Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscofffka

RISPERIDON proszę o poradę

Polecane posty

Gość goscofffka

brał ktoś ten lek? czy po nim sie tyje? wczoraj zażyłam 1mg na noc i czuję, że mi pomaga, jestem bardziej wyluzowana, spokojna, dobrze spałam,, tylko naczytałam się na forach, że ludzie po nim tyją nawet 20kg;/ tylko nie wiem czy ma to związek ze zwiększonym apetytem czy ten lek sam z siebie powoduje tycie? BRAŁ KTOŚ? PROSZĘ O PORADĘ.

Gość goscofffka
up

Gość gość
mam tylko Rispolept ale to nie to samo 🖐️

Gość goscofffka
też mam Rispolept (substancja czynna rysperydon) jak na ciebie działa ten lek? jak jest z tym tyciem?

Gość gość
risperidon i rispolept to to samo - risperidonum bralam ale nie podpasowal mi (znacznie mi sie po nim pogorszyla depresja) i, niestety, po psycholekach sie przewaznie tyje...

Gość goscofffka
to mnie zmartwilas, tzn. mi wlasnie pomoga (mam depresje psychotyczna) czuję się lepiej, ale obawiam się tego tycia, apetytu nie mam większego. ale nie wiem do konca jak to z tym tyciem: czy tyje sie samoistnie od leku? czy lek zwiększa apetyt, jemy więcej i dlatego tyjemy?

Gość gość
o kurde, nawet nie wiedziałem (tak, tak jestem facetem;)) czasami nie zwracam uwagi na sklad, substancje czynna czy inne p*****ly... Po prostu lykam co mi lekarz przepisze... jednak nie zauwazylem zeym po tym przybral na wadze:)

Gość spiąca
Bralam ten lek i nie tylam wogole bo nie zwiekszyl mi sie apetyt. Lek powoduje tycie wyłącznie poprzez zwiększenie apetytu.

Gość goscofffka
dziękuję za opinie:), trochę się uspokoiłam, bo myślałam, że może on spowalnia przemianę materii.

Gość gość
nie tylko zwiekszenie apetytu jest problemem (tego nie mialam) ale spowalnia metabolizm i nawet jak jesz tyle samo to tyjesz ale nie jest to zelazna regula

Gość goscofffka
tylko czy to zależy od dawki, zaczynałam od 0,5mg, wczoraj weszłam już na 1mg mam depresję i tez przez to utyłam 10kg, nie wyobrażam sobie żeby przybrać dodatkowe 10;/, ale lek muszę brać, bo nie moge normalnie funkcjonować

Gość gość
lek bierz i po prostu staraj sie nie jeść bardzo duzo, zacznij ćwiczyć i bedzie ok :-)

Gość spiąca
Ktos ci bzdury pisze ze spowalnia metabolizm. To nieprawda tylko może pobudzac ośrodek głodu w mózgu i na niektórych tak działa. ja nigdy nie miałam problemu z tyciem po tym leku a brałam go 3 lata maksymalna dawka chyba ze 2 mg/dobe i nic nie tylam.

Gość gość
niemal WSZYSTKIE leki antypsychotyczne maja wplyw na metabolizm

Gość gość
bralam rispolept, potem zyprexe i jadlam tyle samo a przytylam

Gość goscofffka
to moze jednak nie bede tego brac;/

Gość goscofffka
a ile przytylyscie i jaka była dawka leku (0,5/1/2/4mg)?

Gość gość
bierz, zdrowie jest wazniejsze! juz nie pamietam dawki ale przytylam tylko kilka kg po odstawieniu leku samo zeszlo

Gość goscofffka
od pon mam właśnie dietę, jem 1200kcal, ćwiczę, chcę zrzucić te 10kg, które przytyłam i trochę się martwię, bo będę wkładać dużo wysiłku, a jak jeszcze będę tyć zamiast chudnąć to się załamię. A moja depresja wynika głównie z tego, że nie akceptuję siebie, ciągle chudłam, tyłam, zaburzenia odżywania itd. za niedługo ide znów na studia i nie chcę wyglądać jak beczka, bo mi się wtedy jeszcze bardziej pogorszy ale w sumie jak czytam o lekach to nie ma takiego po którym byłoby pewne, że się nie utyje na 100%. Miałam kiedyś fluoksetynę, po której miał być mniejszy apetyt, a ja akurat miałam napady głodu. Teraz mam ten Rispolept i nie odczuwam większego apetytu, tylko pić mi się cały czas chce i mam ciągle sucho w gardle.

Gość gość
kazdy lek jest indywidualnie tolerowany przez organizm, musisz spróbować trzymam kciuki!

Gość śpiąca
To dobry znak ze nie chce ci się więcej jesc po nim:-) Gardlo to wysusza to fakt. Kazde leki od psychiatry wysuszają blony sluzowe zwłaszcza antydepresanty chociaż Rispolept nie jest antydepresyjnym lekiem!!!

Gość gość
"Kazde leki od psychiatry wysuszają blony sluzowe zwłaszcza antydepresanty " - co za pierdy...

Gość gość
Nie pierdy tylko tak jest. Antydepresanty wysuszają śluzówki nie tylko gardła i jamy ustnej ale tez oka np. no i tez powodują zwiększone zapotrzebowanie na plyny w ciągu dnia. Poczytaj sobie albo zapytaj lekarza.

Gość gość
nie musze nic czytać ani pytać, antydepresanty biore juz ponad 10 lat, mialam rozne i jakoś nie odczuwam zadnego wysuszania śluzuwek

Gość Raczej nie

Nie uważam, żebym po nim tyła. W prawdzie owszem, przytyłam 23 kilo podczas brania risperidonu, ale myślę, że to brak sportu. Biorę 7 mg

Po prostu trzeba dużo się ruszać a mało jeść