Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem

Polecane posty

Gość gość

Hej . Mam problem i nie wiem co zrobić . Miałam wynajmować mieszkanie ze znajomymi , ale niestety nie mam kasy i muszę zostać w domu rodzinnym . Poinformowałam ich o a tym , a oni że muszę oddać kasę , bo za mnie założyli . Fakt powiedziałam im , że oddam jak będę miała , ale teraz całkowicie zrezygnowałam . Nie mieszkałam z nimi w ogóle , nawet nie byłam w tym mieszkaniu . Powinnam oddać ?

Gość gość
powinnas bo blokowałas miejsce, jakby wczesniej wiedzieli to by wzieli kogos innego kto by zapłacił.

Gość gość
Nie nie założyli za Ciebie a założyli że będziesz mieszkać a to różnica

Gość no masz ci los
A ustalałaś z nimi to, że mają za Ciebie założyć? Jeśli zależy Ci na znajomości z nimi to bym oddała, bo jak ktoś wyżej napisał gdyby wiedzieli, że Ty nie wejdziesz na to miejsce to poszukali by kogoś innego. Ale jeśli nie masz zamiaru utrzymywac z nimi kontaktów to szkoda kasy. Choć honor... Hmm

Gość gość
powiedziałam im tak , że nie mogę zapłacić bo mam krytyczną sytuację i jeśli chcą to niech szukają kogoś innego albo niech założą za mnie a jak będę miała to oddam ... Jestem mi strasznie głupio , ale nie mam na razie skąd tą kasę wziać . Nie zrobiłam tego specjalnie bo byłam przekonana , że będę razem z nimi mieszkać

Gość gość
jak ci jest głupio to znaczy napsociłaś. odszczekuję to żeby nie płacić

Gość gość
No głupio , chyba każdemu byłoby głupio , bo trzymali dla mnie te miejsce , Czyli zapłacić ?

Gość gość
no raczej.

Gość gość
ile tej kasy mialabys zaplacic i za co tak wlasciwie?

Gość gość
a co to za róznica ile ? kaucja, pierwszy miesiąc i prowizja jeśli przez agenta. razem z 5-6 koła do podziału na 3-4 osoby zapewne czyli ponad tysiaka

Gość gość
dlaczego mialaby placic kaucje? kto jej to odda jak sie wszyscy beda wyprowadzac?

Gość gość
znajomi zapewne. kto ma tą kaucję dziś zapłacić jeśli projekt nie wypalił ?

Gość gość
Jasne, na pewno za 5 lat znajomi oddadza jej kaucje :D ten kto wskoczy na jej miejsce powinien zaplacic kaucje

Gość gość
kaucję się płaci zwykle z góry czyli znajomi już zapłacili a nie jak się może ktoś wprowadzi. Nie będzie 5 lat bo autorka się wycofała i muszą zmienić na tańsze/mniejsze tylko koszty poszły.

Gość gość
z tego co autorka pisze to znajomi sie tam wprowadzili, wiec juz za nia zalozyli

Gość gość
Niech się walą na ryj, mogą ci naskoczyć ;-)

Gość gość
Jeśli nikt dodatkowy się nie wprowadzi to oni tę jej część płacą każdy po równo. Jeśli wprowadzi się ktoś inny to płaci ta osoba.

Gość gość
A ja bym wolał odzyskać tą część "po równo" od nieodpowiedzialnej laski póki nikt się nie wprowadzi. Nikt nie powiedział ze znajomi sypią hajsem.

Gość gość
Jeśli mieli, żeby założyć to widać mają. To nie jest brak odpowiedzialności tylko sytuacja kryzysowa. Mogli szukać od razu kogoś innego.

Gość gość
chyba że teraz właśnie przekonają się czy jest odpowiedzialna. nie wiesz czy zapłacili bo mieli. a może zapłącili a teraz nie mają na co innego. "zapłacili to mają" to taka hipokryzja dla utulenia sumienia

Gość gość
Ona nie określiła kiedy odda tylko powiedziała, że odda jak bedzie miała. Rozsądni ludzie w takiej sytuacji nie wydają ostatniego grosza. :o Ona postawiła sytuację dość jasno.

Gość gość
Teraz to już nie jest stawianie sprawy jasno tylko nieodpowiedzialność. Stawianie sprawy było możliwe dopóki nie zapłacili.

Gość gość
mogli szukac kogos innego ale chcieli byc dobrzy, bo mówiła ze akurat teraz nie ma - no i załozyli... i za tę dobroć teraz bekneli. Mają kase czy nie mają... założenie za kogos to jak pozyczka... jak pozyczasz od bogatego to tez musisz oddac.

Gość gość
gościu z 00:16 przeczytaj jeszcze raz opis sytuacji. Ona ich poinformowała gdy już założyli. sorry

Gość gość
Sam przeczytaj. "powiedziałam im tak , że nie mogę zapłacić bo mam krytyczną sytuację i jeśli chcą to niech szukają kogoś innego albo niech założą za mnie a jak będę miała to oddam ..."

Gość gość
taa.. ale zalozyli z jakiegos powodu. Poinformowała ich ze nie bedzie z nimi mieszkac po fakcie załozenia... a przedtem twierdziła ze bedzie, tylko nie ma kasy chwilowo.

Gość gość
Aha to jesteśmy w różnych wątkach :) " Poinformowałam ich o a tym , a oni że muszę oddać kasę , bo za mnie założyli ."