Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ma35

efekt tyndalla kwas hialuronowy i botoks w dolinę łez

Polecane posty

Gość ma35

Dzień dobry. Czy po wypełnieniu preparatem restylane okolic doliny łez po uprzednim podaniu w to miejsce toksyny botulinowej? 2 tygodnie wcześniej Pani dr podała mi botoks pod oczy w miejsce gdzie tuż obok biegnie nerw wzrokowy ( tak się wyraziła - tzn. powiedziała:"teraz muszę być ostrozna, bo nakłuwamy w okolicę nerwu wzrokowego") Po 2 tygodniach podała wypełniacz w dolinę łez zaczynając tuż pod okiem i na policzku wzdłuż nosa. Od 2 dni jestem spuchnięta, a pod okiem w kąciku powstały takie woreczki - przeczytałam o efekcie Tyndalla i się przestraszyłam. Proszę o fachową poradę specjalistów medycyny estetycznej - czy to zniknie? czy mam powód do niepokoju? jak sobie pomóc? Dziękuję za Państwa czas i pozdrawiam wszystkie Panie.

Efekt Tyndalla jest związany z kwasem hialuronowym i polega na specyficznym odbiciu światła przez koloid jakim jest kwas. Skóra w obrębie powiek jest 4 razy cieńsza niż w innym miejscu w związku z tym takie "prześwitywanie" kwasu jest całkiem prawdopodobne. Niektóre osoby nazywają to "granatowym glutem". Są osoby którym to nie przeszkadza, a są takie, które nie mogą na siebie patrzeć mając coś takiego w dolinie łez. Jeżeli masz worki pod oczami to wysoce prawdopodobne, że toksyna botulinowa dyfundowała - nie musiał być to błąd lekarza - ponieważ czasami jak strzeli naczynko podczas zabiegu to wraz z krwią mogła przedostać się toksyna w inny obręb okolic oka - stąd powyższe worki. Jest też możliwość, że podczas iniekcji strzeliło jakieś naczynie limfatyczne - stąd obrzęk. W tym wypadku możesz masować powieki wykonując tym samym mechaniczny drenaż - niestety może to spowodować, że kwas szybciej się wchłonie.

Gość magda1973
też to mialam-trzeba wykonac drenaz limfatyczny oczu-dostepny na you tube i srednio co godzine smarowac maścią z zywokostem wokol oczu w pierwszy dzien.Drenaz raz dziennie ,maśc pod oczy potem 2 -3razy dziennie.Zlikwidowałam w ten sposob efekt tyndalla