Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zna się ktoś na prawie pracy

Polecane posty

Gość gość

Podpisałem z pewnym zakładem produkcyjnym umowę o praktykę absolwencką od 28 sierpnia do 30 września. Na tych praktykach jest beznadziejne, brygadzista i kolesie od maszyn nic nie tłumaczą tylko każą robić, wyśmiewają się i nic nie pomagają, rzucają na głęboką wodę bez żadnego przeszkolenia a później mają problem o to że człowiek wszystko robi źle. Na dzisiejszej nocce zjechali psychicznie jednego praktykanta, kazali mu robić na maszynie, coś nie coś pokazali i bez żadnego szkolenia wcześniejszego nic więcej nie powiedzieli. Chłopak narobił źle a ja automatycznie nie wyrobiłem ( jestem pakowaczem ) bo musiałem poprawiać jego towar + pakować towar który produkował taki jeden cwaniaczek. Wszyscy ciągle po nas jechali że za to i za tamto nie będzie premii wcześniej nic nie tłumacząc. Jutro nie mam zamiaru iść już do tej pracy odbywać tą beznadziejną praktykę w której jestem wykorzystywany jak jeleń i psychicznie gnębiony, kolega praktykant dokładnie ma to samo. Na umowie jest napisane że jest to praktyka płatna i po miesiącu zostanie wypłacone mi z 1500brutto + premia 200zł której i tak nie dostanę bo już sobie cwaniaczki powrzucali mi kłody pod nogi. Na umowie napisane jest że rozwiązanie musi być z 7 dniowym wyprzedzeniem ale ja nie mam zamiaru tego wypowiedzenia pisać bo dzisiaj na kolejną nockę nie mam zamiaru się już stawiać. Mam też dyskietkę pracy którą odbijam przed każdą zmianą i po + kluczyk do szafki. Nie pojadę już tam i nie mam zamiaru dlatego chciałbym zapytać czy poniosę jakieś konsekwencje z niestawienia się do pracy i rezygnację z dalszej praktyki bez wypowiedzenia na piśmie z 7 dniowym wyprzedzeniem ? Czy dyskietkę i kluczyki muszę oddać czy to przepadnie ? Nie uśmiecha mi się tam jechać, jestem praktycznie z całą załogą pokłócony.

Gość gość
to jest umowa cywilnoprawna? np. umowa zlecenie?

Gość gość
masz prawo wypowiedziec.... jak umowa zlecenie to juz wogole, tez bylam na umowie zlecenie i na 2 tyg umowy tydzien przepracowałam i odeszłam tez z powodu kierowniczki krolowej idiotki , a jesli to jest umowa o prace, zapewne jest taki punkt w którym mozna umowe rozwiazac

Gość gość
Żadna umowa o pracę tylko nazywa się to dokładnie: Umowa o Praktykę Absolwencką. Praktyka jest wykonywana odpłatnie dlatego zastrzegają sobie prawo że gdybym chciał wypowiedzieć umowę to z 7 dniowym wyprzedzeniem. Napisałem smsa kierowniczce że do pracy się już dzisiaj nie stawię a kartę pracy i kluczyk do szafki wyślę pocztą. To co ja tam przeszedłem przez ostatnie dwa tygodnie to naprawdę ciężko mi słowami opisać, nie wiem jak ludzie mogą tak chamsko się zachowywać w stosunku do drugiego człowieka.