Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsdsddss

Ślub czyli kompromis w związku

Polecane posty

Weź pod uwagę to, że są ludzie bardzo wygodni. Po co nawzajem wchodzić sobie w drogę skoro można poszukać partnera podobnego do nas samych. Wierzącemu mężczyźnie pewnie byłoby milej iść z partnerką do kościoła, czytać wers z Biblii na święta, wychowywać dzieci w wierze wiedząc, że ona ma to samo podejście. Ja w najlepszym przypadku mogłabym tolerować i szanować jego wiarę tak jak zbieranie znaczków czy zdanie na temat eutanazji. Pomyśl ile potencjalnie miłych wspomnień to odbiera osobie wierzącej.

Gość gość
Moorland oczywiscie;) tylko czasem stanie ktos na drodze kogo jestes tak pewna i to jest tak silne, ze nie chcesz z niego rezygnowac. Niemniej jednak polecam laczyc sie w pary podobne swiatopogladowo

Gość gość
Moorland, ale jak cos to mysle, ze wierzacemu gleboko bedzie lepiej z ateista niz pseudokatolikiem ( a tych mamy dzis nadmiar)

Gość przeyjazna ateistka
moorland jest dokladnie tak jak piszesz z tymi roznicami swiatopogladowymi, bo to sie przeklada na zwyklke codzienne sprawy, podejscie do innych ludzi, poczucie sprawiedliwosci itp. itd. wiem z autopsji ;) . dla osob wierzacych - bog jest wszedzie i widzi wszystko. dlaczego wiec przysiega dozgonnej milosci w urzedzie, czy w ogrodzie, jest gorsza niz w kosciele? to chyba bardziej kwestia "co pomysla inni" albo "moja racja musi wygrac", czyz nie? przynajmniej w jakims sporym stopniu?

Ja mogę tylko gdybać bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam, ale myślę, że jednak nie zapałałabym taką miłością do tak innej osoby.

Gość gość
Byc moze;) ja zapalalam miloscia do osoby ktora jest niby inna, ale bardzo podobna;)

Gość gość
dlaczego wiec przysiega dozgonnej milosci w urzedzie, czy w ogrodzie, jest gorsza niz w kosciele? Nie, nie, nie. To nie o to chodzi, ze gorsza. przysiega to przyesiaga. Chodzi o to, ze dla wierzacych slub to dodatkowo sakrament;)

to też zależy na ile ta osoba sama jest religijna i czy jej religijne poglądy pokrywają się z Twoimi (albo na odwrót). W końcu nie trzeba być wierzącym, żeby nie popierać eutanazji czy aborcji, a wierzący nie musi być przewrażliwiony i doszukiwać się diabła w MTV.

Gość gość
Tak, dokladnie;) I na ile mi przeszkadza to czy nasze poglady sie nie pokrywaja;)