Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urlop tacieżyński

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie, szukałam odpowiedzi w innych źródłach ale nic konkretnego się nie dowiedziałam. Może ktoś z Państwa moze mi pomóc. Jestem w ciąży ale wciąż sie uczę. Właśnie zaczęłam ostatni rok który planuję skończyć. Nie chciałabym obciążać rodziców jednych i drugich finansowo dlatego szukam porady. Mój chłopak pracuje na własnej działalności gospodarczej i opłaca najniższy zus ło 500 zl/ms, ja jako osoba bezrobotna nie mam prawa do świadczeń z tytułu urodzenia dziecka tj. wychowawcze, macierzyńskie itp. Czy mój chłopak jako ojciec naszego dziecka moze po urodzeniu ubiegać sie o tzw tacierzyńskie bądź jakiekolwiek inne świadczenia z tytułu urodzenia dziecka? Bardzo prosze o pomoc.

Gość gość
dołączam się do pytania jeśli mogę :) Ta sama sytuacja z tym, że mój mąż nie ma własnej działalności gospodarczej...

Gość gość
Nie pracujesz więc ojcu dziecka nie przysługuje "tacierzyński". Zostaje wam becikowe albo zasiłek rodzinny z pomocy społecznej jeśli się łapiecie zarobkowo. I urlop ojcowski -z tego co widzę to miało być 8tyg. dla ojca dziecka.

Gość gość
Też o tym czytałam. Tacierzyński TYLKO, gdy matka pracuje... co w Twoim przypadku chore bo przecież studiujesz a nie siedzisz w domu. No ale cóż. Takie prawo.

Gość gość
Chodzi ci o urlop ojcowski?

Gość gość
chodzi ogólnie o to czy należy nam się cokolwiek, czy po prostu mogę liczyć na jakąś pomoc finansową i czy on będzie musiał dalej pracować a ja sie siedzieć z małą bo nie ma żadnego urlopu? Mimo to że co miesiąc opłaca zus i inne składki od ponad roku i nic się nie należy? ;| na rodzienne jako 3 osobowa rodzina przekraczamy dochód... Czyli wszystkie rodziny w których kobiety nie pracują nie otrzymują żadnego wsparcia?