Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania2222t

wino różowe

Polecane posty

Gość ania2222t

Wczoraj kupiłam różowe wino i teraz myślę z jakim daniem można je skomponować. Wiem, do czego pasują wina białe i wina czerwone , ale różowe? Macie jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy czy jest słodkie czy nie. Jak słodkie to to jest wino na aperitif/deserowe (można je też podać na zakończenie posiłku do wyrazistych serów takich jak roquefort), jak bardziej wytrawne/półsłodkie to pasuje do wielu dań: ryb, owoców morza, mięs z grilla, mięs pieczonych (ale raczej kurczak, cielęcina, wieprzowina niż wołowe), paelli, dań warzywnych typu ratatouille , sałatek makaronowych czy z ryżem, łagodnych serów, lekkich zapiekanek. Nie będzie pasowało do ciężkich mięs (np. wieprzowiny/wołowiny z sosami, gulaszy), sałatek z dominującą nutą cytryny czy octu winnego w sosie, czy do dziczyzny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z tego co wiem to się mylisz
to zależy bo jest np różowe Bordeaux i co? ciężkie i mocne , wytrawne tylko kolor je różni od czerwonego i odrobina mniej goryczy , ale co ktos może wiedzieć jak wino w tesco za 10 zł kupuje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham różowe wino
tylko mnie ceny przerażają , kiedyś kupiłam w lidlu i było okropne także nie polecam , jedyne co się mi udało to w auchan czasem coś dostać a tak to nie bardzo , nie uśmiecha mi się za wino dawac po 30 zeta i więcej w sklepie winiarskim chociażby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nanananan
kocham różowe wino to kup takie w biedrze, ma kolorowe prostokąciki na etykiecie i kosztuje chyba 14.99. nie jest słodkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nanananan
aaa znalazłam w sieci na etykiecie są kolorowe napisy a nie prostokąciki :D wino nazywa się: różowe Vinho Verde, cena 12.99

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham różowe wino
dzięki wielkie :D a i jak coś to ja odkryłam ostatnio w auchan kadarkę różową półsłodką exlusive w butelce kanciastej , jakby co to polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnie tam spodnie nie kręcą
polecam mołdawskie kwiaty dobre różowe oraz mołdawską dolinę, tylko ostatnie wino ciężko kupić , jeszcze jedno carlo rossi wszystkie wina różowe różowe;) też bardzo lubię takie wina więc chętnie poczytam wasze propozycje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Carlo Rossi to pomyje, nie wino...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale pieski fhhrancuskiee
gościu ale z ciebie piesek francuski ,że ho ho :P pewnie widzisz wino za ok 20 zł i se myślisz ile ja bym za to komandosów kupił :P miałbym 5 litrowych flaszek taniego kopacza hihihiii :P nie znasz się , nasze Carlo Rossi jest niezłe a jeszcze lepsze to z Kalifornii tamto jest jeszcze lepsze , ale przecież ty w d***e byłes i g***o widziałeś :D hiiihihiii W cenie Carlo Rossi to się kupuje francuskie beaujolais(czyt. bożole) i to najgorsze , najmłodsze....Bo za dobre francuskie wino trzeba dać min. 50 zł niestety. Ja bardzo lubię wina różowe ostatnio pojawiły się wina różowe z RPA w cenie 25-30 zł u nas , ale mają mocno różowy kolor więc trochę się zastanawiam czy aby nie za ciężkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odnośnie łączenia win
wina i potrawy Nie ma tak naprawdę żelaznej reguły "wina czerwone do czerwonych mięs, a wina białe do białych mięs i ryb", potrawy i wino to nie przykazanie. Teraz mamy tak ogromny wybór win i potraw ,że człowiek może dostać zawrotu głowy. Mamy wina biale ,różowe i czerwone , wina młode , kilkuletnie i bardzo stare, wina ciężkie ,lekkie i musujące- nie tylko szampany i wina słodkie , są nawet wytrawne musujące. I to wszystko w trzech kolorach.A i jeszcze nam dochodzą wina owocowe i inne lokalne gatunki.I do tego różne kuchnie świata po wszystkich kontynentach praktycznie. Najlepszym połączeniem wina i potrawy będzie to jakie wam najbardziej odpowiada.Tak samo jak wino najlepsze jest wg uznania takie które wam najlepiej smakuje. Podam jakieś przykłady : Wina różowe rumiane np Kalifornijskie : -wędliny -sałatka z indyka lub tuńczyka -kotlet wieprzowy -szynka z ananasek -kurczak pikantny Wina różowe wytrawne: -cięlęcina z grilla -wieprzowina -omlet z bekonem a jeśli to dość ciężkie różowe wytrawne wino tą zasadę można z powodzeniem zastosować jak czerwone wytrawne , nie wiadomo jakby się sprawdziło do dziczyzny tylko ;) Pamiętajcie nie ma sztywnych zasad , są klasyczne propozycje łączenia które się często sprawdzają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polećcie jakies dobre winko
dobre i nie za drogie ale nie francuskie bo się zraziłam do nich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u nas jest kamień okropny
ja też poszukuję takowego wina ;) ale wiadomo nie za kosmiczną cenę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość faafaa
Jako lekki koktajl polecam wino rozowe z sokiem grejpfrutowym, mieszane w proporcjach 1:1 lub wedlug indywidualnych upodoban. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różowe winka jakie polecacie
też się chętnie dowiem, z lidla wina okazały się katastrofą a szczególnie różowe taka ochyda ,że każdemu odradzam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różowe winka jakie polecacie
ohyda przez samo H się pisze sorki, lidlowe bleeh i odradzam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moj sposob na wybranie wina to szukanie zwlaszcza tych dosyc mocno rozowych, zazwyczaj trafiaja sie nienajgorsze. Te bladorozowe jakos mi nie podchodza. A jesli juz kupicie jakiegos syfa przez przypadek to faktycznie mieszajcie z sokiem grejpfrutowym i konsumujcie jako aperitif, przynajmniej bedzie do wypicia. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość terefe srerreeereee
lidlowym to nic nie pomoże, wina z lidla to straszny syf , nie wiem skąd oni je biorą w ogóle bleeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja polecam calliente półsłodkie hiszpańskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja szukam dobrych różowych ale wytrawnych , co polecacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moim zdaniem najlepiej do wina pasują sery, do każdego rodzaju to myślę jest najlepsza przekąska do tego trunku, a jak będziecie szukać inspiracji co podać to tutaj www.facebook.com/MerciChefPolska/app_128953167177144 jest sporo fajnych przepisów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×