Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

4 tyg po porodzie a kikut pępowinowy nadal nie odpadł

Polecane posty

Gość gość

troche się martwię bo 4 tygodnie temu urodziłam córkę, a jej kikut pepowinowy nadal nie odpadł. Psikam go oczywiście octeniseptem, nie ma żadnego stanu zapalnego. Jest on oderwany jakby do połowy i w "środek" tez psikam octenseptem - pediatra mówił, że w ten sposób będzie sie wysuszał tam gdzie jest oderwany. Myślałam, ze wczesniej odpadnie bo ponad 2 tyg temu troche krwawił, a połozna mówiła, że to znak że niedługo odpadnie. A tu nadal nic...martwię się trochę bo wydaje mi się, że to długo. Nie wiem czy ma to związek z tym, że córka ponad 2 tygodnie po urodzeniu nie przybrała ani grama na wadze - okaząło sie, że mam jałowy pokarm - i dopiero od niedawna zaczęła tyć ( jest na mm )? To moje pierwsze dziecko więc troche panikuję

Słuchaj się lekarza i położnej, moim zdaniem forma karmienia nie ma tu nic do rzeczy, pilnuj, żeby kikut był suchy i czekaj :-)

Gość gość
przestań psikać ocentisptem ja czekałam ponad 3 tyg odpadł jak przestałam go psikać i unikałam moczenia. Zasuszył się i po dwóch dniach już nie było

Gość mua123456
musisz wysuszać , pskiaj raz dziennie w celach odkażeniowych. jedzenie tu nie ma nic do tego. jednym rany się goją szybciej, innym mniej. Zimnoj ets ma przykryte ubrankime, więc dłużej się schodzi ...

Gość gość
Ja psikałam z zewnątrz i okazało się, że źle. Bo właśnie trzeba pępowinę trochę wyciągnąć do góry i tam wewnątrz psikać.. czyli z opisu wychodzi, że robisz dobrze. Nam dopiero pokazała położna, jak to robić i po 2 dniach już odpadł. Zrób tak... delikatnie weź kikut do góry (ostrożnie) i wyczyść wszystko na około (tam gdzie mokre) patyczkiem do uszy (ten dla cdziecka będzie lepszy, lepiej osuszy). I jak to wyczyścisz, to wtedy psiknij raz octaniseptem.

Gość mua123456
tak własnie tak , trzeba odgiąć ! ja też psikałam na początku z zewnątrz ! nie bój się, nic nie zrobisz dziecku :)

Gość gość
autorka to ja - "wyciągam" ten kikut, tak jak trzeba. W szpitalu położna pokazywła nam jak kap[ać i pielęgnowac dziecko. Psikam też w to miejsce gdzie kikut jest już w połowie oderwany...kurcze dlaczego to tak długo trwa?

Gość gość
Jak już ktoś powyżej napisał - różnie goją się rany u dzieci. Mojej córce prawie 3 tygodnie trzymał się kikut, u znajomej odpadł już w 4 dobie po urodzenia, a inna znajoma męczyła się prawie 2 miesiące. Te same metody utrzymywania w czystości i suchości kikuta tylko dzieci różne i tutaj jest odpowiedź. Najważniejsze aby nie wdało się żadne paskudztwo.

Gość gość
mojej odpadł po 1,5 tygodnia tez kazali psikac octeniseptem ale psikalam moze 2 dni pozniej waciki ze spirytusem i elegancko sie wszytsko zagoilo i odpadło :)

Gość gość
Mojemu bratu odpadł dopiero po dwóch miesiącach. Mojej córce jakoś po 3 tygodniach. Skoro lekarz mówi że jest ok to sie nie martw.

Gość gość
pierwszej córce odpadł po 10 dniach (przemywaliśmy spirytusem, pępowina była cienka), natomiast drugiej córce po 4 tygodniach (przemywaliśmy octeniseptem, ale nic to nie dawało - położna podcięła go skalpelem :( )

Gość gość
a, znaczenie miało to, że za drugim razem pępowina była bardzo gruba, mąż przecinał ją na 3 razy ;)

Gość gość
mi polozna kategorycznie zabronila moczyc pepek,niczym nie mielismy psikac. Pepek odpadl synowi w 9 dniu zycia.octeniseptem podobno sie psika jak cos sie juz dzieje.

Gość gość27
Zamien oktanisept na spirytus zwykły 1czesc wody na 2 spirtu, pare dni i zapomnisz o kikucie. To rada polożnej w przypadku gdy mojemu dziecku po oktanisepcie długo kikut nie chciał odpaść :)