Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania199023

Zmiana tabletek a ochrona

Polecane posty

Gość ania199023

Dziewczyny proszę o odpowiedź: Zmienilam tabletki z Atywi na Asubtele.Po 7dniowej przerwie wzielam nowe tabl. i biore je juz 6dni i dzis kochalam sie z chlopakiem,ale nie do konca bo byl to stos. przerywany.(a slyszalam ze na poczatku brania nowych tabletek trzeba uwazac?)Moje pytanie brzmi: czy przy zmianie tabletek powinnismy sie dodatkowo zabezpieczac? Czy mam sie teraz czego obawiac mimo ze nie skonczyl w srodku? Czytalam ze te tabletki maja po tyle samo etynyloestradiolu tj estrogenu?

Gość gość
Jesteś chroniona przez cały czas, od początku opakowania, a nawet w trakcie przerwy byłaś chroniona. Nie kieruj się tym co słyszałaś tylko tym co jest napisane w ulotce.

Gość gość
rozumiem, że te tabletki sama sobie zmieniłaś kupując od ruskiego na bazarze i dlatego nie miałaś możliwości zapytać lekarza jak to wygląda przy zmianie :(

Gość ania199023
zmienila mi lekarka, tylko powiedziala tak: mozna stosowac dodatkowa ochrone na samym poczatku, ale jak bedziesz brala te tabletki to bedziesz chroniona Chodzi mi o to,ze nie bralam tabl w 1wsz dzien krwawienia ani od razu po starych, tylko zrobilam 7dniowa przerwe. I czy to moze jakos wplynac na ta ochrone? W sumie byl to stosunek przerywany no ale jestem panikara...

Gość gość
Bzykaj się jesteś w pewnym stopniu zabezpieczona

Gość gość
Na Boga! Przeczytaj ulotkę!!!! Zmieniając z dwuskładnikowych jednofazowych na dwuskładnikowe jednofazowe, nowe tabletki możesz zacząć stosować od razu po przyjęciu ostatniej tabletki poprzednich tabletek lub w dowolnym momencie 7-dniowej przerwy lub najpóźniej po zakończeniu 7-dniowej przerwy. W każdym z tych przypadków jesteś cały czas zabezpieczona. WYSTARCZY PRZECZYTAĆ ULOTKĘ!!!

Gość ania199023
dzieki, masz prawo sie drzec;p b histeryzuje ale ta lekarka mnie nastraszyla, najpierw mi opowiadala przy badaniu o wpadkach niektorych dziewczyn a potem ze lepiej jeszcze gumke stosowac

Gość gość
a ulotke czytalam, tylko lekarka powiedziala mi cos innego, a trudno ot tak olac to co mowi lekarz. Mowila,ze ochrona moze byc slabsza

Gość gość
Lekarz może być konowałem. Producent odpowiada za to co jest napisane w ulotce. Jest ona również zatwierdzona przez odpowiedni urząd.

Gość gość
mam nadzieje,ze masz racje;p bo na niektorych forach czytalam,ze zaleca sie dodatkowe zabezpieczenie przy zmianie tabl. na slabsze

Gość gość
Na innych forach jest np. taka wypowiedź: Jeżeli pierwszy dzień cyklu został dobrze rozpoznany i bierzesz tabletki zgodnie z zaleceniem jak najbardziej jesteś bezpieczna. Dodatkowe zabezpieczenie dotyczy osób, które wzięły tabletke w kolejne dni cyklu, wtedy należy się zabezpieczac przez pierwsze 7 dni. tak więc są różne opinie, gdzieniegdzie piszą,ze wszystko zależy od ilosci estrogenu w tabl.

Gość gość
Powyższe tyczy się tylko i wyłącznie pierwszego opakowania tabletek, jeśli wcześniej nie stosowało się antykoncepcji hormonalnej. Co do tabletek słabszych i mocniejszych jest to mit, nie znalazłam potwierdzenia tego w żadnym rzetelnym źródle. Nie rozróżnia się słabszych i mocniejszych przy jednofazowych dwuskładnikowych tabletkach. Inna sprawa przy zmianie z dwu- na jednoskładnikowe lub jedno- na dwu- lub trój-fazowe i odwrotnie.

Gość gość
dziekuje, to nie pozostaje mi nic innego jak sie uspokoic i nie czytac innych wypowiedzi.. slabsze tzn. ze maja np, mniejsza iloc danego skladnika.

Gość gość
po prostu wszedzie sa inne zdania tak samo jak taka wypowiedź: Jeżeli zaczniesz do 5 dnia od rozpoczecia okresu- to 7 dni musisz się zabezpieczać i ta: od drugiego do piatego dnia miesiaczki mozesz zaczac i jestes zabiezpieczona jeszcze, ale pozniej juz trzeba uwazac.

Gość gość
''Jeśli zmienia Pani tabletki antykoncepcyjne z mocniejszych na słabsze należy stosować dodatkową metodę podczas 7-dniowej przerwy i pierwszych 7 dni stosowania nowych tabletek, ponieważ organizm musi się przestawić na mniejszą dawkę hormonów.''

Gość gość
Cytat z forum. To nie jest rzetelne źródło.

Gość gość
oby, ale na kilku forach tak pisza.A podobnie mowil mi lekarz

Gość gość
wszedzie widze takie wypowiedzi wiec chyba sa prawdziwe i dziewczyny niestety maja racje;/ przy zmienie tabletek A na tabletki B sa trzy opcje 1. albo nie robi sie przerwy - jest sie zabezpieczonym 2. albo zaczyna sie brac nowe w pierwszy dzien okresu podczas tej przerwy - jest sie zabezpieczonym 3. albo robi sie normlanie 7 dni przerwy, ale wtedy przez jakis czas trzeba sie dodatkowo zabezpieczac koniec kropka

Gość gość
To są bzdury wyssane z palca.

Gość gość
jak tak piszesz to mi pomaga i utwierdza w przekonaniu,ze nie mam sie czego bac.Dziękuje :)

Gość gość
Juz nie wiem co myslec. Po co ta ginekolog mowila mi zeby sie dodatkowo zabezpieczac? poweidziala: bo ja msuze miec pewnosc ze bedzie zabezpieczona w 100%. Dzis boli mnie brzuch. To moze byc od tabletek prawda? Tyle sie watkow naczytalam i wiekszosc dziewczyn mowi ze na pozatku trzeba sie dodatkowo zabezpieczac

Gość ania199023
Bylam dzis u innej ginekolog i ona potwierdzila,ze zmieniajac tabletki powinno sie dodatkowo zabezpieczac na poczatku opakowania... wiec to nie sa bzdury wyssane z palca. Chyba oszaleje z nerwow:(:(

Gość gość
Jak to jest? Jeśli zmieniłam tabletki z dwuskładnikowych na inne dwuskładnikowe (z 2 generacji na 3) a ostatnie 7 tabletek zawierało minimalną dawkę hormonów, ale taką aby mogło wystąpić krwawienie to jestem zabezpieczona czy nie? W ulotce nic nie jest napisane o ochronie :/ ani o dodatkowym zabezpieczeniu

Gość gość
Aż z ciekawości wyciągnęłam ulotkę by przeczytać i faktycznie nie jest wspomniane i dodatkowej ochronie . Gdzie przeszłam z lesine na aidee z 7 dniowa przerwa i na ulotce nie wspominają że należy dodatkowo się zabezpieczać