Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znęcanie się lub gnębienie w szkołach

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko poszło właśnie do klasy pierwszej Liceum Ogólnokształcącego. Ostatnio sporo czytałam o gnębieniu psychicznym i fizycznym w szkołach, zwłaszcza przy formowaniu się nowych klas. Podobno w pierwszych dniach szuka się tzw. "ofiary klasowej". Prosiłabym, żeby osoby w wieku 14-18 lat powiedziały mi, co stanowi o tym, że dana osobą będzie gnębiona w klasie/szkole? Na co rówieśnicy najbardziej zwracają uwagę? Na twarz, sylwetkę, ubiór, wzrost, ubranie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Gość gość
moim zdaniem najbardziej narażony jest typ nieśmiały i w dodatku niezbyt atrakcyjny fizycznie. Ubiór itp. mają drugorzędne znaczenie🖐️

Gość gość
sa to osoby niesmiale malomowne, dosyc wstydliwe, nie przebojowe,tacy najczesciej sa gnebieni poniewaz "oprawcy" wybieraja kogos kto np nie odpowie na zaczepke bo bedzie sie wstydził itp. nie w kazdej klasie musi byc "kozioł ofiarny"

Gość gość
A skąd wiesz że twoje dziecko nie będzie gnębić ?

Gość gość
zależy jakie miasto, u mnie w klasie wszyscy byliśmy z jednego miasta, a 3 osoby dojeżdżały ze wsi i przez to stały się ofiarami klasowymi, ale przeważnie wybierana są osoby małomówne, nieśmiałe, ubrane jakoś staromodnie, biedne, mające jakiś defekt, po prostu odstające od grupy

Gość gość
ktoś kto zadaje takie pytanie prawdopodobnie np z własnych szkolnych wspomnień wie jaki jest typ klasowej ofiary i obawia sie że jego dziecko do tego typu pasuje:o

Gość gość
Nie wiem, czy moje dziecko nie będzie gnębić, ale raczej nie. Przynajmniej nic na to nie wskazuje. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi. Trochę się zmieniło odkąd chodziłam do szkoły, bo wtedy obiektem drwin byli ci, którzy np. powtarzali klasę. A teraz tacy osobnicy są pewnie "przewodniczącymi" w grupie. A macie jeszcze jakieś rady, jak poznać, czy dziecko nie jest gnębione w szkole?

Gość gość
jeśli zmieniło się jego zachowanie to może być coś na rzeczy, - jeśli dziecko jest smutne, zalęknione, mam problemy ze snem, nie chce iśc do szkoły, prosi o dodatkowe pieniądze, znikają jego rzeczy np. komórka inne gadżety, ma siniaki itd.

Gość gość
powtarzajacych klase raczej nikt nigdy nie gnębił ani nie wyśmiewał, chyba że nauczyciel:o przeważnie byli łobuziakami, w dodatku silniejszymi od pozostałych. No chyba że ktoś powtarzał klase z powodu jakiejś ocięzałości umysłowej lub problemów rozwojowych które dawnej były kompletnie olewane

Gość gość
miej sie na bacznosci bo o takich rzeczach sie rodzicom nie mówi bo to jest wstyd i głupio sie przyznac. i jeszcze taka rzecz: w wiekszosci klas jest jedna osoba lub grono osob które sa własnie "przywódcami" (bardzo pewne siebie, aroganckie, lubiace sie popisywac) i wystarczy ze oni upatrza sobie jakas osobe z ktorej bedzie sie nasmiewac a reszta klasy nawet jak nic do tej osoby nie ma to nie podskocza do "oprawców" zeby sami sie nie stali ofiarami. tak to jest niestety. Jak poznac? kazde dziecko inaczej zareaguje, ale jezeli ma osobowosc "typowa dla kozłów ofiarnych" to bedzie to dusic w sobie.

Gość gość
przynajmniej wtedy nie było adhd, dyslekcji, dysortofragi, dys.. poza tym uczeń bał się nauczyciela, nauczyciel był poważany, a teraz wszystko jest do góry nogami :O

Gość gość
dysortografii miało być *