Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młooooda mama

wprowadzenie glutenu

Polecane posty

Gość młooooda mama

Witam, jestem mamą małej Antosi która jest moim pierwszym dzieckiem i wszystko dla mnie jest nowe.... a mianowicie: Lekarz powiedział, że miedzy 5 a 6 miesiacem powinnam wprowadzić dziecku gluten. Mała skończyła 4 miesiące i czy ja już mam wprowadzić ten gluten czy powczekać aż skończy 5 miesięcy?

Podobno to zależy czy karmisz mm czy piersią. Przy piersi wcześniej po 4 miesiącu. Czyli w 5 a przy mm w 6.

Gość gość
Mi lekarka powiedziała ostatnio na kontroli, że te wszystkie tabele żywieniowe są nieaktualne i nie można czekać aż do 6 miesiąca z rozszerzaniem diety przy wyłącznym karmieniu piersią (ja tak karmię), bo na podstawie jej doświadczenia dzieci potem w ogóle nie chcą jeść nowych rzeczy, a niby niebezpieczeństwo alergii jak się za szybko zacznie wprowadzać stałe pokarmy to lipa i bujda. Tak więc dziecko ma zacząć jeść stałe pokarmy jak skończy 4 miesiące, a gluten jak skończy 5 i nie ma znaczenia jak dziecko jest karmione.

Gość młooooda mama
Ja też karmię piersią ale od tygodnia rano podaje dziecku kleik ryżowy na moim mleku albo robie wywar z marchewki i ziemniaka i mała zjada ok 5 łyżeczek a ok południa daje jej jabłuszko albo marchewke i tez zjada ok 4 łżeczek. Moja małą w ogóle nie toleruje mm wymiotuje po nim strasznie wrecz z niej chlusta wiec odpadają wszystkie kaszki na bazie mm więc musimy sie pomęczyc z wywarem albo z moim mlekiem chociaż znajoma mowiła żeby małej dac troche mleka krowiego i sprawdzic jaka bedzie reakcja. Jednak chyba narazie zostane przy tym co daje a kasze manna dam na wodzie....

Gość gość
Diete rozszerzamy wtedy gdy dziecko jest na to gotowe. Jedno po 4 miesiacu inne w 6. Gluten u piersiowych w 5,bez wzgledu na rozszerzanie,czy sie go podjelismy czy nie a na mm w 6. Dajesz codziennie 2-3g kaszki glutenowej np. Manny,pszennej,owsianej itp. Albo bezposrednio do buzki albo ze swoim pokarmem,mm czy tez obiadkiem. W kolejnym miesiacu podwajasz dawke(dzieci piersiowe)a przy karmieniu sztucznym po 2 miesiacach. I tak u dzieci karmionych piersia pelen glutenowy posilek podac mozesz w 7 miesiacu a przy mm w 10. Czyli ekspozycja na gluten trwa 2 lub 4 miesiacw w zaleznowci od typu karmienia.

Gość gość
"Podobno to zależy czy karmisz mm czy piersią. Przy piersi wcześniej po 4 miesiącu. Czyli w 5 a przy mm w 6." O nie nie. Ta zasada dotyczy ogólnego rozszerzania diety typu zupki kaszki ale nie wprowadzenia glutenu, bo to zupełnie inny temat. Gluten należy wprowadzić już po ukończeniu 4 miesiąca, czyli w 5 miesiącu i to niezależnie od tego czy dziecko jest na mm czy na piersi.

Gość gość
Chodzi o to żeby dziecku dawać codziennie po pół łyżeczki ugotowanej kaszy manny bo te poł łyżeczki ma zadziałać jak szczepionka przeciwko chorobie trzewnej. Autorko przeczytaj sobie ten artykuł. Tutaj jest wszystko bardzo ładnie wyjaśnione. Pozdrawiam :) http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,4478441.html

Gość gość
wy już nie macie się o co sprzeczać chyba. I dziecko na piersi i to na mieszance przeżyje jak podasz gluten w 4, 5 czy 6 miesiącu. Nie przesadzajcie. Ja mam pierwsze dziecko, ale nie jestem tak nawiedzona, żeby ciągle zastanawiać się czy podać coś. Bo jak podam dzień wcześniej albo później to coś się dziecku stanie :O Skąd takie przewrażliwienie? To tak samo jak rzygające modyfikowanym dziecko, które jest na piersi. Rozcieńcz to mleko w swoim pokarmie najpierw, wprowadzaj jak już chcesz stopniowo, a nie walisz w malucha nieprzyzwyczajonego -modyfikowane-i piszesz, że wymiotuje. Ma lekkostrawny pokarm matki, to potrwa, zanim przyzwyczai się do mm.

Gość gość
trzeba skopiować linka i w kleić, po cyfrze jeden jest spacja, trzeba usunąć tę spacje i wtedy się wyświetli