Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rosyjskie imiona

Polecane posty

Gość gość
Imiona te nie istnieja ,bo nie ma nawet charakterystyki tego imienia.Ludzie blednie nadali imie i tak zostalo nie zastanawiajac sie nad tym ,ze to skrot.Wlasciwie i nie widzieli, uslyszeli gdzies w jakims serialu czy filmie,czy ktos byl na wschodzie to tak nadali .A rejestrowac to sobie mogli ale w Polsce i tyle ,gdzie nikt nic nie wiedzial. Nadaja tez imiona typu Antena ,itp lub jak Victoria Bekham ,ktora nazwala corke Seven i co z tego ?

Gość gość
Zofia – imię żeńskie pochodzenia greckiego. Pochodzi od słowa σοφία (sophia) oznaczającego "mądrość". W niektórych krajach istnieje męski odpowiednik imienia Zofia: w Bułgarii Sofko, w Danii i Norwegii Sofus lub Sophus. Forma Sonia jest odpowiednikiem polskiego zdrobnienia "Zosia" i posiada – jako pełna forma imienia – negatywną opinię Rady Języka Polskiego. Wśród imion nadawanych nowo narodzonym dzieciom w Polsce, Zofia w 2011 r. zajmowała 10. miejsce w grupie imion żeńskich. Zofia imieniny obchodzi: 30 kwietnia, 15 maja, 2 września, 18 września, 23 września, 30 września i 18 grudnia. Zdrobnienia: Zosia, Zośka, Zofka, Zoja, Zojka, Zońka, Sonka, Sonia, Zochna, Zocha, Zosieńka,

Gość exdebill_po_wakacjach
no własnie i co tego? co to znaczy charakterystyka imienia? a jaką charakterystykę ma imię Ivana?

Gość gość
Oczywiscie ,ze ma charakterystyke mam linki tylko do rosyjskich stron.Imie ma pochodzenie i cala reszte i jest to imie pelne przedewszystkim

Gość gość
Nazwac dziecko Sonia to jak nazwac dziecko Asia,Ela ,Gosia itd

a imię Sonia nie ma pochodzenia??? a że rada jakaś ma o nim negatywną opinię to nie znaczy, że jego nadawanie jest zabronione prawda? Za kilka/kilkadnaście/kilkadziesiąt lat rada zmieni zdanie, jak to już nie raz było:)

Gość gość
widzisz imie Sofia czy Zosia nie maja kiladziesiat lat ,wiec watpie ,ze znikna. A Sonia pozostanie zdrobinieniem jak do tej pory i tyle.A tak jak wczesniej napisalam mozesz nadawac imiona typu Lolo ,czy Antena ,czy Seven lub Five nikt ci tego nie broni.

Gość gość
Jak zarejestrujesz dziecko w Polsce jak Tomcio czy Kasia to tez twoja sprawa.Nie zmienia to faktu ,ze sa to skroty i tego juz nie zmienisz

pozostanie zdrobnieniem w Rosji i samodzielnym imieniem w Polsce np. podobnie z Sashą - zdrobnienie w Rosji, a w Stanach samodzielne imię, a że nie ma długiej historii, cóż - młode jest. Możesz mi podać te linki do rosyjskich stron, czytam jeszcze w tym języku, więc jak znajdę czas to sobie postudiuję, bo naprawdę nie wiem o co ci chodzi z tą 'całą resztą'? Sama twierdzisz, że imię Ivana jest młode, ale lepsze, bo nie jest skrótem, a może gorsze jako pochodna od imienia męskiego? może pamiątką po Ivanie, którego nie było? W takim wypadku wolałabym zdrobnienie;)

Gość gość
Nie nie pozostanie w Polsce imieniem osobnym tylko wpisz w wyszukiwarke i wyskoczy ci i tak pelne imie ,albo bedzie zaznaczone ,ze to skrot od imienia takiego i takiego.Bo widzisz te skroty tez juz istnieja jako skroty wieki lat :) A rodzic moze wymyslicz co chce to jego sprawa ,ale z niewiedzy .Ale beda i tacy co i tak beda wiedziec ,ze to tylko pomylka.

owszem pozostanie, możesz sobie tupać nóża i wskazywać źródła ile chcesz - jest to imię samodzielne o takim, a nie inym pochodzeniu, a jest, bo jest w papierach:) W atpię, czy ktoś na Sonię powie Zosia:)

Gość gość
haha tylko wiekszosc imion pochodzi od meskiego imienia.A w Polsce to juz nie mowie jak to popularne :Kamil ,Kamila ,Marian Marianna itd.Tylko w Sasha w stanach to ksywa najczesciej nadawana piosenkarza czy zespola .

Gość gość
exdebill poczekaj poczekaj powie.Teraz ludzie juz coraz wiecej wiedza.Mi sie podoba imie Sofia (myslalam by nazwac tak corke) .Pierwsze co uslyszlam w Polsce a fajnie Zosia.Nazwalabys Christopher a w Polsce i tak Krzysiu by mowili .Itd itp.

Gość gość
ale nie tylko w Polsce zachodza pomylki .W Rosji na Harryego (np Harry Potter) .Mowia Gary a w Anglii Gary czy Garry to juz inne imie.

to, że ktoś wie, to nie znaczy, że nie uszanuje czyjejś woli i czyjegoś imienia i nie będzie mówił do dziecka tak jak je nazwano - nie widzę zresztą po co miałby to robić? jedynie będąc obcokrajowcem i przez pomyłkę, ale w takim razie znowu - co z tego?

Gość gość
larysa

Gość gość
on Dmitrij, ona Niniel

Gość gość
Witam, co do zdrobnien. mam na imie Sonia. Oficjalnie, legalnie i od samiutkiego urodzenia :)

Gość gość
Moja chrześnica ma na imię Nadia (oficjalnie, legalnie, ale często mówimy do niej pełnym rosyjskim imieniem Nadjeżda). Obecnie w Polsce imię "Nadia" jest pełnym imieniem ze swoimi zdrobnieniami, jest tylko odpowiednikiem rosyjskiego imienia Nadjeżda. Siostra mojej chrześnicy ma na imię Natasza. To imię też funkcjonuje w Polsce jako pełne imię, a nie zdrobnienie od Natalii. Pani, która się tak wykłóca, że nie ma takich imion jak m.in. Sonia, jest bardzo ograniczona. Świat ma to do siebie, że się zmienia. Zmiany takie zachodzą również w tej dziedzinie. Skoro imiona Sonia, Nadia, Natasza, czy chociażby Magda (jako osobne imię, a nie zdrobnienie od Magdaleny), Paula (osobne imię - nie zdrobnienie od Pauliny) się przyjęły, to po co te krzyki, że nie ma takich imion? Owszem, są - nawet nieźle funkcjonują.

Gość gość
dla dziewczynki- Alina, Swietłana (Swieta) dla chłopca- Ivan, Oleg, Fiodor

Gość gość
Dzieci Nastassji Kinski -z filmu Tess Polanskiego,np.-to Aljosha,Sonja....

Gość gość
Dzieci Nastassji Kinski -z filmu Tess Polanskiego,np.-to Aljosha,Sonja....

Gość gość
dla dziewczynki - Anfisa

Gość gość
Z męskich podoba mi się Fiodor:)

Gość gość
Tonia

Gość gość
Poznałam takiego chłopca o imieniu Alosza...Bardzo ładnego,zresztą ;)

Gość gość
Ja ostatnio często słysze imie Borys oraz Igor :o .

Gość gość
Dimitri :)

Gość gość
Anastazja dla dziewczynki...