Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usuwanie lektur szkolnych

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy ( już raczej nastolatków ) ale młodszych dzieci w sumie też bo przecież to też je czeka, jak zapatrujecie się na plan usunięcia przez MEN z listy lektur takich pozycji jak "Pan Tadeusz" A. Mickiewicza, "Trylogia" H. Sienkiewicza ? Czekam po prostu na Wasze zdania w tej kwestii.

Gość mamadwóchdziewczynek
uważam, że to karygodne...podobnie zresztą jak inne pomysły naszych władz oświatowych

Gość gość
Moim zdaniem powinni usunąć Buszującego w zbożu oraz Pamiętnik narkomanki, bo to nic nie wnoszące w moje życie książki o patologii i seksie. A ja naprawdę nie mam ochoty czytać czegoś takiego :O W tym roku musiałam już przeczytać Buszującego i było mi zwyczajnie niedobrze...

Gość mama nastolatka
ja jestem tym faktem zbulwersowana, przeciez to sa kultowe powieści, ktore kazdy Polak powinien przeczytac, moje dziecko akurat lubi powieści z akcentem historycznym i pomimo,ze ma 13 lat Trylogie ma przeczytaną

Gość mama nastolatka
usunieto takze Konrada Wallenroda na rzecz Opium w rosole

Gość gość
ja jestem w szkole średniej ale uważam również ten pomysł za karygodny przecież te lektury ukazują nam patriotyzm w najczystszej postaci czasy i losy ludzi różnych wieków z czego teraz dzieciaki będą czerpały taką wiedzę z Harrego Pottera albo władcy pierścienia

Gość gość
usuwanie historii ze szkół, usuwanie kanonu prawdziwie POLSKICH lektur.... czy nie uważacie, że ta sytuacja podobna jest do tej za czasów zaborów, kiedy zaborcy chcieli zniszczyć polską tożsamość narodową, tak jak i za czasów II wojny światowej kiedy agresor palił polskie książki, szkoły były zamknięte....to jest celowe działanie, rząd Tuska to rząd antypolski ! Pozostaje nauczanie dzieci i młodzieży w domu historii Polski, czytanie z nimi polskich lektur.... jak za czasów tajnych kompletów...

Gość gość
To oczywiście.Niszczą polskość,nasz wspaniały żydowski rząd.Moim zdaniem Polska jest redukowana krok po kroku.

Gość gość
duzo mlodych ludzi, ktorym obojetna jest historia Polski cieszy sie,ze najgrubsze lektury zostaly usuniete, oni maja gdzies historie, teraz net jest na czasie

Gość gość
Łapska Illuminatów sięgnęły już do Polski.Polska do likwidacji,taki jest ich cel.

Gość gość
"polskość to nienormalność" - wiecie czyje to słowa?

Gość gość
jaki będzie następny krok ? usunięcie Języka Polskiego ze szkół ?

Gość juz nie popadajcie w skrajnosc
i, kto zechce to sobie te ksiazki przeczyta a nie katuja mlodziez Trylogia

Gość gość
Inteligentnym rodzicom nie pozostaje nic innego jak zdać się na siebie w doborze lektur i urządzać dzieciom komplety jak za okupacji...

Gość gość
co, zwolenniczka ryżego się odezwała, polskość to dla ciebie nienormalność co?

sorry, bylam i jestem za Pis-em:) a co prawda to prawda, kto nie chce to nawet jak bylaby to lektura obowiazkowa to jej i tak nie przeczyta

Gość gość
jak były to obowiązkowe lektury to jakiś procent uczniów tego nie przeczytał to fakt, ale przynajmniej musieli przeczytać streszczenia. Teraz jak to już nie będą lektury to prawie nikt tego nie przeczyta. Taka jest różnica.

moim zdaniem czytac aby tylko przeczytac i zaraz zapomniec to bez sensu, pasjonaci tej literatury i tak ja przeczytaja:)

Gość gość
a coz tak istotnego dla wychowania mlodziezy jest w "Panie Tadeuszu". Litwin napisal wierszykowa bajke a Polaczki sraja w majty. Mickiewicz byl Litwinem :D Tryogia to znowu przeklamana historia :D Cacy, wspaniale opisy ale historycznie same potkniecia i bledy.

Gość gość
moim zdaniem czytac aby tylko przeczytac i zaraz zapomniec to bez sensu, pasjonaci tej literatury i tak ja przeczytajausmiech.gif xxx Nie chodzi o bycie pasjonatem, tylko o podstawową (nawet powierzchowną choćby) znajomość kanonu literackiego narodu, z którego się wywodzisz / którego jesteś członkiem. Szczególnie ważne jest, by były to lektury kształtujące miłość i szacunek do historii narodu, pobudzające patriotyzm. Tymczasem takie lektury są usuwane w pierwszej kolejności - tu nie chodzi o zamiłowanie do czytania i delektowanie się książkami, tylko o powolne wynaradawianie narodu Polskiego.

Gość gość
Ty od Mickiewicza - a mówi ci coś Rzeczpospolita Obojga Narodów?

Gość gość
Antyfanko Sienkiewicza - to może dać szanse młodzieży krytycznie przeczytać Trylogie, wytykając te "błędy i potknięcia" zamiast wylewać dziecko z kąpielą? Może ty masz wiedzę, czy w innych krajach równie krytycznie podchodzi się do spuścizny autorów z tego pokolenia, co Sienkiewicz? Czy lepiej by młodzi Polacy czytali Harry'ego Pottera?

Gość gość
Zapewe nie mowi.... przykre to troche. Najlepiej zeby i historie usuneli ze szkol. Ciemna masa latwiej rzadzic.

Gość exdebillmobilny
Tylko ile dzieci jeszcze nAprawde czyta lektury? Zwlaszcza takie opasle? Moim zdaniem przegieli juz na etapie usuniecia Gombrowicza...

Gość gość
To czy dzieci czytają lektury zależy w dużej mierze od rodziców tych dzieci, w drugiej kolejności od nauczyciela. Nauczyciel nie ma nadzoru nad dzieckiem, a sprytny dzieciak może i piątkę dostać po przeczytaniu bryka. Natomiast jeśli rodzic chce mieć wykształcone dziecko, a nie ćwierćinteligenta, to sam dopilnuje, by dziecko CZYTAŁO. Niestety to jest zadanie rodzica - wdrożyć dziecko do czytania. moim zdaniem nie czytają głównie dzieci nieczytających rodziców. Bywają wyjątki - mój najmłodszy syn chorobliwie nie cierpi czytać - ani zwykłych książek, a ni komiksów, ani lektur szkolnych. Ale nie ma zmiłuj: czyta przy mnie na głos albo po cichu, a ja go odpytuję z treści. Pozostała dwójka uwielbia czytać.

Gość goscciowa
Sienkiewicz, to grafoman, a "Pan Tadeusz"? Wierszowana historia o przygłupim acz jurnym Tadziu i ekscesach zaściankowej szlachty na tle przydługich rymowanych opisów litewskiej przyrody.. Naprawdę są lepsze i bardziej uniwersalne utwory niż te "arcydzieła" z kanonu, które co najwyżej są w stanie odstręczyć małolata od czytania książek na resztę życia. Jak dla mnie za dużo tego pławienia się w patosie, martyrologii, powstaniach. Przydałoby się ten kanon mocno przewietrzyć

Gość gość
18:30 - ale z ciebie żałosny troll.

Gość gość
właśnie o takich "polaków" jak gość z 18.30 chodzi Tuskowi, Merkel i Putinowi

Gość 1234567nnn11
a ja nie czytalam ani Krzyzakow, ani Potopu a historie Polski znam z lekcji historii, nawet bylam laureatką konkursu z wiedzy o II wojnie św. bez czytania tych lekturek, takze dla mnie zaden bol,ze je usuneli