Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ekstradycja I Prawo Karne

Polecane posty

Gość gość

Kontak; Dawid - 07415 707 307 Ekstradycja i prawo karne Prawo karne Każdego dnia w Wielkiej Brytanii policja aresztuje średnio 3800 osób, a 3600 jest zatrzymywanych i przeszukiwanych. Ponadto, średnio 2000 osób dziennie poddawanych jest testowi na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu (Home Office, 2012). Aresztowania związane są z różnymi przestępstwami, od tych drobniejszych (np. wykroczenia drogowe takie jak jazda pod wpływem alkoholu), po te najcięższe jak morderstwo lub g***t. Wiele osób nie jest świadomych praw, które im przysługują w czasie i po aresztowaniu. Ich znajomość jest sprawą kluczową, gdyż od momentu zatrzymania przez policję, każde słowo może być dowodem w śledztwie. Jednym z najważniejszych praw jest prawo do adwokata, które przysługuje każdej aresztowanej osobie. Każdy zatrzymany ma prawo do wyboru prawnika i może zażądać, aby wybrana przez niego kancelaria prawnicza reprezentowała jego interesy w czasie przesłuchania. Koszty pomocy prawnej w czasie przesłuchania na posterunku policji w całości ponosi państwo. Należy wiedzieć, że zatrzymanie na okres dłuższy niż 24 godziny musi wiązać się z oskarżeniem o przestępstwo. W przeciwnym wypadku jest niezgodne z prawem.. Policja ma prawo ubiegać się o przedłużenie tego czasu w sądzie, ale w żadnym wypadku nie może on przekraczać 96 godzin. Zatrzymany ma prawo do poinformowania rodziny lub bliskiej osoby o miejscu pobytu, a także prawo do informacji o procedurach postępowania policji. Ekstradycja Od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej, wiele osób poszukiwanych przez polski wymiar sprawiedliwości znalazło schronienie w Wielkiej Brytanii. Osoby te mogą być poszukiwane poza granicami kraju na podstawie Europejskiego Nakazu Aresztowania (ENA). Obecnie w Europie wydaje się 1000 ENA miesięcznie, a większość z nich pochodzi z Polski. Decyzję o ekstradycji Polaków z Wielkiej Brytanii – czyli o przekazaniu osoby polskiemu wymiarowi sprawiedliwości na podstawie traktatów międzynarodowych - wydawane są nie tylko w przypadku osób, które dopuściły się ciężkich przestępstw, ale również wobec tych, którzy mają na swoim koncie wykroczenia o niskiej szkodliwości społecznej. O tym czy ekstradycja zostanie przeprowadzona decyduje Sąd Brytyjski (Sąd Magistracki w Westminster w pierwszej instancji, oraz High Court i Supreme Court po odwołaniu się od wyroku). Jeżeli sąd zostanie przekonany, iż ekstradycja naruszyłaby prawa człowieka lub występują inne przeszkody prawne do jej wykonania, wyda wyrok o uwolnieniu osoby i zrezygnuje z ekstradycji. W sprawach o ekstradycję, tak jak i w sprawach karnych bardzo ważne jest, aby oskarżonego reprezentował adwokat, którego wiedza gwarantuje wykorzystanie wszystkich możliwości prawnych. Podstawy do uwolnienia osoby, w stosunku do której został wydany ENA są bardzo ograniczone. Tylko pomoc kancelarii prawnej specjalizującej się w tej wąskiej dziedzinie umożliwia wykorzystanie odpowiednich argumentów.

Gość gość
Sprostuje tylko, ze kazde zatrzymanie nawet ponizej 24 godzin musi wiazac sie z podejrzeniem popelnienia przestepstwa w przeciwnym razie jest bezprawne. Prawo do poinformowania kogos o miejscu pobytu czyli areszcie nie oznacza prawa do wykonania telefonu przez osobe aresztowana. Osoba wyznaczona zostanie poinformowana przez sierzanta lub pracownika aresztu, a to, czy aresztowany bedzie mogl osobiscie rozmawiac z ta osoba zalezy tylko od sierzanta i oczywiscie tego, jak dana osoba sie zachowuje po aresztowaniu.

Gość gość
Dodam tez, ze teraz juz praktycznie kazde aresztowanie na podstawie miedzynarodowego listu gonczego konczy sie ekstradycja do Polski. Miedzynarodowe listy goncze sa wystawiane nawet za nieplacenie alimentow!!!

Gość poramańcza
Lepiej skontaktuj się z jakimś prawnikiem. Byłam w podobnej sytuacji i postanowiłam umówić się na spotkanie z adwokatem, w moim przypadku była to Pani Katarzyna Słapczyńska. Ostatecznie sprawa została wygrana, a ja jestem bardzo wdzięczna Pani K. Słapczyńskiej. Życzę i Tobie powodzenia :)

Gość poramańcza
Lepiej skontaktuj się z jakimś prawnikiem. Byłam w podobnej sytuacji i postanowiłam umówić się na spotkanie z adwokatem, w moim przypadku była to Pani Katarzyna Słapczyńska. Ostatecznie sprawa została wygrana, a ja jestem bardzo wdzięczna Pani K. Słapczyńskiej. Życzę i Tobie powodzenia :)