Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klientka z Allegro

Pytanie odnośnie paragonu faktury i zwrotu

Polecane posty

Gość Klientka z Allegro

Kupiłam na allegro towar, który sporo odbiega od zaprezentowanego foto. Sprzedawca zgadza się na zwrot. Problem w tym, że nie mam paragonu. Nie jestem też w stanie powiedzieć czy był w paczce czy nie ponieważ wszystkie paragony z zakupów na Allegro mam, a tego akurat nie. Nie mogę zerknąć do koperty od kuriera, bo wyrzuciłam ją do śmietnika, a kiedy tam zeszłam żeby poszukać, to okazało się, że jest tam już tyle śmieci, że nie dokopałabym się. Jako, że oni mają moje dane, to wydaje mi się, że mogliby wystawić mi fakturę bo chyba d*plikatu paragonu nie mogą. Teraz mam problem, bo uparli się na ten za sr any paragon, co mam zrobić, pomóżcie.

Gość byłeś w zomo byłeś w ormo
Też kiedyś dostałem towar bez paragonu, odesłałam i sprzedawca mi wpierał, że wysłał i mam mu dosłać. Postraszyłem bezczelnego gnoja urzędem skarbowym i momentalnie oddał kasę. :classic_cool:

Gość Klientka z Allegro
:-) no to chyba tez tak zrobię.

Gość ale dostałaś towar
bez paragonu czy wywaliłaś ten paragon razem z kopertą?bo jak wywaliłaś, to oni ani nie mogą wystawić faktury, ani zrobić zwrotu.

Gość ale dostałaś towar
aha, sory, nie doczytałam, sama nie wiesz :p no to jeśli ten paragon jednak był w paczce to d**a blada, nie zwrócisz tego towaru.

Gość Klientka z Allegro
ale dlaczego skoro mają moje dane i wiedzą, że u nich kupowałam. przecież kopię paragonu oni mają u siebie.

Gość Klientka z Allegro
A czy mogą wystawić d*plikat paragonu?

Gość spaślak_
i ma rację.mylisz pojęcia. twoje dane ma więc mozesz reklamwoac zakupiony produkt bo do tego wymagane jest jedynie udowodnienie zakupu, ale do zwrotu kasy urzad skarbowy zazwyczj wymaga paragonu wiadomo wszak ze gdyby nie wymagal to sprzedawca notorycznie robilby sobei fikcyjne zwroty. nie masz paragonu mozesz liczyc na dobra wole. moze4cie isc na kompromis wyslesz mu oswiadczenie ze zgubilas paragon a on wtedy dokona zwrotu o ile sie zgodzi.

Gość spaślak_
nie moze. moze zrobic ksero paragonu z rolki zapasowej o ile ja ma a nie zgrywa na plyte. ksero to nie jest paragon juz wyzej ci wyjasnilem po co jest wymagany ten paragon gdyby mozna robic kopie to bezcelowe byloby stosowanie paragonow fiskalnych. d*plikat mozna zrobic do faktury do paragonu bo wtedy oryginal paragonu jest przypiety do kopii faktury bo paragon jest zawsze tylko jeden. mozesz go straszyc urzedem skarbowym to nic nie da bo on o ile wystawil ten paragon to ma jego kopie na rolce zapasowej wiec guzik mu zrobia.

Gość Klientka z Allegro
k***a to nie dobrze

Gość spaślak_
jest wyjście z tej sytuacji teraz dokładnie przeczytałem pierwszy post ale nie napsize jaki bo jestes strasznie wulgarna a ja za takimi ludzmi nie przepadam :D szukaj jednak i czytaj do skutku wszystko masz napisane moze jednak wpadniesz na to jak oddac nie korzystajac z instytucji zwrotu.

Gość Klientka z Allegro
jedno "k***a" i już wulgarna? Stracę stówę przez świnię, która umieszcza nieprawdziwe zdjęcia na aukcji... dzięki za pomoc tym co chcieli.

Gość spaślak_
no juz jesteś blisko znalezienie wyjscia z sytuacji :D

Gość gość
Ze strony allegro: "Chcę zwrócić towar. Czy muszę odesłać paragon? Nie ma takiego obowiązku. Jednak ze względu na konieczność udokumentowania zwrotu przez sprzedającego, warto dołączyć paragon do zwracanego przedmiotu."

Gość Klientka z Allegro
Dziękuję Ci bardzo.

Gość spaślak_
no to niech ci allegro odda ta kase jesli tak napisalo zycze powodzenia :D przeczytaj regulamin sklepow nalezacych do allegro np. fashiondays i zobaczysz ze oni sami bez paragonu nie oddaja. ustawa wyraznie mowi ze trzeba miec oryginal paragonu a zaden sad jeszcze nie rozstrzygnal czy ustawa o vat ma pierwszenstwo przez ustawa o sprzedazy konsumenckiej czy odwrotnie :D na razie kupujacy moze sie powolac na jedno a sprzedawca na drugie. zreszta tych sprzecznosci jest wiecej bo druga jest to czy swiadczenie jzu wykonane w postaci przesylki podlega zwrotowi czy nie w przypadku zwrotu.

Gość Klientka z Allegro
dobra spaślak daruj sobie

Gość spaślak_
no to walcz dzielnie z allegro, ja wiem ze kazdy lubi czytac co mu pasuje ale to ze ktos na forum ci napisal ze mozesz bo allegor tak napisalo moze wywolac co najwyzej usmiech u tego kto ci tego zwrotu odmowi :D zauwaz tez ze allegro w rubryce dostawa informuje na kazdej aukcji o mozliwosci zwrotu w 10 dni a przeciez ustawa nie rpzewiduje zwrotu jesli ktos np. zyczy sobie fakture wiec doradzam ostroznie podchodzic do tego co na allegro sie przeczytalo :D v masz do poczytania i radze grzecznie poprosic o zwrot i wyslac oswiadczenie o tym ze sie paragon zgubilo zamiast przeklinac i kombinowac skoro dobrze wiesz ze wywalilas go z koperta do smieci, bo nikt w smieciahc nie grzebie jesli wie ze tam paragonu nie ma. "Mając na uwadze, iż same kasy rejestrujące nie pozwalają na korektę danych zapisanych w pamięci fiskalnej tj. po wydrukowaniu paragonu, korekta taka powinna być dokonywana przy wykorzystaniu innych urządzeń księgowych tj. w odrębnej ewidencji korekt. Ponadto fakt zwrotu towaru powinien zostać potwierdzony zwrotem przez klienta oryginału paragonu fiskalnego wydanego mu w momencie dokonania sprzedaży. Drukowanie dodatkowo paragonu niefiskalnego oraz dokumentu zwrotu paragonu w celu udokumentowania zwrotu gotówki klientowi, nie uchybia tym warunkom (Urząd Skarbowy w Brzegu, 22 czerwca 2007 r., nr PP/443/IN/15/EŚ/2007). Gdy klient nie może zwrócić oryginału paragonu, obalenie danych wynikających z ewidencji prowadzonej przy użyciu kasy rejestrującej możliwe jest jedynie wówczas, gdy ich niezgodność z rzeczywistym stanem faktycznym nie tylko wynika z dowodów przeciwnych, przedstawionych przez podatnika, ale - obiektywnie rzecz biorąc - jest prawdopodobna w stopniu graniczącym z pewnością, a ciężar dowodu zawsze znajduje się po stronie podatnika (Pierwszy Urząd Skarbowy w Lublinie, 30 stycznia 2007 r., nr D-6/443-40/06). Reasumując należy uznać, że podatnicy VAT rejestrujący sprzedaż przy zastosowaniu kas fiskalnych nie powinni mieć problemów z dokonaniem korekty obrotu w przypadku uznania zwrotu lub reklamacji klienta. W takich okolicznościach udowodnione jest bowiem, że dany towar był faktycznie nabyty u danego sprzedawcy. Żaden sprzedawca nie przyjmie bowiem zwrotu lub reklamacji, jeżeli nie będzie miał pewności, że towar nabyto właśnie u niego. W przypadku braku oryginału paragonu fiskalnego sprzedawca może posłużyć się dowolnym dokumentem, który to potwierdzi (nawet protokół sporządzony przez sprzedawcę) i będzie jednocześnie podstawą do dokonania korekty podatku VAT. Warto w takich okolicznościach sporządzić protokół reklamacji (zwrotu) podpisany przez obie strony, z podaniem danym adresowych nabywcy. Pozwoli to urzędowi skarbowemu sprawdzić fakt dokonania transakcji - należy jednak dążyć do udokumentowania zwrotu paragonem, bo urzędy bywają czasami mało elastyczne."

Gość Klientka z Allegro
Dziękuję. Spróbuję to jakoś wykorzystać. A to czy paragon był czy nie pozostanie niewiadomą bo ja nie pamiętam czy go tam widziałam. Jak już wcześniej wspomniałam, wszystkie inne paragony mam.

Gość spaślak_
wklej numer tej aukcji to sie wyjasni czy bedzie problem czy nie.