiac tylko 6,5 to bym poszla na kase do biedronki, pryznajmniej bym sie nie nastala i nei nanosila

Gość gość
no to już sobie wyobrażam ta restauracje, to raczej swego typu bar, z tanimi daniami. mam racje? nie licz na napiwki i tam nie idz. sciema

Gość kasiandra
dania sa domowe, szefma jakas restauracje na mazurach , jest tam pizza, nalesniki za ok 13-17 zl, schabowy za 23zl wiec wcale nie tak tanio...

Gość kasiandra
ale mysle, ze fast food w typie kfc i tak to zniszczy- po co czekac na domowe pol godziny ( wszytskie rzeczy robione na miejscu), placic ponad 20, jak mozna zaplacic 5 zl i w 2 minuty miec kanapke czy kurczaka...