Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niepełnosprawność po polsku PARADOKSY POLSKIE

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj oglądałam w necie reportaże na Interwencji. Tak sobie patrzałam i był reportaż o chłopaku, który został pobity, bo był z innego osiedla, a skutkiem pobicia jest ogromna niepełnosprawność; chłopak w zasadzie żyje jak warzywo. Kolejny reportaż o pani Elżbiecie, której w czasie pracy wózek widłowy (bodajże) przejechał po nodze i miała zmiażdżoną nogę od kolana w dół. Do dzisiaj jest niepełnosprawna, na nodze ma założony fiksator, który uniemożliwia poruszanie się bez dwóch kul i zabrano jej rentę. A latając po portalach natknęłam się na artykuły o tym, że Doda miała wypadek w czasie koncertu i w niektórych newsach zaznaczono, że ma ona I grupę inwalidzką z powodu choroby kręgosłupa. DO CZEGO ZMIERZAM... Co łączy te wszystkie osoby? W zasadzie nic oprócz orzeczonego przez lekarzy ZUS stopnia niepełnosprawności. Nie wiem jakie stopnie niepełnospraności posiadają ten chłopak i pani Elżbieta, ale zakładam, że pierwszy stopień, czyli potoczniej mówiąc I grupę inwalidzką. Tak więc I grupa inwalidzka to osoby z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolne do pracy albo zdolne do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej i wymagające, w celu pełnienia ról społecznych, stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innych osób w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji. Rozumiem, że ta grupa inwalidzka jak najbardziej powinna obejmować tego chłopaka jak i panią Elżbietę, ALE... nie rozumiem dlaczego Dodę. Nie życzę jej wcale źle, ale dawanie koncertów, wyginanie się, biegając na obcasach z chorym kręgosłupem chyba nie jest pracą chronioną, czy się mylę? Nie widzę też, aby w pełnieniu jakichkolwiek ról społecznych Doda miała jakikolwiek problem, a przy niepełnosprawności tego stopnia wymagałaby stałej lub długotrwałej pomocy innych osób... Ja nawet nie zauważyłam, aby ona była NIEZDOLNA do samodzielnej egzystencji bez stałej pomocy i opieki. Rozumiem, gdyby miała II czy III stopień niepełnosprawności, ale pierwszy? Na równi z ciężko niepełnosprawnymi ludźmi? Dziewczyna która zasuwa godzinami na szpilkach, daje koncerty, tańczy, wygina się i podskakuje?! Ludzie, powiedzcie mi, jakie są kryteria przyznawania grup inwalidzkich, bo ja tu logiki nie widzę!!!

Gość herbatazzurawina
paradoksy polskie wygladaja inaczej jak szukasz w polsce zwyklej pracy to powinienes byc niepelnosprawnym albo studentem albo rencista - tacy sa zatrudniani w pierwszej kolejnosci bo nie trzeba za nich odprowadzac skladek pozwala to firmom na rozwoj wlasnej konkurencyjnosci, bo w d***e maja rzeczywiste potrzeby osob niepelnosprawnych

Gość gość
bogaty zawsze ma lepiej

Gość herbatazzurawina
nie, bogaty ma tylko bogaciej zawsze lepiej ma cwaniak

Gość gość
W Polsce zauważyłam niejeden paradoks, ale... tutaj akurat mówię o osobach niepełnosprawnych. Mojej mamie kilka lat temu odebrano grupę inwalidzką w ogóle choć kuleje i ma niedowład nóg po wypadku autobusowym i czasami traci czucie w nogach i upada. Ma pocharatane nogi, że szok. Miała z tego powodu II grupę inwalidzką i jej odebrano, bo lekarze ZUS stwierdzili, że jest już zdolna do pracy. Ok, moja mama, to jakiś tam jeden paradoksalny przypadek, ale właśnie wczoraj tych paradoksów zauważyłam cały multum i to jest dla mnie straszne. Na prawdę straszne :O

Gość gość
Ja też Ci podam przykład paradoksu: wyobraź sobie, że nie widzisz na jedno oko zupełnie lub nie słyszysz nic na jedno ucho. Według polskiego prawa żadna komisja o orzekaniu niepełnosprawności (w szczególności lekarz okulista i laryngolog w tym przypadku) nie przydzieli Ci stopnia niepełnosprawności, nawet lekkiego. ALE nie jesteś też osobą pełnosprawną, ponieważ nie możesz wykonywać pewnych prac - czy to fizycznych czy też tzw. przy biurku (np. nikt Ci nie da uprawnień na prace wysokościowe, problem będzie też ze zwykłym prawem jazdy). I w ten sposób będąc ślepym na jedno oko lub głuchym na jedno ucho nie jesteś ani pełnosprawny ani niepełnosprawny. Powodzenia zatem w znalezieniu dobrej pracy, gdzie pracodawca nie zatrudni Cię albo dlatego, że -nie spełniasz wymagań jako osoba zdrowa, -a jako osoba "niezdrowa" nie masz orzeczonej niepełnosprawności, a co za tym idzie żadnych ulg dla pracodawcy. Ot i masz moje życie w skrócie :D

Gość gość
Niepełnosprawni są nawet ochroniarze - ktos kiedys opowiadął że widział dziadka na wózku , który miał napis na ubraniu "ochrona" To jest dopiero paradoks - zdrowy człowiek nie moze znaleźć pracy bo chytrzy właściciele firm szukaja inwalidów żeby im PFRON dawał dofinansowanie :(

pewnie ładuje ogromna ilośc kasy w masaże, zabiegi i jakoś daje radę na tej scenie. Dla mnie osobiście obcasy to głupota, ale cóż, jej zdrowie, jej wybór Grupy I jej zazdrościcie? Obyście NIGDY tej grupy nie mieli

a do ochrony przyjmują TYLKO z grupą inwalidzką:D moja ciotka daje łapówki lekarzowi, żeby dostać grupę bo straci pracę sprzątaczki na hucie-żyjemy w strasznych czasach

Gość gość
>Errteeeee, dlaczego mamy komukolwiek zazdrościć grupy inwalidzkiej? Czy ty w ogóle zdajesz sobie sprawę co piszesz? Ja póki co jestem zdrowa i cieszę się z tego, ale szokuje mnie dosłownie niesprawiedliwość względem innych ludzi, czy to źle? Moja mama jest niepełnosprawna, ale odebrano jej grupę i nawet z tego powodu nie jęczę na forum, że mojej mamie odebrano grupę, ale po prostu piszę o paradoksach! Nie życzę takiej Dodzie źle, dla mnie może mieć tą grupę jak ma, ale chodzi mi głównie o kryteria przyznawania grup inwalidzkich, bo chyba nie uznajesz tego za sprawiedliwe? Czy?

pewnie załapała sie w określone kryteria i dlatego ją dostała Polska to państwo paradoksów gdzie niektórzy lekarze nawet dzieciom wypisują WSZYSTKIE leki na 100%, dlaczego? Bo tak

paradoksem jest to, że lekarze nie chcą wypisywać drogich leków specjalistycznych mimo zaświadczeń o stanie zdrowia chorych, dlaczego? Bo nfz nie lubi lekarzy którzy wypisują dużo leków refundowanych:P

Gość gość
>Errteeeee, wiesz tak czytam sobie teraz różne wiadomości, fora i widzę jak ludziom po operacjach na kręgosłup, niektórym co mają nawet implanty kręgowe wszczepione, niedowłady kończyn poodbierano renty, a niektórym grupy inwalidzkie. Tu raczej nie chodzi o określone kryteria, ale o znajomości i plecy. Nie uważam, że to jest jakkolwiek sprawiedliwe czy zabawane w przypadku ciężko chorych ludzi. Rozumiem, że świata nie zmienie i nie zbawie, ale ja uważam to za totalny obciach, żenadę. Lekarze nie chcą wypisywać leków refundowanych (jak piszesz), komisja lekarska ZUS odbiera grupy inwalidzkie lub/i renty ciężko chorym ludziom dając te tytuły i świadczenia całkiem sprawnym osobom. Jak można godzić się na taką niesprawiedliwość?

niestety na to nie mamy wpływu jedyne co ma doda z tego to może parkować w miejscu dla niepełnosprawnych, myślisz że zależy jej na tej rencie którą ma prawo pobierać? wokoło mnie tez są osoby które POWINNY miec rentę, a nie mają jak to mówią, ZUS to cudotwórca uzdrowi cię w jeden dzień!

Gość gość
>Errteeeee, Doda nie ma prawa pobierać renty i nie pobiera, bo ma za wysokie dochody :) Ja tej dziewczynie nie życzę źle, niech sobie tam żyje, zarabia, a tylko dałam ją jako porównanie dla niesprawiedliwości. Bo przecież koncerty jakie daje to nie jest praca chroniona a i gołym okiem widać, że dziewczyna nie wymaga stałej opieki innych ludzi w pełnieniu funkcji społecznych. Tym samym nie powinna mieć I grupy inwalidzkiej... tylko to. Mnie kurde boli niesprawiedliwość, a nie jej sukces :O Co do ZUS... no właśnie, jakich tumanów oni tam mają, że nie odróżniają człowieka niepełnosprawnego od niepełnosprawnego częściowo a pełnosprawnego? Kto tych cymbałów tam zatrudnia w ogóle?