Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anielka Helenka

Pieluszki wielorazowe

Polecane posty

Gość Anielka Helenka

Używały któreś z was może kieszonek Gzooby, Ecobambino, Lulajbaby, Milovia, Maylily lub formowalek Pupeko? Które z wymienionych były waszymi ulubionymi, a z których jesteście najmniej zadowolone? Jak wyglądają wasze stosiki?

Gość Anielka Helenka
formowanek

Gość Anielka Helenka
Żadna nie używa? Wszystkie lecicie na jednorazówkach?

Gość gość
ja będę używać, dziecko w drodze. kupiłam otulacze i do tego pieluchy tetrowe podwójnie tkane, ale można też wkłady. otulacze 9 sztuk kosztowały mnie ok 400 zł a tetra 150 zł. podejrzewam że nie będę musiała dokupić, a jeśli tak to 2 -3 sztuki . koszt jak widać jest mały w porównaniu z papmersami. bo na jednorazówki i miesięcznie wydaje się na początku ok 100-200 zł. a tutaj drugie dziecko też używa. wbrew pozorom matki zaczynają używać wielorazówek, a z tego co wiem na zachodzie robi się to modne. u nas jest to kosmos.

Gość gość
mam otulacz i nie za 400zł bo można za grosze kupić, masakra nie polecam, jak włożysz tetrę to jest tak duża ta pielucha jak by dziecko miało na sobie 3 mega zużyte pampersy, wyrzuciłam ten szajs i jadę na jednorazowych, nie będę sobie rąk mazać ze zmianą tetry....

Gość gosc 444
Używałam pieluszek wielorazowych przy pierwszym dziecku, na dniach urodzi się drugie i też będę używać. Jednorazowe pieluchy zakładałam na noc jak było większe i przesypiało całą noc i też rzadko sikało w nocy.No i oczywiście na dłuższych wyjazdach. Ogólnie świetna sprawa - po półtorej roku dziecko było już zupełnie samodzielne w zakresie toalety - wołało za każdym razem kiedy odczuwało potrzebę. Pieluszki rosną wraz z dzieckiem, koszty małe, a prania w domu i tak jest dużo. Początkowo tylko napotkałam opór ze strony położnej, że to musi być niezdrowe. Oczywiście natłumaczysz się też znajomym, że to dobre rozwiązanie. Życzę powodzenia!

Gość gość
że też wam się chce tak męczyć...

Gość Anielka Helenka
A te wymienione w temacie któraś z was może używała?

Gość gość
A czy w ramach oszczędności same używacie podpasek wielorazowych? Albo tetry i otulaczy?:)

Gość Anielka Helenka
Gościu bardzo dużo otulaczy kupiłaś, bo zazwyczaj przecież wystarczą ze 3 i do tego kupiłaś nieproporcjonalnie dziwnie mało tetry.. tylko 15 sztuk? Na 9 otulaczy? Ja tetry też będę używać, ale nie chcę się ograniczać i mam ochotę wypróbować możliwie każdy z systemów. I raczej u nas robi się to modne, bo na zachodzie jest modne od około 10 lat. :)

Gość Anielka Helenka
Gość 444, ale trafiłaś inteligentną położną. I pomyśleć, że tacy ludzie pracują w służbie zdrowia.

Gość Anielka Helenka
Podnoszę. Może ktoś używa czegoś z wymienionych w temacie systemów i marek?

Gość gosc 444
:) na szczęście wizyty położnej kończą się po zdjęciu szwów wiadomo jakich :) nie używałam wymienionych przez Ciebie marek. Nie pamiętam jaka to była firma, a metki obcięłam, żeby nie drażniły dziecka. 15 otulaczy z wkładami bambusowymi. Pieluchy tetrowe w zasadzie służyły mi tylko jako podkład albo do wycierania, czyli do wszystkiego i niczego. Czemu uważacie to za nie wygodne? Wsadzenie do pralki zajmuje tyle czasu co wyniesienie waszych pampersów na śmietnik, a wywieszenie na suszarkę zdecydowanie mniej czasu niż zakupy kolejnych pieluszek :) Każdy robi co chce :)

Gość Anielka Helenka
Jakich szwów? Masz na myśli CC? Ja też nie rozumiem czemu ludzie myślą, że są niewygodne.

Gość Anielka Helenka
Tetry też chciałabym spróbować, bo podobno wcale nie ma z nią więcej zachodu niż z wkładami, a do tego szybciej schnie. W sumie najszybciej, bo wiadomo, że się rozkłada do bardzo cienkiej warstwy, a wkłady są jednak grubsze.

Gość gość
Ja szukam pieluszek wielorazowych ale nigdzie nie mogę ich kupić:( Do tetry jakoś nie jestem przekonana

Gość gość
kupa w takich pieluchach musi byc fantastyczna do ogarniecia

Gość gość
kupe trzeba wywalic do wc zafajdane gatki namoczyc zaprac i prac i czasem sie nie dopieraja

Gość olaboga13
Fajnie. Jak byłam w ciąży to myślałam o takich pieluszkach, ale ostatecznie poszłam na łatwiznę i zaczęłam kupować jednorazowe. Ale teraz jak syn ma prawie 13 mies chyba w końcu spróbuję. tym bardziej że i tak dużo udaje się złapać w nocnik. A teraz latem lub na działce to zakładałam mu zwykłe bawełniane majteczki (głównie żeby mu tak gorąco nie było i pupa się nie odparzała) tak więc do prania ich jestem przyzwyczajona. Z pieluszką będzie jeszcze wygodniej, bo przy majteczkach musiałam dodatkowo biegać ze ścierką do podłogi ;)

Gość gość
jeszcze jakies opinie doswiadczone mamy? zastanawiam sie nad zakupem takich pieluch ale obawiam sie tych kup

Gość gość
Ja używam lulaybaby i bambam. Mam 24 pieluszki i 35 wkładów. Super sprawa. Mają śliczne wzory, są ciepłe i łatwe w użyciu. Pampersy sa w użyciu tylko gdy wychodzimy z domu.