Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wazektomia

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Od niedługiego czasu borykam się z pewną myślą: wazektomia, brak dzieci, itp, dlatego postanowiłem napisać do Was. Po kolei. Mam 29lat. Nie mam dzieci. Nie mam partnerki. Mój brat ma 5-letniego synka. Mieszkamy w jednym domu, więc widzę jak to wszytko wygląda...tzn wychowywanie, obowiązki, poświęcenie, zmiana priorytetów itd. Jednak to wszytko mnie przeraża, nie nadaję się do tego. Po 2h przebywania z dzieckiem (niezależnie czy to bratanek czy nie) jestem padnięty. Poza tym boję się na samą myśl o dziecku nie mówiąc o jego wychowywaniu. Oprócz tego świat w którym żyjemy wcale nie ułatwia sprawy. Od zawsze żyłem w kolejności: "dorosnąć", znaleźć dobrą posadę z przyzwoitą pensją - mieć jakiś start (jeszcze się to nie stało), poznać odpowiednią partnerkę i może wtedy dziecko. Jednak z dzieckiem...j/w. Boje się jedynie tego, że jeśli poznam tą jedyną, dziecko będzie jej priorytetem, dlatego kolejną myślą jest zamrożenie nasienia. Z drugiej jednak strony, nie każda kobieta godzi się na tego typu zabieg, biorąc pod uwagę moje podejście - chociaż może za parę lat nastawienie do posiadania dziecka się zmieni. Na obecną chwilę chciałem otworzyć jakiś rachunek dla bratanka, co by w swoim czasie miał na studia w innym mieście, itp. Chciałbym Was prosić o jakąś opinię na ten temat, ponieważ mam niewielką wątpliwość co do zabiegu i mrożenia nasienia. Prosiłbym jedynie o poważne i konkretne odpowiedzi czy pytania. Nie chodzi mi tutaj o odpowiedzi w stylu: zrób wazektomię czy też nie, ale może o jakieś ukierunkowanie, może gdzieś ślepo patrzę, może troszkę zabłądziłem. Dodam od siebie że jestem troszkę z wyboru samotnikiem. Dziękuję bardzo za zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam

Gość gość
Jesteś jeszcze dość młody. Wazektomia jest odwracalna, zazwyczaj skutecznie, chociaż zdarzają się wyjątki, a zabieg odwrócenia wazektomii jest ponoć dość drogi. Zamrożenie nasienia jest jakimś rozwiązaniem. Decyzja należy do Ciebie, bo to Twoje życie. Pamiętaj tylko, żeby o przeprowadzonej wazektomii powiedzieć partnerce zanim się na poważnie zakocha. Wbrew pozorom jest wiele kobiet, które nie chcą mieć dzieci.

Gość gość
Człowieku nie kastruj się.Wejdz na stronę encyklopediii wpisz słowo kastrat i wszystkiego sie dowiesz

Gość gość
zamrozenie nasienia i przechowywanie , napewno nie jest tanie, lepiej uzywaj prezerwatywy

Gość gość
co ma do tego kastrat? przechowywanie nasienia 1500zł/5lat. stosunkowo niewiele. Wazektomia ~2000zł.