Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania2222t

wino różowe

Polecane posty

Gość ania2222t

Wczoraj kupiłam różowe wino i teraz myślę z jakim daniem można je skomponować. Wiem, do czego pasują wina białe i wina czerwone , ale różowe? Macie jakieś pomysły?

Gość gość
Zależy czy jest słodkie czy nie. Jak słodkie to to jest wino na aperitif/deserowe (można je też podać na zakończenie posiłku do wyrazistych serów takich jak roquefort), jak bardziej wytrawne/półsłodkie to pasuje do wielu dań: ryb, owoców morza, mięs z grilla, mięs pieczonych (ale raczej kurczak, cielęcina, wieprzowina niż wołowe), paelli, dań warzywnych typu ratatouille , sałatek makaronowych czy z ryżem, łagodnych serów, lekkich zapiekanek. Nie będzie pasowało do ciężkich mięs (np. wieprzowiny/wołowiny z sosami, gulaszy), sałatek z dominującą nutą cytryny czy octu winnego w sosie, czy do dziczyzny.

Gość z tego co wiem to się mylisz
to zależy bo jest np różowe Bordeaux i co? ciężkie i mocne , wytrawne tylko kolor je różni od czerwonego i odrobina mniej goryczy , ale co ktos może wiedzieć jak wino w tesco za 10 zł kupuje :P

Gość kocham różowe wino
tylko mnie ceny przerażają , kiedyś kupiłam w lidlu i było okropne także nie polecam , jedyne co się mi udało to w auchan czasem coś dostać a tak to nie bardzo , nie uśmiecha mi się za wino dawac po 30 zeta i więcej w sklepie winiarskim chociażby

Gość nanananan
kocham różowe wino to kup takie w biedrze, ma kolorowe prostokąciki na etykiecie i kosztuje chyba 14.99. nie jest słodkie.

Gość nanananan
aaa znalazłam w sieci na etykiecie są kolorowe napisy a nie prostokąciki :D wino nazywa się: różowe Vinho Verde, cena 12.99

Gość kocham różowe wino
dzięki wielkie :D a i jak coś to ja odkryłam ostatnio w auchan kadarkę różową półsłodką exlusive w butelce kanciastej , jakby co to polecam

Gość mnie tam spodnie nie kręcą
polecam mołdawskie kwiaty dobre różowe oraz mołdawską dolinę, tylko ostatnie wino ciężko kupić , jeszcze jedno carlo rossi wszystkie wina różowe różowe;) też bardzo lubię takie wina więc chętnie poczytam wasze propozycje

Gość gość
Carlo Rossi to pomyje, nie wino...

Gość ale pieski fhhrancuskiee
gościu ale z ciebie piesek francuski ,że ho ho :P pewnie widzisz wino za ok 20 zł i se myślisz ile ja bym za to komandosów kupił :P miałbym 5 litrowych flaszek taniego kopacza hihihiii :P nie znasz się , nasze Carlo Rossi jest niezłe a jeszcze lepsze to z Kalifornii tamto jest jeszcze lepsze , ale przecież ty w d***e byłes i g***o widziałeś :D hiiihihiii W cenie Carlo Rossi to się kupuje francuskie beaujolais(czyt. bożole) i to najgorsze , najmłodsze....Bo za dobre francuskie wino trzeba dać min. 50 zł niestety. Ja bardzo lubię wina różowe ostatnio pojawiły się wina różowe z RPA w cenie 25-30 zł u nas , ale mają mocno różowy kolor więc trochę się zastanawiam czy aby nie za ciężkie.

Gość odnośnie łączenia win
wina i potrawy Nie ma tak naprawdę żelaznej reguły "wina czerwone do czerwonych mięs, a wina białe do białych mięs i ryb", potrawy i wino to nie przykazanie. Teraz mamy tak ogromny wybór win i potraw ,że człowiek może dostać zawrotu głowy. Mamy wina biale ,różowe i czerwone , wina młode , kilkuletnie i bardzo stare, wina ciężkie ,lekkie i musujące- nie tylko szampany i wina słodkie , są nawet wytrawne musujące. I to wszystko w trzech kolorach.A i jeszcze nam dochodzą wina owocowe i inne lokalne gatunki.I do tego różne kuchnie świata po wszystkich kontynentach praktycznie. Najlepszym połączeniem wina i potrawy będzie to jakie wam najbardziej odpowiada.Tak samo jak wino najlepsze jest wg uznania takie które wam najlepiej smakuje. Podam jakieś przykłady : Wina różowe rumiane np Kalifornijskie : -wędliny -sałatka z indyka lub tuńczyka -kotlet wieprzowy -szynka z ananasek -kurczak pikantny Wina różowe wytrawne: -cięlęcina z grilla -wieprzowina -omlet z bekonem a jeśli to dość ciężkie różowe wytrawne wino tą zasadę można z powodzeniem zastosować jak czerwone wytrawne , nie wiadomo jakby się sprawdziło do dziczyzny tylko ;) Pamiętajcie nie ma sztywnych zasad , są klasyczne propozycje łączenia które się często sprawdzają.

Gość polećcie jakies dobre winko
dobre i nie za drogie ale nie francuskie bo się zraziłam do nich

Gość u nas jest kamień okropny
ja też poszukuję takowego wina ;) ale wiadomo nie za kosmiczną cenę

Gość faafaa
Jako lekki koktajl polecam wino rozowe z sokiem grejpfrutowym, mieszane w proporcjach 1:1 lub wedlug indywidualnych upodoban. :)

Gość różowe winka jakie polecacie
też się chętnie dowiem, z lidla wina okazały się katastrofą a szczególnie różowe taka ochyda ,że każdemu odradzam

Gość różowe winka jakie polecacie
ohyda przez samo H się pisze sorki, lidlowe bleeh i odradzam

Gość gość
Moj sposob na wybranie wina to szukanie zwlaszcza tych dosyc mocno rozowych, zazwyczaj trafiaja sie nienajgorsze. Te bladorozowe jakos mi nie podchodza. A jesli juz kupicie jakiegos syfa przez przypadek to faktycznie mieszajcie z sokiem grejpfrutowym i konsumujcie jako aperitif, przynajmniej bedzie do wypicia. ;)

Gość terefe srerreeereee
lidlowym to nic nie pomoże, wina z lidla to straszny syf , nie wiem skąd oni je biorą w ogóle bleeeee

Gość gość
a ja polecam calliente półsłodkie hiszpańskie

Gość gość
a ja szukam dobrych różowych ale wytrawnych , co polecacie?

Gość gość
moim zdaniem najlepiej do wina pasują sery, do każdego rodzaju to myślę jest najlepsza przekąska do tego trunku, a jak będziecie szukać inspiracji co podać to tutaj www.facebook.com/MerciChefPolska/app_128953167177144 jest sporo fajnych przepisów