Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

krótki staż pracy a ciąża i l4

Polecane posty

Gość gość

szukałam pracy ponad rok, w końcu ją dostałam w sklepie, po ok 4 miesiącach zaszłam w ciąże, pracowałam jeszcze miesiąc i poszłam na L4. czuję sie ok poza mdłościami, ale praca była stojąca, fizyczna a ja starałam się o ciąże ponad rok więc bałam się ją stracić dlatego poszłam na L4. wszyscy mnie straszą że teraz po macierzyńskim dostanę wypowiedzenie, czy słusznie się martwię? Czy dobrze zrobiłam ze poszłam tak szybko na L4?

Gość gość
nie zrobiłam tego na zasadzie "złapię pracę i zajdę w ciąże" bo długo się staraliśmy a ja po prostu w tym czasie szukałam pracy. Mam już 31 lat i bardzo pragnęłam zostać mamą. Chciałabym po macierzyńskim dalej pracować w tym sklepie.

Gość gość
raczej nie przedłużą tobie umowy

Gość gość
ciężko przewidzieć i tak nie masz na to wpływu więc sie tym nie przejmij :) znajdziesz prace w innym sklepie.

Gość gość
nie martw się na zapas, mogłaś spróbowac popracować chociaż do 5-6 miesiąca no ale trudno juz nic nie zmienisz

Zależy jaką masz umowę czas określony , czas nieokreślony. Jeżeli na czas określony to raczej nie przedłużą z Tobą umowy , ale nie przejmuj się l4 masz 100 % płatne potem sobie pójdziesz na macierzyński możesz wybrać rok czasu gdzie masz płatne 80 % w między czasie szukać innej pracy. Jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to możesz sobie wybrać okres ochronny przez 12 miesięcy zmniejszają sobie etat np. godzinkę krócej. A teraz dbaj o siebie i o swoją fasolkę :)