Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy Wasi teściowie rodzicie dziadkowie wtrącali się w wybór imienia dla dziecka

Polecane posty

Gość gość
Oczywiście że włączali się (nie: wtrącali) w wybór imienia. Przecież dziecko to nie pluszowa zabawka, którą zamierzam sobie sprawić do trzymania na prywatnej poduszce ale członek całej rodziny i osoba, imię dla której warto zopiniować, żeby potem dziecko się nie wstydziło. Doprawdy... często tutaj dziwię się jak przedmiotowy stosunek do dziecka i jego krewnych mają matki. Aż dziw że przy takiej niedojrzałości udaje się takim jednostkom ciążę donosić.

Gość filtr do kawy
Lucja - super imie. U mnie nikt by sie nie rzucal,obydwie rodziny nie maja takich ciagotek. Ale i tak nie zdradzalismy nikomu imion przed urodzeniem - chcielismy je przedstawic juz jako czesc naszego dziecka.

Gość Jestem teściową i mieszam się
bo muszę - syn chce dać dziecku normalne imię (Jaś, Paweł, Marcin - z tych chce wybrać) a córka Jakieś Oliwiery, Nikodemy, Brajany, w ogóle nie zdawałam sobie sprawy że są takie imiona. Dziecko ma ponad tydzień i niedługo minie termin urzedowy, a dalej jest bezimienne...

Gość gość
Ja chciałam Ingę ale wszyscy z rodziny męża zaczęli gadać że co to za imię, że brzydkie i bezsensowne... Przykro mi było...

Gość gość
moja teściowa ,tak bliżej porodu pierwszego dziecka ,dzwoniła z coraz to nowszymi pomysłami na imię ,za każdym razem mówiłam jej że mamy wybrane imię ale Ona swoje i tak nic nie osiągnęła tym ,jak drugi syn miał się urodzić to nawet się nie zająknęła ,dała sobie spokój z wyborem imienia ,po za nią nikt nie doradzał ,odradzał nikt się nie wtrącał .

Gość gość
U mnie tez tesciowie sie wpierdzielali... zreszta uwazaja sie za wyrocznie. Babciunia wymyslila imie Ivo, a dziadek forsowal Jasia. Syn dostal imie, ktore wybralismy z mezem jednoglosnie Jakub. Do dzis potrafia powiedziec, ze jest 6mcy na zmiane i mamy isc do urzedu...

Gość MamaCóreczki
U nas się wtrącali wszyscy chyba.... Jeszcze córka sie nie urodziła, a już słuchałam "a jakie imię?" itp itd. Najgorsza była moja mama, ciotka i babcia od strony męża. Początkowo chciałam Oliwkę, ale zrobił się mega boom, więc wycofałam się. Chciałam dla córki imię nieoklepane a zarazem w miarę uniwersalne i łatwe do wymówienia dla każdego (ciągle wahamy sie nad wyjazdem za granicą i stąd to). Z mężem mieliśmy umowę, że ja mam decydujący głos ws córki, a on ws syna, kiedy jeszcze nie znaliśmy płci. I tak ja chciałam Nina, Ada, mąż proponował Dominika, ale dla mnie było za długie. Wahaliśmy się między Niną i Adą i to wywołało w rodzinie falę oburzenia, bo: to nie jest imię żadnej świętej, że brzydkie, że nie polskie.... Moja matka wyskoczyła z tekstem "Nina na pewno nie". Odpowiedziałam "na pewno, to nie Ty będziesz o tym decydować" i więcej nie podniosła uwag. Teściowie niby nie furczeli, ale strasznie kręcili nosami. Teściu parę razy zasugerował, żeby nazwać po którejś z babć, ale co ciekawe, tylko ze strony męża brał pod uwagę: Janina i Halina. Babcia męża przeżywała, że to nie święta, że co to za imię ni to Nina ni Nino i nie wiadomo co. A moja ciotka była najlepsza. Próbowała nas zmuszać to studiowania indeksu imion świętych, wyszukiwała i podsuwała, że np. Barbara itp. Śmialiśmy się z tego, ale pałę przegięła, jak ja już leżałam na patologii a ona wydzwaniała do mnie i rzucała teksty, że co to za imię, że będą za nią wołać Nina co d**ę wypina itp... Odpowiedziałam, że Janina (jej imię) tez się tak rymuje i czy ma takie wspomnienia. W dniu porodu, miałam cc, leżę ledwo żywa, nie cuzję od pasa w dół, a ta dzwoni i ani be ani me ani gratuluję jak się czujesz, tylko z mordą na mnie, że urodziłam w Katarzyny, a to takie piękne imię i mam tak nazwać! MAM i koniec! Powiedziałam, że nie życzę sobie takich telefonów, żeby ogarnęła tyłek i się zastanowiła, po czym się rozłączyłam. Od tamtej pory nikt więcej nie zwrócił nam uwagi, a Ninę zdrabniają na różne sposoby i chwalą, że pasuje imię do dziecka.

Gość gość
Do MamaCóreczki - wiesz, czytając Twoją wypowiedź miałam wrażenie, że piszesz o mojej sytuacji :D Jestem w ciąży, ale nie znam jeszcze płci dziecka. Ustaliliśmy z mężem, że dla chłopca będzie Filip, a dla dziewczynki właśnie Nina :) no i moi rodzice w sumie już się przyzwyczaili i nie wymuszali na nas innego wyboru, ale teściowa daje czadu :) Mąż też ma babcie Janinę i Halinę :) jego mama też Janina, więc im tłumaczę, że to jakby taki skrót od tego imienia i że wnuczka będzie miała po części imię po niej i babci, ale otóż teściowa (ma 3 synów), która zawsze chciała mieć córkę Anne, tylko to imię bierze pod uwagę.. No nic, ma jeszcze kilka miesięcy na zaakceptowanie imion które wybraliśmy.. A bo Filip też jej się nie widzi, bo jak to zdrabniać :D Ale mam nadzieje, że nikt mi nie będzie wydzwaniał w sprawie zmiany imienia jak na porodówce będę leżeć.. Chyba, aż tak nawiedzeni to nie są..