Gość Mariusz S z łodzi Napisano Wrzesień 14, 2013 Chce przedstawić pewien proceder który funkcjonuje w urzędach celnych Niedawno sprowadziłem sobie samochód z zagranicy formalności załatwiałem w łodzi w urzędzie celnym na Teresy 106 od razu spotkałem się z niechęciom celnika który załatwiał ze mną sprawę opłaty celnej rozmawiał ze mną tak agresywnie że miałem wrażenie że rozmawiam z hitlerowskim oficerem SS Twierdził on że dowód rejestracyjny auta jest fałszywy lub kradziony reszta papierów to na ksero zrobiona podróba Ponadto straszył mnie odpowiedzialnością karną za fałszerstwo i paserstwo dopiero po złożeniu skargi na tego celnika u jego przełożonego i po informowaniu że oddam sprawę do sądu dopiero zgodził się na przyjęcie opłaty i dokończenie formalności Po jakimś czasie zapytałem się znajomego który dobrze jest zorientowany w sprawach urzędu celnego wyjaśnił mi o co chodzi A chodziło o to że ze względu na bezrobocie niektórzy zaczęli kupować auta za granicą taniej na zamówienie osoby z polski i sprzedawać je z zyskiem w naszym kraju Problemem jest tylko konkurencja bo coraz więcej ludzi zaczyna zarabiać w ten sposób Znajomy powiedział mi nieoficjalnie że w tym urzędzie powstała szajka która się trudni sprowadzaniem aut z zagranicy i płaci urzędnikom celnym za to by zniechęcali i robili problemy osobą nowym którzy chcą w ten sposób zarabiać Wiadomo chodzi o pieniądze Znajomy ten powiedział mi że nie potwierdzi tego co mi powiedział na wypadek sprawy w sądzie bo unika problemów Ja uważam że miał w 100% racje bo sam byłem świadkiem jak przyszedł facet oclić samochody do celnika powiedział cześć jak leci jak by się znali ze 20 lat otworzył laptopa w którym podejrzałem a było tam około 50 samochodów wpisanych z numerami nadwozia i tylko podawał dane aut do oclenia a celnik bez żadnych problemów bez sprawdzania jakichkolwiek papierów przygotowywał do oclenia i nie stwarzał mu żadnych problemów Wniosek z tego że w tym urzędzie dzieje się coś złego Pytanie tylko kto w końcu będzie miał odwagę by zając się tą sprawą i sprawdzić czy nie dochodzi tam do korupcji Na potwierdzenie tego co mówił celnik mam nagranie rozmowy bo zawsze nagrywam jak idę załatwiać takie sprawy kopie tego nagrania dałem jeszcze 2 znajomym osobom w razie gdyby zaginęło I wam też radze to samo nagrywajcie Dziękuje za zainteresowanie i proszę o komentarze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach