Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala2585

rozszerzanie diety niemowlaka pytanie do mamuś karmiących piersią

Polecane posty

Gość ala2585

Mam pytanie do mamuś, które karmiły/karmią swoje maluszki tylko piersią. Mój synek ma prawie 4,5 miesiąca karmię go wyłącznie piersią. WHO i poradniki zalecają wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca włącznie i dopiero po 6 miesiącu rozszerzanie diety dzieciątka. Natomiast już wśród lekarzy opinie są różne, niektórzy straszą anemią przy tak długim kp. Obserwuję swojego synka, na razie nie domaga się częstszego karmienia niż do tej pory, ale jest dość duży, ok. 7,5 kg i zastanawiam się czy jednak nie zacząć powoli podawać mu warzywek. Dlatego chciałabym się dowiedzieć, w którym miesiącu inne mamusie karmiące tylko piersią zaczęły rozszerzać dietę swoim dzieciaczkom i czym się sugerowały, obserwacjami malucha, tym co jest napisane w podręcznikach, czy może radami pediatry albo innych mam.

Gość gość
ja zaczęłam po skończonym 5 miesiącu bo mała już wyciągała rączki po normalne jedzenie na początek jabłko i marchewkę gotowaną i ze słoiczka i kaszki

Gość frrrrrrrrranca
Ja ci powiem - nie spjnaj sie. To nie ma zadnego znaczenia. Mozesz podac po 4 mcach,mozesz po 6. W afryce w glodujacych plemionach matki karmia swokm nedznym mlekiem,potem podaja nedzne jexzenie,a dzieci calkiem dobrze wygladaja,chodzi mi o te niewyglodzone. Jak chcesz,to juz wprowadzaj,jak chcesz - poczekaj. Ja moim zaczelam wprowadzac stale pokarmy po 4 miesiacach i nikt sie na nic nie skarzy

Gość ala2585
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. są może jeszcze jakieś mamusie chętne się podzielić doświadczeniem? :)

Ja mojego pierwszego syna karpmiłam wyłącznie piersią 6 m-cy, później zaczęłam wprowadzać warzywka itd., kontynuowałam kp do 12-13 m-ca. Z drugim synem planuje tak samo, obecnie ma 5 m-cy.... Z pierwszym było ok, mimo iż babcie mnie ciągle pytały czy daje już soczki, kaszki itd. wytrwałam te pierwsze 6 m-cy.....

Gość ala2585
no właśnie... u mnie też w rodzinie co rusz ktoś pyta czy już synkowi coś podałam...ale mam nadzieję, że też wytrwam

Gość gość
mój synek ma teraz 6,5 mc karmie piersią cały czas jednak po skończonym 5 mc zaczęłam podawac słoiczkowe pierwsze warzywa i owoce- jeden słoiczek dziennie i cały czas piers... po 2 tyg zaczęłam wprowadzać gluten bo przy karmieniu piersią wcześniej się go wprowadza według schematu, dlatego do słoiczka zaczęłam dodawać łyzeczke kaszy mannej. no i dalej cały czas pierś:)) do tej pory nie dałam mu jeszcze żadnych kaszek itp

Gość gość
według schematu zywienia, dzieci karmione piersią oswajanie z glutenem powinny zacząć pomiedzy skończonym 4 mc do końca 6 mc, oswajanie powinno trwac 2 mc potem trzeba czekac z wprowadzeniem do 10 mc takie wprowadzanie słuzy profilaktyce choroby zwanej celiakią