Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od kiedy pomidor pyt do mam nie używających schematów

Polecane posty

Gość gość

Mój synciu za tydzień skończy 8 mcy od dzisiaj podaje mu pomidora, a wy kiedy podałyście go pierwszy raz?

Gość gość
A jakie to ma znaczenie dla ciebie skoro juz podalas? Tak ogolnie to skoro nie uzywasz schematow to na zdrowy rozum moglas podac go jeszcze jak dziecko zebow nie mialo, bo jest mieciutki i bez skorki latwo by go dziaslami zmiazdzylo.

Gość gość
tylko, że pomidory są niby uczulające podobnie jak truskawki i cytrusy i dlatego wszędzie piszą żeby je dopiero koło roku podawać, najwcześniej od 10 miesiąca

Gość gość
Wiesz nie pamiętam dokładnie ale też coś koło tego. Gościu a autorka nie napisała że dziecko ma zęby:) To że ma 8 m-cy nie oznacza ze ma zęby;) A na zdrowy rozum to niektórym już w 4 m-cu wychodzą i co wtedy powinna według Ciebie już podać "bo ma zęby"?? Pomidory lubią uczulać więc bez przesady. Ja też nie używam schematów, ale kieruje sie instynktem.

Gość gość
To że jedno dziecko miało uczulenie nie oznacza że inne będzie miało. Po prostu trzeba obserwowac i nie szalec od razu za bardzo. Najlepiej podawac po troszeczku.

Gość gość
Tylko ze uczulic moze wszystko. I po to sie powinno podawac duzo rzeczy aby w przyszlosci nie uczulaly. Zobacz dlaczego w innych krajach sok pomaranczowy jest jednym z pierwszych produktow jaki sie podaje? Truskawki sa po 4- tym m-cu? WsYstko to sa granice umowne. I powinnas sie bardziej sugerowac tym co dziecko jest w stanie samo pogryzc a czego nie.

Gość gość
No masz w sumie po części racje:) Co do gryzienia to też jest spryt dziecka. Moja córka pierwszego zęba miała dopiero w wieku 10 m-cy a od dawna jadła różne twarde kawałki. Po prostu gryzła dziąsłami.

Gość gość
wiesz, jak w ciągu 3 dni nie będzie objawów to możesz podać znów. ja podałam jak mały miał jakieś 10 miesięcy, bałam się bo alergik ale na szczęście nic mu po pomidorku nie było i uwielbia :-)

Gość gość
Powinno sie karmic piersia i jesc samej roznorodne skladniki, wtedy szanse ze dziecko w przyszlosci bedzie cos uczulac sa znikome. Ale polski matki nie wiem czemu nawet jak karmia piersia to unikaja a to truskawek, a to cytrusow, to tego to tamtego, to nie dziwota ze pozniej dziecko zje cos i od razu uczulenie albo bole brzucha skoro nie prYzwyczajone.

Gość gość
Zacznijmy od tego,ze w opracowaniu najnowszego schematu jest jak wol napisane,ze nie ma naukowych dowodow na to ze opoznienie wprowadzania prpduktow potencjalnie alergizujacych ma jakis sens. Ja pomodor podaje po y miesiacu. Jak wszystko inne,tylko powoli i po troszeczku.

Gość gość
witajcie odświeżę temat. Jestem autorką, pomidorka po kawałeczku z dnia na dzień wprowadzam więcej, zaczęłam od "d*pki" malutkiej, Gotuję go razem z innymi warzywami do obiadku. Mój synuś też alergik. Najpierw skaza białkowa, miał robione badanie, które wykazuje, że ma tą alergię pokarmową, póki co na nic nie wyskakują żadne objawy :)