Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysyp pomidorkow koktajlowych

Polecane posty

Gość gość

Bardzo w tym roku obrodzily a ze nadchodza juz chlodne dni, musze je zrywac. Codziennie prawie robie salate ze szpinaku z feta i ta wersja sie przejadla. Moge je jeszcze zrobic jako jarzyne na cieplo, z oliwa i bazylia, ale to tez juz bylo... Macie moze jakies pomysly?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pomidory, bazylia, balsamico, oliwa, pieprz, sól, parmezan (albo nasz bursztyn), i można jeść na kilogramy. Plus masa innych sałatek/surówek. Jako dodatek do różnych sosów do makaronów (np. podsmażasz pokrojone na połowki pomidorki na odrobinie oliwy z czosnkiem i dodajesz je do makaronu wymieszanego z jakimś pesto, szynką dojrzewającą i serem). Same do podjadania na "aperitif" i na małego głoda. Itp.itd,tu masz np. masę przepisów: www.forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=koktajlowe&forumId=777&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziekuje :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak masz za dużo, to zrób sobie przecier w słoiczki uduś na małym ogniu z solą, cukrem do smaku i ziołami jakie lubisz (bazylia, oregano, zioła prowansalskie itp.), przetrzyj przez sitko, zagotuj i do słoiczków będziesz miało do sosów i zupy pomidorowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co roku robię pomidorki koktajlowe i pomidory LIMA w ten sposób: Składniki: 150g pomidorków koktajlowych żółtych (perun-gruszkowe) 150g pomidorków koktajlowych czerwonych(mogą być tylko albo te albo te) łyżeczka cukru brązowego łyżeczka soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy oliwa z oliwek bądź olej słonecznikowy do zalania pomidorków w słoiku świeży tymianek - jeśli pomidorki zamierzamy szybko zjeść suszone zioła - jeśli pomidorki mają przetrwać kilka miesięcy kolorowy pieprz w ziarnach 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone w paski Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni C, funkcja termoobieg. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidorki posypujemy solą, ziołami, cukrem i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy/suszymy 2-3h (u nas niecałe 3h). Przygotowujemy słoik, podgrzewamy oliwę bądź olej (nie możemy dopuścić do wrzenia). Do słoika wrzucamy pieprz, czosnek w plasterkach, warstwami układamy pomidorki i posypujemy je suszonymi ziołami, następnie całość zalewamy oliwą. Jeśli zamierzamy zjeść w krótkim czasie, możemy dołożyć świeże zioła. Jeśli zamierzamy odstawić je na kilka miesięcy, cały słoik musi być wypełniony oliwą, zamykamy nakrętkę i odwracamy do góry dołem - tak przygotowane pomidorki możemy zjeść nawet w święta Bożego Narodzenia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ponownie dziekuje wszystkim za pomysly, pomidorki juz sie gotuja do sloikow i udalo mi sie zredukowac ich nadmiar :-) Milego wieczoru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×