Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama poczatkujaca 84

Jaki nocnik i jak dziecko nauczyc z niego korzystac

Polecane posty

Gość mama poczatkujaca 84

Córka ma 16 miesiecy. Nie chętnie chce nosić pieluchy i bardzo interesuje się toaleta. Stwierdzilismy ze juz czas jak nauczyc zalatwiac się do nocnika. Ktoś ma może jakieś rady? Jak u was to wygląda o? Ile czasu to zajelo i w jakim wieku byly wasze dzieci? Jaki nocnik najlepszy? Taki prosty czy może grający itd. Dziękuje za wskazówki :-)

Gość gość
ja mialam zwykly.

Gość gość
Miałam zwykły nocnik, grający wypróbowywał u kogoś w rodzinie i nie interesowało go to, więc nie kupowałam takiego. Zresztą, mój w ogóle nocnik olewał, siadał długi czas tylko na muszlę. Z tego co zauważyłam grunt żeby nocnik/nakładka nie były kanciaste, tylko zaokrąglone, z dużą dziurą pod pupę- takie się u nas sprawdzają. A jak mi poszło- zdjęłam pieluchę, dostał majtki, powtarzaliśmy gdzie się robi siusiu i kupę. Nasikał w majtki- wiadomo, raz, drugi- za każdym razem pokazywaliśmy że tak nie, bo nie ma pieluszki, ma majtki i teraz są mokre, trzeba robić na muszlę. Po 2-3 dniach zaczął zauważać że robi, a nie po fakcie, popuścił odrobinę i sam biegł wołać że chce na muszlę. Oczywiście jak się udało to fanfary wielkie, brawa i nagroda. Ale ogólnie nauka zupełnie bezstresowa. Raczej nie wysadzałam go ot tak żeby złapać, z mojej inicjatywy siadał tylko przed wyjściem i wtedy potrafił już się świadomie wysikać. Inna sprawa że później była mała regresja, ale generalnie pieluchy zostały tylko do spania. Tyle że mój o rok starszy był.

Gość gość
Moj syn ma 22 miesiece i nici z nocnika. Jak wy robicie?

Gość gość
moja córka ma 2 latka i miesiąc, tyle że chodzi do złobka i cięzko mi tego upilnować. Póbpodjęłam kilka, ale efekt był marny- pozasikiwane wszystko ....kupa płaczu i prania .... teraz ok3 tyg temu sama zaczęła sygnalizowac że chce siku , ściąga pileuchę , spodenki i biegnie na nocnik - po załatwieniu się dostaje owacje na stojąco - i wtedy zakładam jej majtki. Na spacery i na noc zakładam pieluche - w żłobku różnie bywa.

Gość gość
aha, i wczesniej pokazywałam jej co i jak, i z przypadku jej sie udało kilka razy, a ogólnie nie kontorlowała tego w ogóle ! trzeba wyczuc moment !!!!

Gość gość
jak zaczął korzystać miał 2 lata i 2miesiące. polegało to na tym że zdjęłam u majtki i chodził w samej koszulce, wiedział już do czego służy nocnik po prostu sobie siadł i zawołał zadowolony, że zrobił kupę. Nocnik był zwykły.