Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zadanie z matematyki klasa II SP

Polecane posty

Gość gość

Pociąg metra skłąda się z 6 wagonów .Ewa wsiadła do trzeciego wagonu . Ile wagonów jest przed wagonem ,w którym siedzi Ewa , aile za nim ? pomóżcie jak to zapisac w postaci działania

Gość gość
Może 6-1=5 5-2=3 Ale to chyba nie dowodzi niczego :D

Gość gość
2 klasa szkoly podstawowej? Serio? Ale tepa jestem :O nie wiem

Gość gość
moj synek mial przesrane, bo tego typu zadania rozwiazywal w pamieci - a my rodzice po Politechnice w tym 1 z doktoratem) nigdy nie wiedzieliśmy , co mialby napisac, zeby zadowolic Panią.

Gość gość
jak macie z tym problem to zrobcie sobie makietke z 6 pudelek po zapałkach do 3 wsadzcie jakiegos ludzika z lego i se policzcie ile jest przed i po:D:D

Gość gość
Tepa jestem bo jak dla mnie to nie jest zadanie na II klase podstawowki. Tutaj sa dwie niewiadome x - ilosc wagonow przed y - ilosc wagonu za x+y=6-1 (minus jeden bo nie wliczamy wagonu w ktorym siedzi) no i potrzebne jest drugie rownanie.. ale jakie to nie mam zielonego pojecia :O pewnie zle kombinuje.

Gość gość
14:48 wiadomo jaki jest wynik przeciez :O tu chodzi o zapis matematyczny!

Gość gość
Otóż to problemem nie ejst to, ze nie umiemy policzyc ile jest przed i po, ale jak to matematycznie zapisać:O

Gość gość
Jakie dwie niewiadome? jest 6 wagonów a Ewa wsiadła do 3 wagonu więc czego jeszcze nie wiesz?

Gość gość
Dwie niewiadome czyli ilosc przed i za. To ze znasz wynik to znaczy ze wiesz jaka jest niewiadoma :O wiecie co to w ogole niewiadoma w matematyce? :O

Gość gość
A może własnie tak, że wiemy w pamięci licząc, że z jednej strony dwa, a z drugiej 3 wagoniki. 2+3=6-1 Tylko nie wiadomo o co może im chodzić :D

Gość gość
O i pomysł Ygritte możliwe, że jest anjlepszy. Najprostszy. Ostatecznie do dziecko w 2 klasie podstawówki. Swoja drogą nie rzecz w tym, ze te zadania sa trudne, tylko tak kretyńsko sformułowane, że nie wiadomo jakiej oczekują odpowiedzi

Gość gość
Ktos kto nie bujal sie z matma na polibudzie, ktos kto w zadnym stopniu nie jest scislym umyslem nie zrozumie o co chodzi, jak Ci wyzej co pisza zeby w pamieci policzyc :O

Gość gość
równania w 2 kl. podstawówki? chyba nie 2+1+3=6 6-4=2 6-3=3 ja bym tak napisała i tyle ale ja miałam 3 z matmy :P

Gość gość
O rety :D Przed wagonem do którego wsiadła Ewa są 2 wagony, a za wagonem, do którego wsiadła są 3 :)

Gość gość
6-3=3 za 3-1=2 przed mam tylko średnie,ale myślę, że takie równanie jest najlepsze

Gość gość
No jeśli ktoś chce tworzyć równania z dwiema niewiadomymi do rozwiązania zadania dla klasy 2 SP to chyba się zbyt rozpędził. Przecież to chodzi o prosty zapis jak napisała Ygritte a nie jakieś równania.

Gość gość
Jak dla mnie durnie sformulowane to zadanie. I te smieszne dzialania w ogole sa bzdura. Bo matematycznie w zaden sposob nie udowadnia czy 2 wagony sa przed czy za.

Gość gość
Tak tak i uważam, że wersja Ygritte ejst najlepsza:) Matma na polibudzie wypacza najprostsze rozwiązania :D

Gość gość
ja mysle ze trzeba bedzie jednak zapisac w postaci rownan z niewiadomymi. Jak dla mnie przerost formy nad trescia i wkladanie spodni przez głowę. Ech, czyli nikt z nas nie ma prawa byc w 3 klasie! Łaczmy sie w bólu.

Gość gość
Pewnie, że za wcześnie, ale swoją drogą zadanie ciekawe. A tych co proponowali policzyć w głowie naśmiewając się, ze ktoś tu nie umie polecam popukać się w głowę.

Gość gość
Wiadomo, ze za wczesnie na niewiadome dla takiego dziecka. Ja jednak probuje wam pokazac ze nie ma tu POPRAWNOSCI matematycznej.

Rozumiem. A te gadki o policzeniu w głowie są strasznie naiwne i autorzy wypowiedzi nie umieją czytać ze zrozumieniem :D

Gość 0010100110010
ilość wagonów za nią = x przed nią jest mniej o 1 wagonów niż za nią a wiec liczba wagonów przed nią = x-1 liczba wszystkich wagonów = 6 więc: x + (x-1) + 1 = 6 2x = 6 x = 3 a zatem za nią wagonów jest x = 3, a przed nią x - 1 =2 🖐️ :D

Gość gość
dzięki za zainteresowanie ,ale już sama wymyśliłam sposób zapisu i myślę że będzie poprawnie 6= 2 + 1+ 3

Gość gość
15:09:02 druga linijka wypowiedzi NIE MOZESZ w matematyce sobie polemizowac, w glowie obliczac ile jest wagonow przed nia zle napisane rownanie