Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po co chrzcicie dzieci i bierzecie slub koscielny skoro nie wiecie o co chodzi

Polecane posty

Ależ wiemy o co chodzi :) nam :) mi np. o szczęście rodziny, o to żeby mieć święty spokój, no i o okazję do imprezowania bo bardzo lubimy takie zloty rodzinne...nie widzę powodu żeby pozbawiać siebie i innych okazji :) Poza tym na złą drogę zeszłam w sumie niedawno ;) pamiętam ile radości dawało mi chodzenie na wszelkie nabożeństwa w dzieciństwie, udział w jasełkach, sypanie kwiatów na procesjach...itd. i nie widzę powodu żeby moje dziecko pozbawiać tego typu przyjemności o ile będzie miało ochotę, a pewnie będzie bo jednak większość dzieci lubi chodzić do kościoła w wieku przedszkolnym i wczesnej podstawówce :) a co potem dziecko zrobi to już jego sprawa

Gość gość
No to teraz z innej beczki jeśli chodzi o chrzest i inne sakrmenty . Skoro nie chrzcicie dzieci to czy wyprawiacie i uczestniczycie w Świętach Bożego Narodzenia, przeciez to katolickie święto. Z pewnością ubieracie choinkę i kupujecie dzieciom prezenty, sami sobie zaprzeczając. Dla mnie to jest obłudne że chrzci się dziecko dla zasady, a mówi żenie wierzy w ten cały kościół, to po co chrzicie, po co ślub bierzecie. Jak bym nie wierzyła to bym nie chrzciła i ślubu nie brała na pewno.

Gość gość
Dokładnie, moja córka idzie do komunii w tym roku i wiecie co było śmieszne. Tydzień temu zorganizowana w kościele po mszy spotkanie z rodzicami w sprawie komunii, prawie 3/4 rodziców, które nie chodzą do kościoła wystroiła siebie, swoje dzieci i pędem przybiegła do kościoła. Mnie takie osoby śmieszą. Bo po co do kościoła, ale przecież komunii, imprezy i prezentów moim dzieciom nie można odmówić.

Gość gość
Bardziei cenię osoby, które mówią że nie wierzą i nie uczestniczą w tych sakramentach, niż te obłudne które nie wierzą, ale dzieci chrzczą i posyłają do komunii.

Gość gość
Myśmy chrzcili dziecko dlatego żeby zryte katole potem by mu żyć nie dały. Rodzina oczywiście naciskała rodzice i ciotki, ale z nimi to pół biedy. A Katole (mówię o takich katolikach którzy w niedzielę ładnie do kościółka idą do pierwszej ławeczki siadają a po kościele każdemu przy obiadku tyłek obrabiają, zazdroszczą i duszą się w swoim jadzie czyli jakieś 50%, oni tez nie mają bladego pojęcia o kościele i sakramentach). Wiem jesteśmy obłudni ale czasem trzeba usiąść między wrony i krakać jak one!!!

Gość gość
to ze ty autorko masz inne zdanie to nie przypisuj do swojego punktu widzenia o slubie koscielnym i chrzcie pozostałych bo ja znam samych ludzi ktorzy wiedza o co w tym chodzi i sa swiadomi tego a ty nie masz co robic to zmyslasz i piszesz bzdury nie wpierdalaaaaj sie komus w reeeliggiiiee bo to żałosneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zajmij sie soba i swojaa duuuupaaaaaaaaaaaa bo rozzumu ci brak i taktu

Gość gość
"Skoro nie chrzcicie dzieci to czy wyprawiacie i uczestniczycie w Świętach Bożego Narodzenia, przeciez to katolickie święto. Z pewnością ubieracie choinkę i kupujecie dzieciom prezenty, sami sobie zaprzeczając." eee tam. Święta Bożego Narodzenia to zaadoptowane przez Kościół święto przesilenia zimowego. Stare, dobre pogańskie święto. Do tego w ramach tradycji zachowały się (oczywiście pozmieniane w międzyczasie) różne pogańskie rytuały. Kościół nie mógł ich wyplenić to zaadaptował. Takie to chrześcijańskie jak puszczanie wianków w noc świętojańską :P

Dokładnie :) wszystkie święta kościelne wzięły się stąd, że ludzie uprawiali gusła w określonym czasie i kościół po prostu ustawił wtedy swoje święta, żeby udawać, że guseł już się nie uprawia :) stąd choinki i inne takie :p

Gość gość
poczytajcie, skad sie wziela choinka, a nie wypisujcie bzdur! dla kinsekwencji wypadaloby nie obchodzi swiat katolickich wcale. albo obchodzcie te poganskie zabobony.

I powiem wam, że jest dla mnie coraz mniej dziwne, że ludzie odsuwają się od tego waszego kościoła :) i zapisują isę do innych wyznań np. świadków jehowy itp. bo tam nikt nikogo nie obraża, nie pyta się głupio dlaczego chodzi, ludzie są życzliwi i raczej współczują tym, którzy nie wierzą w boga...a nasi katole nic tylko jadem plują, oceniają, wywyższają się itd. :o i powiem wam, że gdybym kiedyś chciała wrócić do kościoła i gdybym jakimś cudem uwierzyła w boga na pewno zapiszę się do innego wyznania bo wyznawcy naszego mnie brzydzą :o a im katol bardziej gorliwy tym głupszy i fałszywszy

Gość gość
Widze Kinga, że o świadkach jehowych nie masz równie bladego pojęcia co o katlikach. Jeśli nikt ich do niczego nie zmusza, to ciekawe dlaczego przynajmniej raz wmiesiącu pukają do moich drzwi i namawiają na przejście na ich wiarę. Najpierw radzę się doedukować a później wychwalać.

Gość gość
Znam w swoim otoczeniu rodzinę, która nie chodzi do kościoła i nie chrzci dzieci, nie mam zamiaru wytykać ich palcami. Tak jak powiedziałam cenię sobie bardziej to ze potrafią się do tego przyznać, a nie raz na rok ubrać najlepsze ubrania i do koscioła lecieć bo szopka w kościele przecież jest. Śmiech;))

Sama się wyedukuj i nie osądzaj innych po tym co sama byś czuła gdybyś miała innych przekonywać do swojej wiary :) oni mają inne podejście do tego...przynajmniej te kilka osób, które znam :)

Gość gość
co wy sie tak ciagle jaracie cudzym zyciem :o

Gość gość
No wiesz śmieszne by było dnia mnie to jakby mi ktoś kazał chodzić i namawiać innych do swojej wiary, to takie kupowanie ludzi a nie wiara :)

Gość gość
choinka to tradycja pogańska:) poza tym Jezus wg najnowszych badań urodził się na wiosnę :) a nie w grudniu :) dowodem na to jest fakt ze w miesiącach zimowych w okol. Betlejem nie wypasa się nocą bydła i owiec... a przecież do dzieciątka przybieżeli pasterze którzy w nocy czuwali nad swoim bydłem. a bydło wypasa się tak od marca do października także nocą

Gość gość
Chionka choinką, ale jak sama nazwa świąt mówi jest to Boże Narodzenie. Więc dlaczego nie ubierasz tej choinki w maju tylko właśnie przed 24 grudnia, wtedy kiedy są święta. Jak głupia jedna z drugą papugujecie innych, a tutaj się chwalicie że nie wierzycie i do kościoła nie chodzicie.

Gość gość
" Więc dlaczego nie ubierasz tej choinki w maju tylko właśnie przed 24 grudnia, wtedy kiedy są święta" Bo wtedy jest przesilenie zimowe. I było zawsze. To KRK podłączył się do tradycji pogańskiej. Dlatego Boże Narodzenie obchodzone jest zimą. Chciano przykryć stare pogańskie święto nowym chrześcijańskim :P.

Gość gość
a i wiele rzeczy się robi tradycyjnie, choć się wcale w to nie wierzy :P. Jak np wróżby andrzejkowe, lanie wosku itd. Swoją drogą KRK jest przeciwko takim rzeczom.

Że już nie wspomnę o tym, że ludzie są wstanie jechać do kościoła z niemowlakiem w wózku przyozdobionym czerwoną kokardką - wiadomo po co :D - nawet do chrztu niektórzy tak przyjeżdżają i im nie wstyd guseł :D

Gość gość
w sumie Andrzejki to też dobry przykład ożenienia tradycji. Wróżby i takie tam połączono z kultem świętego :P. W sumie zabawne.

Gość gość
Nie mam zamiaru chrzcic dziecka.